Autor Wątek: Filtrowanie wody  (Przeczytany 32287 razy)

Offline Wojti Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Chemex, French press, kawiarka 3tz "no name"
  • Młynek: Baratza Virtuoso
Odp: Odp: Woda i jej temperatura w alternatywie - jak to jest? I czy warto mierzyć?
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Grudzień 2015, 15:37:12 »
Tak też uczynię. Spróbuję się dowiedzieć zawartości w wodzie od wodociągów

Wysłane z mojego dotykowego pustaka

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
Odp: Odp: Woda i jej temperatura w alternatywie - jak to jest? I czy warto mierzyć?
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Grudzień 2015, 17:52:14 »
Tak też uczynię. Spróbuję się dowiedzieć zawartości w wodzie od wodociągów

Wysłane z mojego dotykowego pustaka

@Wojti
jako, że mieszkasz w Krakowie, to jakość wody jest ładnie opisana na poniższej stronie: http://prostozkranu.krakow.pl/substancje-mineralne/. Suma substancji mineralnych w krakowskiej wodzie to 365 mg/l.

Ja używam tej wody do alternatyw i espresso ale zmiękczonej filtrem Aquaphor w dzbanku Brita. Polecam filtry aquaphor, ponieważ lepiej zmiękczają wodę - dokonałem pomiarów paskami do sprawdzania twardości wody.

Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Grudzień 2015, 18:16:59 »
Używasz jakiegoś konkretnego modelu Aquaphor? Kupiłem filtry tej firmy, kiedy pokazały się na polskim rynku, i szybko zwróciłem je sprzedawcy. Zmiękczanie wody,  w porównaniu do Brity i Dafi, to była porażka.

• Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Grudzień 2015, 19:19:11 »
Używasz jakiegoś konkretnego modelu Aquaphor? Kupiłem filtry tej firmy, kiedy pokazały się na polskim rynku, i szybko zwróciłem je sprzedawcy. Zmiękczanie wody,  w porównaniu do Brity i Dafi, to była porażka.

Używam filtrów Aquaphor B100-25 Maxfor. Robiłem testy paskami, a także patrzyłem po jakim czasie od założenia filtra na dnie czajnika zaczyna się tworzyć nalot z kamienia kotłowego. Wyniki zdecydowanie na korzyść Aquaphor. Oczywiście możesz mieć inne doświadczenia, ponieważ skład mineralny wody w polskich kranach jest zróżnicowany. Dla przykładu, do domu moich rodziców dociera kranówka z ujęć podziemnych i woda ma wysoką zawartość wodorowęglanu żelazawego Fe(HCO3)2 i siarczanów żelazawych FeSO4. Tworzący się kamień ma rudawe zabarwienie i bardzo nieprzyjemny zapach. U mnie w Krakowie zauważam w czajniku nalot po około 3 tyg. użytkowania a w domu moich rodziców już po 1,5 tygodnia trzeba wymieniać filtr w dzbanku. Generalnie filtry dzbankowe moim zdaniem nie dają rady z wodą z wysoką zawartością związków żelaza.

Update: Niedługo wypróbuję filtr Dafi AGD+, który według zapewnień producenta ma o wiele lepiej zmiękczać wodę niż inne standardowe produkty.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2015, 20:05:15 wysłana przez intersekt »
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Grudzień 2015, 21:48:45 »
Suma substancji mineralnych w krakowskiej wodzie to 365 mg/l.
Słaba ta strona, bo w Krakowie można mieć wodę z 4 różnych źródeł. Lepiej sprawdzić na stronie wodociągów.
365ppm, to jednak sporo za dużo do smacznej kawy ;) Do picia to co innego, gdyby jeszcze tak chlorem nie pachniła ;)

Polecam filtry aquaphor, ponieważ lepiej zmiękczają wodę
Czyli dodaje znacznie więcej sodu ;) W smaku jedno i drugie nie jest zbyt pożądane.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Grudzień 2015, 00:08:18 »
Cytuj (zaznaczone)
zauważam w czajniku nalot po około 3 tyg. użytkowania a w domu moich rodziców już po 1,5 tygodnia trzeba wymieniać filtr
Zastanawiałem się nad używaniem Aquaphora ponieważ ciekawie wyglądają jego testy i do tego jest połowę tańszy, ale.. Trochę sobie poczytałem opinii użytkowników co ostudziło mój zapał.  Ja używam Brity w Łodzi, rodzina we Wrocławiu też i przy użytkowaniu przez miesiąc nie ma osadów w czajniku.  W kwestii Aquaphora to ponoć bardziej zmiękcza od Brity, usuwa też więcej chloru, ale filtrowanie litra wody trwa  o 1/3 dłużej i filtr zużywa się o połowę szybciej. Przy czym często użytkownicy zwracają uwagę na to że już po tygodniu dużo gorzej działa.  Biorąc więc pod uwagę większą wygodę i stabilność raczej zostanę przy bricie. Poniekąd traktuję używanie filtra jako pewną standaryzację wody bo nigdy nie wiadomo co danego dnia wyleci z kranu.

W kwestii temperatury, to uważam że warto mierzyć jeśli ma się tylko możliwość i zależy nam na określonym rezultacie, wiadomo że czasem przypadek daje również świetne rezultaty. Wiele kaw nie jest specjalnie wrażliwych na temperaturę i dają niezwykłe napary w sporym zakresie temperatur. Jednak często już przy różnicy jednego stopnia Celsjusza czuję zmiany w wyczuwalnych dla mnie aromatach. Dlatego metodą prób i błędów badam sobie co mogę wydobyć w danej temperaturze z konkretnej kawy, żeby ustalić ulubiony przepis.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2015, 00:10:50 wysłana przez krystians »

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Grudzień 2015, 09:49:53 »
osad z czajnika to najglupszy parametr do sprawdzania.

Zadnaiem filtra weglowego to usuniecie glownie chloru i poprawa wlasciwosci smakowych wody.
On nie ma wplywu na kamien.

A czesc zmiekczajaca to zloze zabierajace wapn (moze i magnez) i zostawiajace sod.
To dobre dla ekspresu i czajnika nie dla ludzi...
Czy lepiej dla kawy to trzeba zrobic testy.

• Ojciec Chrzestny
Odp: Filtrowanie wody
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Grudzień 2015, 10:13:43 »
Skoro zabiera wapń i magnez to ma wpływ na kamień. Zresztą, ma na pewno co wynika i z moich obserwacji, i z testów kropelkowych, a że sodu więcej, to inna sprawa.

To nie jest tylko filtr węglowy.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2015, 10:25:23 wysłana przez DrUsagi »

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Grudzień 2015, 10:46:48 »
osad z czajnika to najglupszy parametr do sprawdzania.

Zadnaiem filtra weglowego to usuniecie glownie chloru i poprawa wlasciwosci smakowych wody.
On nie ma wplywu na kamien.

A czesc zmiekczajaca to zloze zabierajace wapn (moze i magnez) i zostawiajace sod.
To dobre dla ekspresu i czajnika nie dla ludzi...
Czy lepiej dla kawy to trzeba zrobic testy.
Chyba w ogóle nie rozumiesz jak działają filtry dzbankowe i jakie związki chemiczne tworzą kamień kotłowy. U mnie w Krakowie bez używania filtra po tygodniu mam grubą warstwę kamienia na dnie czajnika. Kamień kotłowy tworzony jest przez dwa związki: węglan wapnia (CaCO3) i węglan magnezu (MgCO3), więc jeśli filtr nie odfiltrowuje w jakimś stopniu tych związków, to dlaczego przez około 3 tyg. mam czajnik wolny od kamienia?

Jeśli kupisz dla przykładu 2 wody w sklepie: jedną bardzo wysoko zmineralizowaną a drugą źródlaną o bardzo niskim nasyceniu minerałami i zagotujesz je, to po gotowaniu tej wysoko zmineralizowanej od razu wytrąci Ci się osad pochodzący od węglanów wapnia i magnezu (dlatego często na butelkach jest napisane "nie gotować"). Wniosek z tego taki, że jak właściwości filtra maleją z ilością przefiltrowanej wody, to pierwsze symptomy możemy zobaczyć na dnie czajnika - po 3 tyg. używania filtra mam twardszą wodę niż pierwszego dnia o zakupu filtra.

Zgodzę się, że filtry dzbankowe zostawiają w wodzie związki sodu ale nie zabierają też całości związków wapnia i magnezu. Otrzymujemy wodę uboższą w te związki ale nie ich pozbawioną. Po to usuwamy część tych związków aby z wody zrobić lepszy rozpuszczalnik.

Poza tym, w filtrze dzbankowym nie ma tylko węgla aktywowanego. Gdyby był tylko filtr węglowy, to woda w ogóle nie była by zmiękczona.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2015, 10:55:26 wysłana przez intersekt »

Offline lucasd

« Odpowiedź #24 dnia: 09 Grudzień 2015, 13:19:40 »
bo dzbanki maja wegiel
i zywice jonowymienne (to te biale kulki w wkladzie)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Grudzień 2015, 19:56:15 »
To jak ja po dwóch latach nie mam kamienia w czajniku to jaką mam wodę?

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudzień 2015, 21:20:56 »
Cytuj (zaznaczone)
(...) Poniekąd traktuję używanie filtra jako pewną standaryzację wody bo nigdy nie wiadomo co danego dnia wyleci z kranu.
Niestety filtry dzbankowe mają to do siebie, że wraz ilością przelanej wody ich zdolność do utrzymania wyjściowych parametrów maleje.
To jak ja po dwóch latach nie mam kamienia w czajniku to jaką mam wodę?

To w takim razie musisz mieć wodę ubogą w węglany wapnia i magnezu, to one są odpowiedzialne za kamień kotłowy. Jeśli masz możliwość to sprawdź w wodociągach parametry wody.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2015, 21:28:03 wysłana przez intersekt »

Offline lucasd

« Odpowiedź #27 dnia: 10 Grudzień 2015, 09:54:40 »
zakladajac ph neutralne to miekka ponizej 90mg/L

Bardzo mozliwe ze to bardzo dobra woda zrodlana, tylko chloru sie pozbyc (filtr weglowy czysty).

Offline huzar Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 10 Grudzień 2015, 11:04:42 »
Jeśli chodzi o smak kawy to dla mnie osobiście ( a mam porównanie) zdecydowanie bardziej smakuje ta, która przygotowywana jest na bazie miękkiej wody. Zdecydowanie!

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Grudzień 2015, 12:05:35 »
To nie takie proste, bo nie tylko magnez i wapń wpływają na smak, ale masz rację, ich nadmiar na pewno nie jest korzystny.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi