Cześć,
Wyszukiwarka mi za bardzo nie pomogła, a interesuje mnie, czy jest jakaś optymalna temperatura pary do spieniania mleka? Mam możliwość (wg. instrukcji, bo sam tego teraz nie mogę sprawdzić) ustawienia temperatury termobloku w trybie pary. Mam Ascaso Dream PID. Zawsze byłem typem espresso, ale mam ochotę spróbować kawy mlecznej. Ustawiona pierwotnie temperatura 165 wydaje mi się za wysoka. Wszystko było zbyt gwałtowne i działo się za szybko. Było takie... za bardzo wybuchowe. Komuś kto w ogóle nie ma pojęcia o mlecznych kawach, a spieniania uczy się z youtuba ( tak, to ja ), nie daje to za dużo pola manewru do nauki i reakcji.
A zatem sedno sprawy i pytanie właściwe:
Jaką ustawić temperaturę pary w ekspresie (Dream PID), żeby było optymalnie, ale trochę spokojniej? Celem jest smak, nie wzorki. I wiem, że temperatura mleka nie może przekroczyć 65 stopni, żeby się nie spaliły cukry i żeby nie było gorzko. Chodzi mi o trochę większy spokój i komfort, a jednocześnie, żeby jednak się spieniło, jak trzeba, a nie trochę posyczało i nic.