Autor Wątek: Ekspres do kawy do 250zł ( do wyboru z listy)  (Przeczytany 16330 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Ekspres do kawy do 250zł ( do wyboru z listy)
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Grudzień 2015, 22:10:13 »
No co, zazdrościcie wypasionego sprzętu koledze :pycha:
Przeczytałem te pozytywne "opinie" o ekspresie. Mleko spienia ponoć rewelacyjnie, czekamy na zdjęcia z latte art. A jak sobie dokupisz sitko to nawet kremę będziesz miał, prawie jak w kawiarni.  :mrgreen:
Jak chciałem pobawić się takiej klasy ekspresem, to udałem się do Lidla. Po zamęczeniu kilku ekspresów zwrócili kasę. A ty będziesz się bujał po serwisach, jak ci zacznie się sypać.

Offline sabuk2

« Odpowiedź #31 dnia: 14 Grudzień 2015, 22:58:05 »
Przyjdzie zobaczymy, od ekspresu nic wymagał nie będę bo idzie jako prezent pod choinkę dla mamy ;)
Dziękuję za wszelakie wypowiedzi równocześnie Przepraszam za małe zamieszanie.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Grudzień 2015, 23:08:58 »
Siewcu.
Mówi się "nie zawracaj dupy" albo "nie marnuj czasu" :-)

no właśnie stwierdziłem, że jednak trochę kultury nie zaszkodzi i wyszło coś pomiędzy :/
Czyli "nie marnuj dupy" to byłby szczyt braku kultury? ;)

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Grudzień 2015, 23:15:57 »
Panowie, nie kopie się leżącego ;)
może mamie kawa będzie bardziej teraz smakowała, niż dotychczasowa "zalewajka"?
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
« Odpowiedź #34 dnia: 14 Grudzień 2015, 23:37:01 »
Oj ludzie dajcie spokój. Ja jeszcze pamiętam, że przez10 lat pijałem kawę z podobnego wynalazku i nie narzekałem... Ba smakowała mi.
Dopiero gdzieś tam w hiszpanii dostałem espresso, które pokazało mi co to kawa i otworzyło mi oczy.
W polsce na prawdę trudno wypić dobrą kawę, w kawiarniach i restauracjach z dobrych maszyn podają lurę... To skąd przeciętny człowiek ma wiedzieć co dobre? Póki smakuje z takiej budżetówki to dobrze i o to chodzi. Chciałby człowiek doradzić jak najlepiej, ale nie zawsze to się udaje, ponadto pamiętamy, że minimalna kwota potrzebna do zakupu czegoś przyzwoitego to niestety dla dużej części Polaków, jest czymś niewyobrażalny, skoro na polach stoja takie maszyny jak wskazane w tym temacie...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Grudzień 2015, 00:20:47 »
Ale ale. Padły tu przecież propozycje w budżecie i z bardzo przyzwoitym rezultatami. Śmiem twierdzić ze o lata świetlne lepsze niż wybrany finalnie ekspres.
LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Grudzień 2015, 06:49:04 »
Tylko nie każdy jest w stanie uwierzyć, że jakiś lejek czy puszka da lepsze efekty niż błyszcząca imitacją chromu maszyna z reklamy. Nawet jeśli uwierzy nie zawsze ma jaja żeby się wystawić na kpiny nieświadomych znajomych uzbrojonych w 15 bar.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Grudzień 2015, 07:57:47 »
Przyjdzie zobaczymy, od ekspresu nic wymagał nie będę bo idzie jako prezent pod choinkę dla mamy

Za to stwierdzenie to + u mnie nie masz...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Grudzień 2015, 10:01:30 »
Oj ludzie dajcie spokój. Ja jeszcze pamiętam, że przez10 lat pijałem kawę z podobnego wynalazku i nie narzekałem... Ba smakowała mi.
Dopiero gdzieś tam w hiszpanii dostałem espresso, które pokazało mi co to kawa i otworzyło mi oczy.
W polsce na prawdę trudno wypić dobrą kawę, w kawiarniach i restauracjach z dobrych maszyn podają lurę... To skąd przeciętny człowiek ma wiedzieć co dobre? Póki smakuje z takiej budżetówki to dobrze i o to chodzi. Chciałby człowiek doradzić jak najlepiej, ale nie zawsze to się udaje, ponadto pamiętamy, że minimalna kwota potrzebna do zakupu czegoś przyzwoitego to niestety dla dużej części Polaków, jest czymś niewyobrażalny, skoro na polach stoja takie maszyny jak wskazane w tym temacie...

Masz dużo racji ale skoro autor wątku przyszedł tutaj po poradę, to musimy mu poradzić zgodnie z naszymi standardami i przekonaniami. Jeśli przy następnych tego typu wątkach doradzimy, np. "weź to Delonghi za 250 zł i tak będzie lepsze nie zalewajka", to forum zatraci swoją tożsamość, u której podstaw leży promowanie najlepszych praktyk i standardów dotyczących kawy.

Rozumiem, że nie każdego stać na ekspres i drogi młynek. Dlatego też doradziliśmy mu fajne zestawy, które zmaksymalizują jego zadowolenie. Domowe przyrządzenie espresso na wysokim poziomie to drogie przedsięwzięcie.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:24:56 »
Siewcu.
Mówi się "nie zawracaj dupy" albo "nie marnuj czasu" :-)

no właśnie stwierdziłem, że jednak trochę kultury nie zaszkodzi i wyszło coś pomiędzy :/
Czyli "nie marnuj dupy" to byłby szczyt braku kultury? ;)
no właśnie o tych dupach nie chciałem rozprawiać ;) zanim się jakoś zintegruję to nie chciałem sobie pozwalać za dużo, no ale jest jednak luźniej niż myślałem - a to cieszy :)

w kawiarniach i restauracjach z dobrych maszyn podają lurę...
podają kawę sprzedawaną dla nich w sieciówkach, gastro ma zarabiać - kalkulacja prosta. za 40 zł możesz mieć 250 gram świetnej kawy z porządnej palarni, albo 1 kilogram kawy w ziarnach, marki segafredo(ostatnio w biedronce za 28 zł), sati czy innej "znanej". koszt kawy 4 razy niższy, więc zarobek większy - nikt nie kupi drogiej kawy, jeśli nie ma niestandardowego podejścia... ale na szczęście są miejsca, gdzie można się napić kawy takiej jaka być powinna.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:38:03 »
to musimy mu poradzić zgodnie z naszymi standardami i przekonaniami. Jeśli przy następnych tego typu wątkach doradzimy, np. "weź to Delonghi za 250 zł i tak będzie lepsze nie zalewajka", to forum zatraci swoją tożsamość, u której podstaw leży promowanie najlepszych praktyk i standardów dotyczących kawy.
Taaa jasne. Gość przychodzi z pytaniem "Polecicie mi jakiś odkurzacz ?" A wy zaraz: "Eeee, za tyle to kup lepiej przyzwoitą miotłę".
A potem płacz, że nie posłuchał :)

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:43:41 »
@grain Skoro gość ma budżet tylko na miotłę, to nie będę mu wciskał ekspresu.  :D
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #42 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:52:26 »
dużo więcej korzyści byłoby z aeropressu i zapasu porządnej kawy, niż z takiego ekspresu i sypania kawy z marketu...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Grudzień 2015, 13:59:40 »
gastro ma zarabiać - kalkulacja prosta
Jednakowoż brak wiedzy bym obstawiał. Da się znaleźć przyzwoitą kawę w przyzwoitej cenie i przyzwoicie ją parzyć, jeśli się tylko wie jak i się chce. Najczęściej wiedza kończy się na: to jest ekspres, to kawa, tu się naciska, tu wylata.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #44 dnia: 15 Grudzień 2015, 14:06:43 »
gastro ma zarabiać - kalkulacja prosta
Jednakowoż brak wiedzy bym obstawiał. Da się znaleźć przyzwoitą kawę w przyzwoitej cenie i przyzwoicie ją parzyć, jeśli się tylko wie jak i się chce. Najczęściej wiedza kończy się na: to jest ekspres, to kawa, tu się naciska, tu wylata.
brak wiedzy jest innym tematem, ale... z racji tego, że u mnie wiedzy brak jeśli chodzi o konkretne ilości, a szukać mi się nie chce - to ile kawy idzie na espresso, 7 g? zakładając, że tak, z 250 g kawy wyjdzie 35 espresso, średni koszt 39 zł, jedna kawa - 1,11 zł. koszt zwykłej kawy w hurcie to około 40 zł, wyjdzie z tego 142 kawy, koszt około 28 gr za kawę. 83 grosze oszczędności na kawie - sprzedasz 50 kaw, oszczędzisz na kolejny kilogram... a niestety, choć to przykre, w gastronomii bardzo często aż tak bardzo liczą się z kosztami. choć mój wujek w swoim lokalu podaje kawę kosztującą ok 100 zł za 1 kg... wyjątki są, ale raczej tylko potwierdzają regułę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi