Autor Wątek: Rady dla nowicjusza  (Przeczytany 17030 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Rady dla nowicjusza
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Grudzień 2015, 09:58:00 »
Off-Topic:
manfred, Ty się lepiej pochwal, czym te zdjęcia robisz, bo coś czuję, że sprzęt kawowy wcale nie jest największym balastem :mrgreen:

Offline geena Kobieta

• Ekspres: Rancilio Silvia, aeropress, drip, french press, tygielek
  • Młynek: Promac
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Grudzień 2015, 10:03:10 »
Dziękuję za sugestie. W takim razie poczekam co się będzie dziać na forumowej giełdzie. A co do młynka to nie wiem czy umiałabym w ogóle korzystać z takiego z wyższej półki. Nie wiem czy dostrzegłabym różnicę w smaku kawy. Myślałam o jakimś ręcznym na początek. No ale muszę jeszcze przemyśleć sprawę.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Grudzień 2015, 10:06:01 »
bo coś czuję, że sprzęt kawowy wcale nie jest największym balastem
Wszystko można odchudzić oprócz sprzętu fotograficznego choć ostatnio odchudziłem statyw z głowicą który waży 1400 g. Ale odchodzimy od tematu.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Grudzień 2015, 10:06:34 »
Zdajesz sobie sprawę z tego, że espresso to 25-50 ml kawy?
Właśnie bardzo mnie to ciekawi i już miałem pytać jak z zalewajki i rozpuszczalki robi się coś na kształt espresso? Swoją drogą z tego automatu w pracy espresso musi smakować wybornie skoro konieczny jest ekspres w domu.

Przychylę się do drogi: zmiana kawy na świeżą z godnej palarni -> młynek (kawiarka i french mogą przeżyć drugą młodość) -> spokojne poszukiwanie wiedzy i ekspresu.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Grudzień 2015, 10:16:20 »
A co do młynka to nie wiem czy umiałabym w ogóle korzystać z takiego z wyższej półki. Nie wiem czy dostrzegłabym różnicę w smaku kawy.
Nie wiem czym jest wyższa półka - ale na młynku zdecydowanie nie warto oszczędzać i po prostu trzeba go mieć. Jeśli chcesz ekspres i świeżą kawę to musi być młynek. Inaczej będziesz mieć super paliwo i rewelacyjny samochód - tylko drogi brak. A dobry młynek to równa i prosta droga właśnie.
LMWDP #469

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Grudzień 2015, 10:26:49 »
Właśnie bardzo mnie to ciekawi i już miałem pytać jak z zalewajki i rozpuszczalki robi się coś na kształt espresso? Swoją drogą z tego automatu w pracy espresso musi smakować wybornie skoro konieczny jest ekspres w domu.
Nie ma co ironizować, sam (oraz podejrzewam, że nie tylko ja) kawą zainteresowałem się dzięki tanim automatom z pracy. Kawa wychodziła dobra, jak na moje rozpuszczalne standardy, zapragnąłem mieć coś podobnego w domu, kupiłem tanią kolbę, znalazłem to forum i przepadłem :) Okazało się, że kawa może mieć różny smak, może być pyszna, a rzeczy, które wcześniej smakowały, teraz są nie pijalne.

Offline geena Kobieta

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Grudzień 2015, 10:30:42 »
Ale ja właśnie dlatego zaczęłam cały temat, że jestem jeszcze całkiem zielona w temacie kawy i chciałabym dojść do czegoś lepszego niż mam teraz. Nigdzie nie pisałam, że robię espresso z zalewajek a jedynie, że chciałabym mieć ekspres, żeby robić kawę choć odrobinę  zbliżoną do espresso. Co do Saeco to wiadomo, że szału nie ma ale da się to pić bez przykrości, przynajmniej jak dla mnie. A jeśli chodzi o młynki to chyba musiałabym więcej poczytać na ten temat, bo nie wiem czy umiałabym prawidłowo używać młynka. No i co do kawy z palarni - to oczywista rzecz i podstawa ale muszę mieć jakiś sprzęt żeby ją zaparzać.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Grudzień 2015, 10:53:36 »
Nie ma co ironizować
Przepraszam, literki saecodelonghi mnie tak nastrajają i czasem ponoszą w siną dal sarkazmu. :redface:

chciałabym mieć ekspres
Rzecz w tym, że ekspres to nie ekspres, tylko maszyna do espresso. A espresso to dość specyficzny napar, szczególnie dla kogoś kto pija kawę na kubki nie naparstki. Jeśli nie jesteś fanem intensywnej i esencjonalnej kawy w rozmiarze ~50ml, to ekspres Ci niepotrzebny.

czy umiałabym prawidłowo używać młynka
Druga rzecz w tym, że jeśli nie użyjesz poprawnie młynka, to espresso nie będzie wcale.

ale muszę mieć jakiś sprzęt żeby ją zaparzać.
Przecież masz. Daj im szansę z dobrą świeżą kawą.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Grudzień 2015, 11:02:08 »
a ja mam propozycję - na początek kup sobie młynek severina km3873(w euro rtv agd jakieś 250 zł), kup porządną kawę od któregoś z forumowych, polecanych sprzedawców i użyj french pressa, albo bardziej kawiarki. i dopiero wtedy się zastanów, czy na pewno potrzebujesz ekspres - albo podejdź do którejś z polecanych na forum kawiarni, gdzie wiadomo, że kawa jest przygotowywana jak należy, napij się espresso i zobacz czy Ci to w ogóle odpowiada. piszesz, że chciałabyś się zbliżyć do espresso... a wiesz w ogóle, jak prawdziwe espresso wygląda?

Offline geena Kobieta

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudzień 2015, 11:17:10 »
No właśnie sama się zastanawiam czy wiem czym jest espresso :D Jedynie w kawiarni takie pijałam ale czy to było prawdziwe espresso to nie wiem. Bardziej mi chodzi o czarną esencjonalną kawę. Chyba rzeczywiście kupię jakiś dobry młynek i popróbuję z tym co mam. Dzięki za porady :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Grudzień 2015, 11:19:21 »
to przejdź się do jakiejś kompetentnej kawiarni, mi też się zdarzyło kilka razy wypić espresso, jak się okazało z espresso to miało mało wspólnego... jedna rozmowa z kawoszem i dwie wizyty w porządnej kawiarni - całkowicie wywróciło mi to podejście do kawy. zaraziłem się... i nie żałuję ani trochę.

« Odpowiedź #26 dnia: 23 Grudzień 2015, 11:39:47 »
No właśnie sama się zastanawiam czy wiem czym jest espresso 
No tak ech te baby :-) Najlepsza rada to taka od samego dziada. To jechać gdzieś gdzie jest jakiś festiwal kaw. o np Łódź i tam kosztować pić wszystko co mają nudzić aby Ci opowiadali i serwowali. Ja np cofidesków nudziłem o napar z syfonu i strasznie mi to smakuje. Nie ma festiwalu odwiedzasz dział forumowy z opisami  kawiarni. Wybierasz watek z możliwie bliską kawiarnią i tam się wybierasz prosisz baristę aby serwował Ci różne kawowe specjały. I dopiero jak mniej więcej a będzie tego mniej pytasz to co i jak.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Grudzień 2015, 13:16:27 »
Jak bywasz w Łodzi, wpadnij koniecznie do JAZZVA. Napijesz się tam prawdziwego espresso i przekonasz się czy tego właśnie szukasz w kawie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Grudzień 2015, 15:22:50 »
Ascaso Basic/ARC/Dream
Nie pchaj się w to nie ma sensu.

Bardzo proszę nie deprecjonować w ten sposób tych ekspresów. Nieładnie...Szczególnie biorąc pod uwagę Manfreda początki. Pamiętamy... ;)
I życzymy Zdrowych, Pogodnych Świąt ! :) Oczywiście przy filiżance espresso lub cappu  :ok:
« Ostatnia zmiana: 23 Grudzień 2015, 15:29:07 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Grudzień 2015, 16:52:12 »
Szczególnie biorąc pod uwagę Manfreda początki. Pamiętamy...

Teraz jestem dużo mądrzejszy i dziś nie popełniłbym tego błędu który popełniłem. Ot niepotrzebnie kupiłem młynek który następnie wymieniłem na inny. Niestety nie mam kasy na zmianę ekspresu. Szczerze ten mi wystarczy ale nowemu poleciłbym coś innego. Moją dewizą jest "raz a dobrze"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi