Autor Wątek: Panama  (Przeczytany 8571 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Panama
« dnia: 25 Kwiecień 2013, 07:30:52 »
Źródło: Euro Cafe
Palenie: średnie, 1,5 miesiąca przed spożyciem
Metoda przygotowania: aeropress
Wygląd: ziarna równe, ładne, napar ciemny i klarowny.
Aromaty: Mielone ziarno ma przyjemny, niezbyt intensywny aromat, kawa z aeropressa nie ma właściwie żadnego dominującego zapachu, lekko czekoladowy.
Smak: Delikatny, mimo niskiej temperatury zaparzania jedynie delikatnie kwaskowaty, bez goryczki. Jedynym aromatem jaki udało mi się wyczuć to była pomarańcza.
Podsumowanie: Kawa doskonała, aby usiąść z nią wieczorem przy kominku i patrząc na skaczące płomienie delektować się zrównoważonym, spokojnym naparem. Szkoda, że kawa nie była świeższa, zapewne bukiet zapachów byłby bardziej rozbudowany i moja ocena mogłaby być pełniejsza. Jutro spróbuję ją zaparzyć w nieco wyższej temperaturze, być może pojawi się coś nowego.

[EDIT]
Zaparzona w wyższej temperaturze wykazuje jedynie odrobinę większa kwaskowatość (jakby dołączyły się nuty limonki), natomiast goryczki wciąż brak 

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Panama
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwiecień 2013, 23:53:24 »
Palenie: średnie, 3 tygodnie przed spożyciem
Metoda przygotowania: ekspres kolbowy
Wygląd: ziarna równe i ładne
Aromaty: Po otwarciu paczki bukiet kwiatowy z pomarańczami i innymi cytrusami, bardzo przyjemne doznania zapachowe; po zmieleniu zapach jeszcze się potęguje.
Smak: Tęcza smaków owocowych z przewagą pomarańczy, gdzieś w tle przebija się limonka i jakieś dla mnie nie do opisania kwiaty; czekolady nie wyczułem; podobnie, jak Spinka nie „znalazłem” goryczki, a jedynie delikatne kwaski.
Wydawało mi się, że połączenie kwiatów i owoców dla Capu będzie koszmarem smakowym, ale i tutaj bardzo mi smakowało
Crema jasna, gruba i trwała; kawa jak dla mnie dość „kapryśna” aby utrzymać 25/25 praktycznie każdego dnia minimalnie musiałem korygować młynek.
Dla mnie baaaardzo dobra.

Pozdrowienia dla Gorana ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpień 2013, 09:57:33 »
Hej, Panama jest dość długa i szeroka... Jest Panama i Panama. A jaka to jest Panama?

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2013, 10:33:34 »
Dziś już nie pamiętam...

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2013, 21:40:17 »
Była to Panama z niewielkiej plantacji Rancho Gotta. Uprawiają tam kawę od niedawna, bo dopiero od 1985 roku na niewielkiej ilości ziemi, gdyż cała posiadłość mierzy tylko 15 hektarów. Target tej plantacji to Europejski market kaw z segmentu Specialty.

Rancho Gotta

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Luty 2014, 08:30:49 »
Palenie: jasne
Metoda przygotowania: chemex, aeropress
Wygląd: ziarna dosyć równe, nie znalazłem uszkodzonych
Aromaty: Niezbyt intensywny ale szalenie przyjemny - mieszanka kwiatowo-owocowa :)
W wyższych temperaturach mimo stosunkowo szybkiego przelewania (3 min) pojawiała się niewielka goryczka niezbyt harmonizująca z całością. Przy 80 i 85* goryczki brak natomiast sporo różnych kwasków owocowych, bez wybijającej się jednej nuty i niezbyt intensywnych. Bardzo lekka, słodka i orzeźwiająca - trochę jak lemoniada ;) - z pewnością muszę do niej wrócić w bardziej upalne dni i spróbować z kostkami lodu. Póki co stanowiła doskonałe dopełnienie zimowych wieczorów. :)

[EDIT]
Uzupełniając jeszcze informację o informacje "aeropressowe"  :)
Nawet przy wysokich temperaturach przygotowania brak goryczki, jedynie czuć w tle posmak kakao. Kwaski są dobrze wyczuwalne a najbliżej im chyba do niezbyt dojrzałej cytryny i odrobiny czerwonych winogron. Pozostawia przyjemny cytrusowy i odświeżający aftertaste. Krótko mówiąc - bardzo dobra :)
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2014, 09:46:30 wysłana przez spinka2 »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Luty 2014, 10:45:48 »
Tylko małe wyprostowanie, ta Panama teraz jest z innej plantacji niż ta pierwsza, jest również palona w inny sposób ale że pachnie jak wszystkie kwiaty polnej łąki, to ją bardzo lubię. Nie wiele jej zostało, miała być na otwarcie naszego e-sklepu ale chyba się rozejdzie zanim ja się uporam z sklepem ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi