Autor Wątek: Młynek ekspres/alternatywa  (Przeczytany 10284 razy)

Offline Kevin

Młynek ekspres/alternatywa
« dnia: 14 Grudzień 2015, 17:59:32 »
Witam, po przestudiowaniu forum i założeniu, że ludzie tu piszący znają się na rzeczy zakupiłem młynek Nivona cafegrano 130 do kawiarki bialetti. Jestem bardzo zadowolony i mogę polecić młynek. Mój "problem" zaczyna się gdy chciałbym kupić jakiś ekspres w przyszłości, załóżmy Rancilio Silvia i tu trafiam na problem młynka. Moje pytanie brzmi czy nivona nada się do ekspresu i jeżeli nie to gdzie tkwi problem, czy mieli zbyt grubo do ekspresu( dodam że mieliłem najdrobniej i jest na prawdę drobno) czy może nierówno? I pytanie drugie, jeżeli się nie "nadaje" to jaki będzie efekt tego - niedobra kawa, czy w ogóle nie zaparzy się w ekspresie i czy rzeczywiście jest to kolosalna różnica, czy laik nie wyczuje(między nivoną a drogim młynkiem)? Pozdrawiam!

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Młynek ekspres/alternatywa
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudzień 2015, 18:08:11 »
Nivona to bardzo dobry budżetowy młynek do alternatyw. Niestety do espresso Nivona się nie nadaje. Nie będę wnikał w szczegóły techniczne dot. samego espresso. Problem w tym, że Twój młynek ma zbyt małe możliwości regulacji jeśli chodzi o espresso, a w dodatku regulacja odbywa się skokowo. Nivona mojego znajomego na najdrobniejszym ustawieniu daje przemiał, który nadaje się pod espresso ale już stopień wyżej jest już znacznie grubiej. Może makroskopowo trudno to dojrzeć ale po czasach ekstrakcji widać różnicę.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2015, 18:11:15 wysłana przez intersekt »
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudzień 2015, 22:21:39 »
czy rzeczywiście jest to kolosalna różnica, czy laik nie wyczuje
To nie ma nic do rzeczy. Rzecz jest w tym, że być może uda się z jakąś kawą trafić i zaparzysz espresso, ale jak nie trafisz, to nie będzie to espresso i już, niczego nie będzie... to przypominać.

Inaczej mówiąc, pomiędzy ustawieniem 0 a 1 potrzebujesz jeszcze ~10 pośrednich, poniżej 0 pewnie też.

Powyższe wytyczne to tak na oko, młynka tego w rękach nie miałem, ale tak to mniej więcej działa.

Offline Kevin

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Grudzień 2015, 22:32:48 »
Hmm czyli rozumiem, że zależnie od kawy ustawia się grubość przemiału - tego nie wiedziałem, czyli z każdą "nową" kawą się eksperymentuje na różnych ustawieniach jak się ma sposobny do tego młynek? Ale co w przypadku jak się źle dobierze przemiał do danej kawy, ale będzie on wciąż bardzo drobny, rozumiem, że otrzymana kawa będzie gorsza od prawidłowo zaparzonego espresso, ale czy będzie gorsza od kawy z kawiarki w przypadku picia jej z mlekiem (niewielka ilość, jak do cappucino lub mniej) ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź, bo co by nie powiedzieć myślę, że dużo początkujących zadaje sobie takie pytania :)

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudzień 2015, 23:10:02 »
Dobrze zrozumiałeś odnośnie regulacji stopnia zmielenia.
Co do kawy pitej z mlekiem, to jeśli nie będzie w stanie smakować bez z mleka, to z mlekiem tym bardziej - ogólnie rzecz ujmując ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudzień 2015, 23:12:39 »
Czasem jest tak, że nic nie zmieniasz przed dłuższy czas. Czasem jest tak, że nawet z tą samą kawą musisz zmieniać ustawienie młynka każdego dnia. Wszystko zależy. Kawa żyje, kolejne palenia też są inne.

Jak się nie wstrzelisz w przykładowe 25s. ale zaparzysz w 20s. to jest szansa, że się wypić będzie dało. Gorzej jak jedyne co będziesz mógł uzyskać to 6s. Tego się już do kawiarki nawet porównać nie da. Albo na 1 będziesz miał 45s. a na dwójce 15s. (nie wiem jak duży jest skok na tym młynku). Można się bawić w wyrównanie czasu dozą, ale zanim trafisz, to pół paczki kawy zmarnujesz na to wszystko.

Espresso zaczyna się od odpowiedniego młynka.

• Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudzień 2015, 23:22:55 »
Dokup sobie jakiś dripper lub aeropress i baw się na razie alternatywami, a w między czasie oszczędź troszkę kasy na jakiś używany młynek gastro. Potem zaczniesz myśleć o ekspresie i dopiero wtedy zaczną się wydatki ;).
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Grudzień 2015, 00:25:01 »
Zastanów się, czy musi to być espresso, czy może wystarczy Ci coś "na kształt espresso". Ten młynek jest wystarczający, aby dać Ci spore pole do popisu - od lekkich, herbacianych i owocowych dripów, przez "AeroPresso", po intensywne, syropowe napary z Phina.

Mnie też od czasu do czasu nachodzi chęć kupienia sobie młynka i ekspresu. Wtedy przypominam sobie, że musiałbym wydać jakieś 2000 złotych i nauczyć się tampingu, flushy i całej tej magii, o której czasami czytam w wątkach o espresso i której kompletnie nie rozumiem  ;)

Młynek otwiera Ci wrota do bardzo bogatego kawowego świata, innego od kaw z kawiarki. A całe to bogactwo odkryjesz wydając na sprzęt nie więcej niż 500 złotych (przynajmniej na początek) - za te pieniądze nie dostaniesz nawet nowego młynka do espresso.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline Kevin

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudzień 2015, 00:50:07 »
W takim razie wiele mi się wyjaśniło już. Rzeczywiście chyba pozostanę na alternatywach póki co, gdyż kawa z większości automatów wypada słabo w porównaniu do kawiarki, a kolbówki z super crema podobno też nijak, chociaż nie miałem okazji próbować więc nie wiem. W takim razie widzę, że chyba jednak w przyszłości czeka mnie nie tylko kupno ekspresu ale też wymiana młynka.

A takie jeszcze pytanie, jest sens kupić tanią używaną kolbówkę dla samej próby + podgrzewania/spieniania mleka na przyszłość, żeby garnka nie brudzić za każdym razem dla tych paru ml mleka? :)

Edit: Tania to znaczy około 100 zł (głównie o podgrzewanie/spienianie mleka chodzi jak wyżej podkreśliłem)
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2015, 00:52:17 wysłana przez Kevin »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2015, 01:08:44 »
daruj sobie tą stówkę i kup dziewczynie coś miłego ;), a jak dla siebie to jakiegoś dripa wagę i termometr ;) . Pomijając że takie tanie ustrojstwa lubią pluć wodą więc rozwodnione mleko będziesz miał, to zanim Ci się nagrzeje ten sprzęt , wyprodukuje parę, to już dziesięć razy podgrzejesz to w garnku, nie mówiąc już o takich paskudnie złych urządzeniach jak mikrofala :)
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2015, 01:13:44 wysłana przez krystians »

Offline Kevin

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2015, 11:47:48 »
Hehe no skoro to może i racja, dostanie dziewczyna coś za to :D Cóż w takim razie dzięki wielkie za odpowiedzi, dużo się dowiedziałem, teraz skupię się na próbowaniu różnych kaw z palarnii. Chyba pozostanę póki co przy kawiarce bo lubię ten smak, ewentualnie znajdę jakąś kawiarnię gdzie serwują z alternatyw kawy i spróbuję phin, drip, aeropess, może zasmakuje i zrobię kolejny zakup :) Pozdrawiam

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Grudzień 2015, 12:08:33 »
Phina w polskich kawiarniach raczej nie uświadczysz, a aeropress ma znacznie szersze możliwości niż serwowany standard.

Offline Kevin

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:32:48 »
Kurcze szkoda, bo w sumie nie wiem czego się spodziewać po w/w metodach. Mój ideał kawy to jednak espresso/cappucino z kolby i do tego chciałbym się najbardziej zbliżyć, póki nie mam expresu. Chyba kawiarka jest najbliższa temu, czy się mylę?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:48:50 »
Nie mylisz się. Ale bez cremy...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:49:29 »
Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz ;). Na początek polecę Ci Aeropress. Kawa z Aeropressu ma wyższe body niż, np. z drippera i od biedy można zaparzyć coś bardziej w stronę epresso niż w stronę alternatywy. Tutaj masz link do filmiku, gdzie gość pokazuje jak zrobić "espresso" w aeropressie. I nawet używa amerykańskiej wersji Twojej Nivony ;).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi