Autor Wątek: Nowy ekspres nosi ślady użytkowania?  (Przeczytany 5702 razy)

Offline PawelR

Nowy ekspres nosi ślady użytkowania?
« dnia: 22 Grudzień 2015, 20:06:39 »
Witam wszystkich użytkowników,
Zakupiłem w internecie nowy ekspres Nivona 646 - dzisiaj kurier dostarczył paczkę i niby wszystko było ok, ale po sprawdzeniu ekspresu znalazłem ślady kawy w młynku i na bloku zaparzającym. Dlatego moje pytanie czy może przed sprzedażą producent je testuje czy może kupiłem jakiś powystawowy?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Nowy ekspres nosi ślady użytkowania?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudzień 2015, 20:14:49 »
To chyba pytanie do sprzedawcy. Jeśli parę razy sobie kawę zaparzył, to nic złego...

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudzień 2015, 20:21:28 »
Wszystko zależy na jakie ślady kawy trafiłeś, możliwe jest i jedno i drugie. Producent o testowaniu podaje informacje w karcie gwarancyjnej i informuję kupującego że ekspres został sprawdzony ( a jak by inaczej niż z kawą ) i że starał się po tej czynności doprowadzić ekspres do stanu przed testem, ale zastrzega że ślady kawy mogą pozostać.

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudzień 2015, 20:28:00 »
Jeśli ekspres był używany (nawet raz), to sprzedawca ma obowiązek o tym powiadomić (tyle w teorii). Sprzęt przecież został odpakowany, użyty i nie możemy być pewny czy w ramach tego użytkowania nie wystąpiła jakaś usterka. Może tak być, że ekspres pochodzi ze zwrotu bez podania przyczyny w ramach ustawowego czasu (jeśli sprzęt zakupiony na odległość) i sprzedawca nie zweryfikował czy sprzęt został użyty.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline PawelR

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudzień 2015, 20:30:35 »
Dziękuję za szybką odpowiedź, rzeczywiście znalazłem w ekspresie informację od producenta, że ekspres został sprawdzony, oczyszczony, ale może mieć takie ślady kawy.

Pozdrawiam
Wesołych Świąt! 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi