Autor Wątek: Filtrowanie wody  (Przeczytany 32308 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Filtrowanie wody
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Styczeń 2016, 21:46:30 »
@Greg
Tak jak napisał donkiszot, smaczna woda jest dość ciężka w minerały,dla mnie to jest w okolicach 1000 mg/l  z dużą zawartością magnezu i małą sodu.  Niestety na takiej wodzie trudno jest zrobić dobry napar. Z tego co wiem to najlepsza ilość cząsteczek mineralnych to ok. 150 mg/l, ale ważny jest też stosunek zawartości konkretnych składników, ph i twardość wody.   

Co do Aquphora, to woda jest smaczniejsza bo filtr nie zmiękcza tak wody jak pozostałe, ale ma dużo węgla więc pozbywa się lepiej takich niechianych składników jak np. chlor.  Jednak jego działanie jest bardzo krótkie w porównaniu z konkurencją i często po 7-10 dniach praktycznie przestaje filtrować. W porównaniu do 20-30 dni działania  takiej brity to przelicznik ceny zaczyna inaczej wyglądąć.
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2016, 22:35:44 wysłana przez krystians »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Styczeń 2016, 23:03:13 »
nie wiem jakie ilości ile wody filtrowałeś Aquaphorem ale nieprzydatność do użytku po 7 dniach to przesada.  U mnie kamień w czajniku zaczyna pojawiać się po 2-3 tygodniach.Brita przy tym samym użytku wytrzymywała mi 3-4 tyg. Zgadzałoby się to z deklarowaną przez producenta wytrzymałością obu  filtrów 60l vs 100L.

Brita wcale nie jest bardziej opłacalna (w tej kategorii wygrywa polska Dafi). Najtańsza oryginalna maxxtra na allegro kosztuje 13,50 (100L), maxfor 8,50 (60L), koszt litra wody wychodzi więc niemal ten sam.
Dodatkowo warto pamiętać, że stale wilgotny wkład filtracyjny jest dobrym podłożem do rozwoju bakterii, im dłużej się go używa tym więcej się ich tam namnoży. Częsta wymiana wkładu to dodatkowa zaleta aquaphora, szczególnie że nic za to nie dopłacasz względem brity.
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2016, 23:14:41 wysłana przez Greg. »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Styczeń 2016, 23:33:45 »
Bakterie nie są takim wrogiem człowieka jak to się często wydaje. Wysoko rozwinięte społeczeństwa już doświadczają różnych nieprzyjemności z powodu zbyt sterylnego życia, bo w końcu chcą nie chcąc na bakterię trafisz. Nasz organizm też nie jest środowiskiem jałowym i wielu bakterii wręcz potrzebuje.

Przepraszam jeśli to zabrzmiało przesądzająco w kwestii tego czy któryś jest lepszy. Nie twierdzę, że którakolwiek firma jest dobra czy zła, ale Aquaphor w wielu testach wypada świetnie, a użytkownicy już nie są na ogół tak zadowoleni jak by można było sądzić po wynikach testów.  Poza tym do każdej wody inny filtr będzie optymalny. Nie neguję tego że ktoś może być zadowolny z firmy x czy y. Cieszę się że jest ich co raz więcej, bo wtedy większa szansa na znalezienie czegoś co nam będzie pasować :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Styczeń 2016, 09:22:19 »
W kranie mam twardą wodę i od wielu lat używam filtrów do jej zmiękczania. Najgorsze na jakie trafiłem, to filtry Aquaphor. A używałem już Brity, Dafi, także filtrów nieznanych producentów brandowanych dla marketów Auchan, Carrefour i Tesco. Jeżeli mam porównać trwałość, to Aquaphor był trzy razy gorszy od klasycznego Dafi.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Styczeń 2016, 11:50:28 »
właśnie tak czytałem że jak woda jest twarda to ten filtr starcza na krócej. Ja aż tylu modeli nie próbowałem tylko brity i aqua, sugerowałem się tym testem z YT który wydaje się dość wiarygodny, w części szczegółowej testu było widać różnicę koloru wody z aqua i innych wkładów.
Który byś polecał jako najlepszy wybór do domowych napojów?

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Styczeń 2016, 13:18:24 »
najwazniejsze by odfiltrowal chlor.

Zwykle gotowanie powoduje osadzanie kamienia (zakladajac ze czyscimy czajnik, ze nic nie odpada i plywa, bardzo prosto kwaskiem cytrynowym),
a wiec uzyskujemy bardzo dobra wode (zakladajac neutralne pH)

Jim Schulman's Insanely Long Water FAQ

There's one important thing to note here. It's almost impossible to brew coffee with neutral pH
water that's too hard, since raising it to 95C will drop out the hardness in excess of 90mg/l to 100
mg/l as scale. Asking why this is so raises some new questions. Some water experts in
Germany and Italy believe that the Langelier Index is behind the test results. According to their
theory, a negative LI affects coffee extraction the same way acidic water would, tasting brighter
and rougher than it should. Thus, the ideal coffee water has a neutral pH of 7, which means an
alkalinity of about 50mg/l, and an LI of zero in the 90C - 95C temperature range, which means a
hardness of about 90mg/l. Notice that this approach also makes alkalinity a factor in coffee
taste.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Styczeń 2016, 13:34:53 »
Z filtrami dzbankowymi jest jeszcze ten kłopot, że wszystko zależy od wody na wejściu, a w kranach naszych sporo minerałów jest. U mnie ponad 300ppm jak Cisowianka czy podobne.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Styczeń 2016, 14:24:32 »
Najczęściej używam filtrów Dafi do twardej wody. Są porównywalne z Britą, jeżeli chodzi o trwałość.  Dafi z dopiskiem Mg do twardej wody nie polecam. Dosyć szybko się kończą.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Styczeń 2016, 10:04:19 »
Jeśli mogę zapytać, bo jestem mało oblatany w kwestii filtrowania wody: Jakie są symptomy, że filtr się skończył?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Styczeń 2016, 10:40:13 »
Ja z jednego dzbanka zasilam czajnik i ekspres. Jak w czajniki widzę że pojawia się kamień to zmieniam filtr. Czasem tylko domownicy mi z kranu do czajnika wleją i jest zonk. Generalnie 4-5 tygodni u mnie filtr działa.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Styczeń 2016, 11:36:11 »
Jakie są symptomy, że filtr się skończył?
To zależy czym możesz sprawdzić. Język (smak), oko (j. w.) konduktometr, kalendarz (jeśli regularnie podobnie używasz), możesz zliczać przelane litry, możesz zakupić testy kropelkowe (~20zł w akwarystycznym).

Offline Jacek Mężczyzna

• Ekspres: Profitec PRO 700, Kalita 185, V60, Acaia Pearl
  • Młynek: Ceado E37S
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Styczeń 2016, 12:00:22 »
Ja przeszedłem etap dzbankowy (brita) i obecnie mam RO - nieporównywalny komfort.
Używam RO od kilkunastu lat. I nie osmozy "spożywczej"  za seki albo i tysiące złotych tylko "akwarystycznej"  ;) . Kupowałem ją właśnie do akwarium, bo posiadałem morski zbiornik. Woda bazowa, żeby solankę przygotować wymagała bardzo wysokiej klasy czystości, włącznie z tym, że na końcu stosowałem jeszcze filtr z żywicą jonowymienną żeby usunąć z wody pozostałości krzemu. TDS pokazywał wtedy minimalne wartości.
Mi osobiście woda, takie full czysty H2O nie smakuje, dlatego na wylocie stosuję mineralizator. Tylko w tym celu,  żeby zmienić smak wody, znaczy"dla smakowitośći"  :taniec: :szampan: , a nie żeby minerałów dodać "dla zdrowotności".
Tych jeśli nie jadamy tylko czipsów i odżywiamy się w miarę zdrowo dostarczamy z pożywieniem odpowiednia ilość organizmowi. Więc opowieści o "strasznej" wodzie bez minerałów miedzy bajki można wsadzić.
Wymieniam 3 wkłady raz w roku ( węgiel , sedyment i mineralizator) za 40 zeta i się sprzęt buja.
If you think you can, you can. And if you think you can't, you're right.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #57 dnia: 25 Styczeń 2016, 14:12:16 »

Czasem tylko domownicy mi z kranu do czajnika wleją i jest zonk.

Edukacja - u mnie już nikt nie wlewa wody z kranu do czajnika

PS. Sam to robię jak potrzebuje zagotować kilka czajników przy produkcji piwka

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Styczeń 2016, 14:17:45 »
SLA na wodę filtrowaną mam na poziomie 97%. Ale i tak czasem się ktoś pośpieszy.
LMWDP #469

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Maj 2016, 15:45:13 »
Najczęściej używam filtrów Dafi do twardej wody. Są porównywalne z Britą, jeżeli chodzi o trwałość.  Dafi z dopiskiem Mg do twardej wody nie polecam. Dosyć szybko się kończą.
W Kauflandzie (Warszawa Marysin) dzbanki Dafi za 6,99 zł. Może w innych Kauflandach też są. To te dzbanki do "walcowatych filtrów", czyli  te do twardej wody.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi