Autor Wątek: Młynek żarnowy do ekspresu ciśnieniowego 400-600zł  (Przeczytany 13776 razy)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Młynek żarnowy do ekspresu ciśnieniowego 400-600zł
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Grudzień 2015, 16:28:54 »
Moim zdaniem potencjalny efekt nie jest warty zachodu. Lepiej dozbierać du czegoś lepszego.
Nieprawda, jeśli można poprawić kawe małym kosztem to warto. Mówimy to o zakupie sitka za 10zł, albo rozkręceniu kilku śrubek, a nie jakiś poważnych inwestycjach.
A efekt zawsze będzie lepszy niż przy sitkach ciśnieniowych

Offline robi123

• Ekspres: Saeco Via Veneto De Lux
  • Młynek: AKA Mona Electric DDR :)
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Sierpień 2018, 17:51:11 »
Dzień dobry,

Posiadam ekspres kolbowy jak w profilu (Saeco Via Venetto deLux) i młynek z czasów DDR - kompletna pewnie profanacja :)

Co byście proponowali?
GRAEF CM702 też podpasi?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sierpień 2018, 18:00:51 »
Jeżeli nie chcesz się rozwijać kawowo to pewnie wystarczy, powyżej w wątku masz informację na temat sitek super crema itd.

Offline Ali7

• Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sierpień 2018, 20:39:54 »
GRAEF CM702 też podpasi?
Miałem identyczny zestaw (Graef CM702 + Via Veneto), teraz mam prawie taki sam.
Po etapie prób, nauki i błędów, usunięciu zaworka Supercrema da się z tego pić przyzwoitą kawę. Zdarza się całkiem często nawet lepsza niż przyzwoita, reguły nie ma - ale nie ma też sytuacji, żeby wyszło całkiem dno. Jak zmielę Komendantem - jest nieco lepiej.
W mojej subiektywnej ocenie na początek taki zestaw daje możliwość zabawy z całkiem sporą satysfakcją za niewielkie pieniądze. Natomiast wielkiej trwałości od młynka bym nie oczekiwał.
A jak trzeba będzie kiedyś wymienić - to ekspres i młynek.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sierpień 2018, 21:08:55 »
Dzień dobry,

Posiadam ekspres kolbowy jak w profilu (Saeco Via Venetto deLux) i młynek z czasów DDR - kompletna pewnie profanacja :)

Co byście proponowali?
GRAEF CM702 też podpasi?

Mam CM800. Jest to to samo co CM702 tylko jest on z większym zakresem regulacji stopnia zmielenia. Co jest na tym porównaniu wielki plus na korzyść CM800.
O ile dobrze pamiętam nowy CM800 kosztuje ponad 500 zł.
Za podobną cenę możesz wyrwać włoskiej produkcji używany młyn gastro z żarnami płaskimi 64 mm.
W tej kasie są to głównie młynki z dozownikiem. Bać się nie ma czego, bo trzeba mieć na uwadze, że młyn który robi dobry przemiał do espresso tym bardziej  poradzi sobie z grubszym przemiałem
stosowanym do metod przelewowych.  Czyli nada się pod Twoje zapotrzebowanie.   :ok:  A odwdzięczy się dobrym smakiem nawet do tego stopnia, że tego typu młynki warto kupić do zwykłej zalewajki.
W dobry przemiał zawsze jest dobrze zainwestować.  :taktak:  Dobra kawa kosztuje, a kiepski przemiał czystego smaku kawy nie zagwarantuje nigdy. Nawet w zwykłej zalewajce, a co dopiero jak robimy kawę metodą ciśnieniową.
Smacznej kawy życzę.  :)

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline robi123

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Sierpień 2018, 19:13:21 »
Miałem identyczny zestaw (Graef CM702 + Via Veneto), teraz mam prawie taki sam.
Po etapie prób, nauki i błędów, usunięciu zaworka Supercrema da się z tego pić przyzwoitą kawę. Zdarza się całkiem często nawet lepsza niż przyzwoita, reguły nie ma - ale nie ma też sytuacji, żeby wyszło całkiem dno. Jak zmielę Komendantem - jest nieco lepiej.

Ali - możesz napisać na czym polega ten "tuning" dla naszego ekspresu?
Ogladałem filmik parę postów wstecz jak facet rozkręca kolbę i ogląda zaworek ze sprężynką.
Co z sitkiem, które obecnie mam w tej kolbie? Wymiana? Jeśli tak to na jakie?
Generalnie nie rozumiem przyczyny grzebania w kolbie.

W tej kasie są to głównie młynki z dozownikiem. Bać się nie ma czego, bo trzeba mieć na uwadze, że młyn który robi dobry przemiał do espresso tym bardziej  poradzi sobie z grubszym przemiałem
stosowanym do metod przelewowych.  Czyli nada się pod Twoje zapotrzebowanie.   :ok:  A odwdzięczy się dobrym smakiem nawet do tego stopnia, że tego typu młynki warto kupić do zwykłej zalewajki.
W dobry przemiał zawsze jest dobrze zainwestować.  :taktak:  Dobra kawa kosztuje, a kiepski przemiał czystego smaku kawy nie zagwarantuje nigdy. Nawet w zwykłej zalewajce, a co dopiero jak robimy kawę metodą ciśnieniową.

Można prosić o propozycje konkretnych modeli?
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2018, 19:17:58 wysłana przez robi123 »

Offline robi123

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Sierpień 2018, 20:15:22 »
W międzyczasie doczytałem, że niezły do ekspresso jest Nivona CafeGrano 130

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Sierpień 2018, 21:47:04 »
Czy jest lepszy od Grefa to nie sądzę. Wszystkie te tanie stożki są bardzo podobne, z luzami w żarnach. To czym się różnią to zakres regulacji. Ważna sprawa ale nawet przy dużym i dokładnym zakresie luzy w mocowaniach żarna i tak powodują kiepską jakość przemiału i losowość wyników. Jak chcesz żeby było lepiej to szukał bym w wyższych jakościowo używkach. Wtedy w tym budżecie może coś co nie przysporzy frustracji do espresso sie trafi. Poniżej ascaso i2, ibertal challenge, demoka 203 bym nie szukał.

Chociaż od ddr'owskiego śmigiełka dowolny stożek będzie lepszy.
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2018, 21:49:05 wysłana przez Bacek »

Offline Ali7

• Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Sierpień 2018, 09:21:05 »
Ali - możesz napisać na czym polega ten "tuning" dla naszego ekspresu?Ogladałem filmik parę postów wstecz jak facet rozkręca kolbę i ogląda zaworek ze sprężynką.Co z sitkiem, które obecnie mam w tej kolbie? Wymiana? Jeśli tak to na jakie? Generalnie nie rozumiem przyczyny grzebania w kolbie.
Musisz rozebrać kolbę dokładnie tak, jak facet na filmiku i złożyć z powrotem wywalając wszystkie elementy oprócz tego dużego metalowego kosza, w który wkłada się sitko. Kosz po skręceniu będzie trochę luźno chodził w kolbie, ale w niczym to nie przeszkadza.  Cały plastik (i ten biały i czarny) wyrzucasz albo chowasz na wypadek, gdybyś jednak chciał wrócić do zaworka. Sitko (jeśli masz takie, jak normalnie w Via Veneto) może zostać to samo.
Oczywiście całość operacji wykonujesz na własną odpowiedzialność - być może kiedyś coś się np. zepsuje w ekspresie (nie jestem pewien, ale on jednak zaczyna pracować na nieco większym obciążeniu). Mój tak pracuje od roku i nic się nie dzieje.
Rezultat jest taki, że usuwasz element regulujący ciśnienie w kolbie i zaczynasz regulować to ciśnienie grubością przemiału. Jak opanujesz przemiał (trochę trzeba popróbować, zanim się człowiek wstrzeli), to kawa wychodzi znacznie lepsza, niż z zaworem.
Po zmianie Via Veneto na obecny (kolby są identyczne, maszyna zresztą prawie też) wywaliłem ten zawór przed zrobieniem pierwszej kawy.

Offline krzysiek1976 Mężczyzna

• Ekspres: aeg elektrolux Ea 150 crema
  • Młynek: brak (wyczekiwanie ...)
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Sierpień 2018, 20:57:14 »
witam
podepne sie pod temat
ja posiadam kolbowca AEG 150 crema
i sie zastanawiam co z tym fantem zrobic
kupuje kawy marketowe mielone  bo nie mam na czym porzadnie zmielic
mam młynek ostrzowy ale on sie nie nadaje mam jeszcze zarnowy prdom ale on mieli zbyt grubo
i sie teraz zastanawiam wzieło mnie kiedys na automat ale jakos sobie odpusciłem
powiedzcie czy jest sens zakupu młynka do tego expresu jesli tak to co było by najlepszym rozwiazaniemn ? by nie stracic majatku i cieszyc sie mieleniem w domu czy taki greaf wystarczy czy do tego mojego expresu warto cos bardziej z rozmachem? pijamy zazwyczaj 90 %  kaw mlecznych wiec espresso słuzy jako baza
jak ugrysc mój problemik . myslałem kiedys o zakupie  Eureka Mignon takna wyrost na przyszłosc ale czy do tego AEG 150 crema to nie przerost formy nad trescia? czy te greaf`y ,nivona 130 m dadza rade? moze jakies inne propozycje?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Sierpień 2018, 21:11:36 »
Jeśli nie zamierzasz zmieniać ekspresu, nie zamierzasz pozbyć się systemu sztucznej cremy, to Nivona będzie tu chyba najlepszym wyborem: jakość/cena/możliwości.
Jeśli jednak w dalszych planach są zmiany na jeszcze lepsze, to Mignon czy inny podobny młynek będzie bardzo dobrym pierwszym krokiem.

Tak czy siak warto wskoczyć na poziom kawa w ziarnie. :szampan:

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Sierpień 2018, 21:19:04 »
W dziale ekspresy kolbowe, na jednej z pierwszych stron możesz poczytać o moim AEG. Po kilku modyfikacjach i kawie z żarnowego młynka rezultaty były lepsze niz w niejednej kawiarni.

LMWDP #469

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Sierpień 2018, 21:27:08 »
a w jaki sposób stuningowac expres by pozbyc sie cremy? czy wymiana sitek? tylko? gdzie mozna by było kupic i jakie by pasowały? .narazie  potrzymam jeszcze teho mojego AEG 150 jesli chodzi o expres teraz to co byscie polecili oczywiscie kawy mleczne w 90% w jaką firme jaki model warto wejsc ? musiałbym wiedziec jakie to koszta . i co robic z zakupem młynka obecnie czy rzucic sie na eureke odrazu czy kupic tylko np nivone 130 i zbierac na lepszy młynek i kolbe ?

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Sierpień 2018, 21:30:36 »
W dziale ekspresy kolbowe, na jednej z pierwszych stron możesz poczytać o moim AEG. Po kilku modyfikacjach i kawie z żarnowego młynka rezultaty były lepsze niz w niejednej kawiarni.

Nie wiem, czy akurat to ale czytałem ze jakiś kolega wycinał sitko, czy toczył może o to chodzi,czy są duże problemy z przeróbka tego aeg ? może gdzieś można dobrać odpowiednie sitka?
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2018, 22:34:38 wysłana przez krzysiek1976 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Sierpień 2018, 21:57:37 »
Dla tokarza to minuta roboty. Tylko wtedy to juz Nivona może nie dać rady.
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi