Autor Wątek: Ekspres do kawy do 250zł ( do wyboru z listy)  (Przeczytany 16328 razy)

Offline sabuk2

Ekspres do kawy do 250zł ( do wyboru z listy)
« dnia: 13 Grudzień 2015, 18:16:42 »
Witam, jestem tutaj nowy.
Potrzebuję z 5 podanych niżej ekspresów wybrać ten 1 najlepszy.
Ekspres jako prezent pod choinkę, kawa będzie raczej kupna ( i ta sypna i czasem w zaszetkach{takie kółeczka whatever...} lub świeżo mielona jest jakiś stary elektryczny młynek.

1.allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-do-kawy-first-fa-5476-1-15-bar-i5759464804.html#thumb/2
2.allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-kawiarka-kawy-clatronic-15bar-i5824658891.html
3.allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-do-kawy-ariete-minetto-1334-1-i5610047067.html
4.allegro.pl/ekspres-cisnieniowy-manualny-zelmer-13z014-1250w-i5829748122.html
5.allegro.pl/ekspres-z-dysza-do-mleka-tristar-kz-2271-fv-23-gw-i5846758333.html
Który według Was byłby najbardziej odpowiedni?
Z góry dziękuję za pomoc oraz Pozdrawiam Wszystkich!
Przepraszam gdybym pomylił temat jestem tutaj nowy.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Ekspres do kawy do 250zł ( do wyboru z listy)
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:21:32 »
Niestety żaden. Naprawdę. W tym budżecie można lepiej wydać pieniądze, potrzebujemy jednak informacji jaki typ kawy Cię interesuje.

Offline sabuk2

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:25:59 »
Dobre pytanie, z tego co się orientuje to rozpuszczalna czasem z mlekiem, cappucino chętnie byśmy też wypróbowali ;)
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Po raz pierwszy kupuje ekspres więc niczego wspaniałego nie oczekuję.

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:27:58 »
Więc może po prostu kawiarka + spieniacz typu French Press?. Może nawet w tym budżecie zmieściłby się jakiś ręczny młynek żarnowy (chyba że masz żarnowy) albo dobra kawa?

Offline sabuk2

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:29:27 »
Nie dałoby się znaleźć w jednym urządzeniu czegoś?
Na upartego z tych podanych wyżej który byłby w miarę dobry?

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:34:30 »
Żaden. Szkoda pieniędzy. Jak chcesz coś do "prawie" cappu to może kawiarka typu Bialetti Mukka (z olx używana ale za to z młynkiem za 250 zł http://olx.pl/oferta/bialetti-mukka-express-krups-gvx242-CID628-IDd4knZ.html#b52418cc3e), nowa w coffedesku za ok. 200 zł albo też kawiarko Forever Combi Duo - pewnie za podobne pieniądze. Obie te kawiarki robią kawę czarną a dodatkowo mogą od razu spienić i podgrzć mleko.

Offline sabuk2

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:39:36 »
Dobrze, dziękuję za pomoc, jeszcze Się zastanowię :)
Pozdrawiam!

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:40:58 »
Proszę bardzo, dobrze przemyśl zakup żeby nie stracić pieniędzy i czuć potem frustracji. Mukka i Combi Duo to fajne sprzęty. ten pierwszy znam, bo siostra ma i czasem popijam u niej kawę.  ;)

Offline coffekaro

• Ekspres: kawiarka bialetti
  • Młynek: hario
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:45:50 »
a ja z Mukki byłam niezadowolona, kawa wychodziła letnia, ogólnie ciężko było w niej podgrzać mleko, po wszystkim dużo sprzątania (wyszorowanie mleka z wnętrza)  Lepiej kupić zwykła Bialetti np.Venus + kubek do spieniania

• Administrator
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:48:38 »
- Dla mnie temp. była OK ;-)
- Byłem gościem więc nie myłem  :jezyk:
- Zgadzam się, dlatego na początku zaproponowałem kawiarkę + spieniacz, ale Sabuk2 chciał "All in one"  :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Grudzień 2015, 18:59:43 »
Chyba przesadzasz z tym myciem kawiarki. Chyba, że robisz to raz na jakiś czas ;)

Offline coffekaro

• Ekspres: kawiarka bialetti
  • Młynek: hario
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Grudzień 2015, 19:36:49 »
Chyba przesadzasz z tym myciem kawiarki. Chyba, że robisz to raz na jakiś czas ;)

nie mam już tej kawiarki, bo ją sprzedałam chyba 2 miesiącach po zakupie. Kawiarkę trzeba umyć zaraz po zrobieniu kawy, bo jak zostawi się mleko do wyschnięcia to potem ciężko je doczyścić , a jak wiadomo kawiarki nie można mocno szorować, żeby nie naruszyć powłoki i to takie błędne koło. Przerobiłam Mukke , bo bardzo się sama na nią napaliłam swego czasu a wyszło jak zwykle, wolałam używać zwykłej kawiarki + kubka do spieniania , a Mukka stała w szafce

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Grudzień 2015, 20:05:52 »

nie mam już tej kawiarki, bo ją sprzedałam chyba 2 miesiącach po zakupie. Kawiarkę trzeba umyć zaraz po zrobieniu kawy, bo jak zostawi się mleko do wyschnięcia to potem ciężko je doczyścić , a jak wiadomo kawiarki nie można mocno szorować, żeby nie naruszyć powłoki i to takie błędne koło. Przerobiłam Mukke , bo bardzo się sama na nią napaliłam swego czasu a wyszło jak zwykle, wolałam używać zwykłej kawiarki + kubka do spieniania , a Mukka stała w szafce
Dlatego najlepsza jest tradycyjna, aluminiowa Bialetti. Kupując do tego french press do spieniania mleka mamy świetny zestaw do pysznej kawy (oczywiście jeśli mamy jakiś młynek żarnowy). Spienione mleko we frenchu jest słodsze niż spienione dyszą, a w dodatku łatwiej to zrobić. Poza tym w samym frenchu możemy także zaparzyć kawę. ;)
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Grudzień 2015, 21:13:32 »
Praska francuska, to nie spieniacz. Spieniacz ma podobną budowę ale nie taką samą.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudzień 2015, 21:25:55 »
Praska francuska, to nie spieniacz. Spieniacz ma podobną budowę ale nie taką samą.

Czy ja gdzieś napisałem, że french press ma identyczną budowę jak spieniacz do mleka? ;) Napisałem, że bardzo dobrze sprawdza się jako spieniacz do mleka. Ja nie lubię kawy z praski ale chętnie spieniam w nim mleko. Poza tym osoby niewprawne często psują mleko podczas spieniania dyszą. W gorszych kawiarniach można często dostać capu z rozwodnionym, gorzkim mlekiem. W prasce mleko spieni nawet dziecko.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi