Autor Wątek: Młynek ekspres/alternatywa  (Przeczytany 10287 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynek ekspres/alternatywa
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:56:15 »
Chyba kawiarka jest najbliższa temu, czy się mylę?
Dla mnie gęste napary z phina są najbliższe, potem aeropresso (niestety w kawiarniach nie serwują, aeropress stał się kolejnym dripperem) potem kawiarka. No i kawę też trzeba dobrać.

Offline Kevin

« Odpowiedź #16 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:18:32 »
Hmm całkiem ciekawie prezentuje się ten aeropress, mimo wszystko jednak zacznę od spróbowania dobrej kawy w kawiarce i ocenie.

Co by nie zakładać nowego wątku to może spytam tutaj, bo znalazłem coś takiego

h ttp://www.goodcoffee.pl/etiopia-gelana-abaya-id-2

Prezentuje się całkiem ciekawie, co myślicie?
I czy trochę nie szkoda wsypywać tak dobrych kaw do kawiarki, bo jednak jest to niemały wydatek. Może coś tańszego polecicie?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:21:13 »
Jak chcesz coś tańszego to popatrz np. na ofertę x-cafe.pl

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:23:20 »
Jeżeli masz już kawiarkę i Ci smakuje to jasne, że nie ma się co zastanawiać, tylko spijać kawy.

Offline Kevin

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:28:43 »
O super! dzięki za polecenie tej palarnii, widzę że ceny przystępne. W takim razie zostaję przy kawiarce póki co i zaczynam pomału próbować nowych smaków :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:36:07 »
W kwestii ciekawych kaw w niskiej cenie, które są dobre do różnych metod parzenia, to nie piłem nic ciekawszego niż Etiopia Keffa Boginda od Gorana czyli forumowego ranGo. Jeśli lubisz bogaty, intensywny smak, owocowo - kwiatowy to w tej cenie nie kojarzę nic porównywalnego.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2015, 15:02:04 wysłana przez krystians »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:38:01 »
Świetne ceny singli i mieszanek są w sklepie @ranGo http://eurocafe.com.pl/PunktG/?espresso-blends,32.

Offline Kevin

« Odpowiedź #22 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:42:32 »
Na pewno wezmę pod uwagę i wypróbuję, najchętniej to bym kupił wszystkie na raz i próbował po kolei, ale niestety zwietrzeją zanim zdążę je wypić ;), chociaż po kupieniu młynka mój poziom picia kawy wzrósł z 1 do 3 filiżanek, także nie wiem jak to będzie - mam nadzieję, że nie przekroczę tych 3 dziennie.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:56:09 »
@intersekt
Próbowałeś tej metody? rzeczywiście przypomina espresso ? Tylko mam na myśli dobre espresso, bo jeśli przypomina takie z popularnej amerykańskiej sieciówki, to niestety nie dla mnie.

Zgadzam się z donkiszotem w kwestii gęstego phina, że udaje się uzyskać coś o konsystencji i skondensowaniu aromatów, zbliżonego do espresso.

W kwestii kawiarki ciekawa jest też metoda z mniejszą ilością wody i  drobniejszym przemiałem. Robiłem taki ekperyment na kawie z której piłem w kawiarni espresso i wyszło w miarę zbliżone.
Można też spróbować dodać filtr papierowy żeby oczyścić napar. Całkiem fajnie opisał to Maciek z Arabean na tych filmach

O nie wiedziałem że Goran sklep już ma online.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2015, 15:14:37 wysłana przez krystians »

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Grudzień 2015, 15:26:02 »
@krystians Tak, próbowałem tej metody, niestety bliżej temu do naparu z kawiarki lub do "espresso" z ekspresu automatycznego niż do prawdziwego espresso. Na pocieszenie dostajemy słabą, nietrwałą cremę. Poza tym trzeba przyłożyć znacznie więcej siły aby zaparzyć taki napar z AP. Nie sądze, że to urządzenie było projektowane, żeby przenosić aż tak duże siły przez długi czas.

Znacznie lepiej wypróbować sposób z małą ilością wody (kawiarka) lub zaparzyć phina z drobnego przemiału, wcześniej dobrze ubijając.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Grudzień 2015, 15:36:05 »
Dla mnie aeropresso jest bardzo aromatyczne i ma niezwykle przyjemną cielistość, ale jest też znacznie rzadsze. Takie trochę lotne, jakby z alkoholem. Pije się szybko, zbyt szybko jak na proces przygotowania. Ten górny filtr wcale nie jest konieczny. Można pojechać na instrukcji z pudełka tylko przy zmienionej dozie, mniej wody znacznie.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Grudzień 2015, 15:50:13 »
no właśnie to z filmu o sposobie zrobienia espresso w AP wygląda bardziej jak mocno rozwodnione americano niż jak espresso.  Jednak różne są podejścia do espresso. Jest to "właściwe", opisane przez odpowiednie organizacje i różne nazwijmy to inspiracje. Przykładowo, koleżanka przez wakacje pracowała w pewnej kawiarni sieciowej, w której cała ekstrakcja zamykała się w 12 sekundach i było to objętościowo raczej lungo niż espresso :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi