Autor Wątek: Filtrowanie wody  (Przeczytany 32270 razy)

Offline Wojti Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Chemex, French press, kawiarka 3tz "no name"
  • Młynek: Baratza Virtuoso
Filtrowanie wody
« dnia: 08 Grudzień 2015, 10:26:56 »
Jakiś czas temu usłyszałem od pewnego baristy w pewnej dobrej Krakowskiej kawiarni, że lepiej używać wody z kranu jeśli chodzi o metody alternatywne (o ile jakość tejże wody jest dobra). Było to argumentowane faktem, że filtrując wodę, choćby w dzbanku, pozbawiamy ją minerałów które w ostatecznym rozrachunku wpływają pozytywnie na smak kawy. Bawiłem się w domu trochę próbując wody filtrowanej i kranowej, ale zarówno kawa z jednej i drugiej potrafiła wyjść smaczna. Co sądzicie na ten temat? Ktoś przeprowadzał dokładnie porównanie z takimi samymi parametrami tylko inną wodą?  ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2015, 10:20:43 wysłana przez DrUsagi »

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Odp: Woda i jej temperatura w alternatywie - jak to jest? I czy warto mierzyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudzień 2015, 10:33:43 »
Też to o tym słyszałem że woda z britty jest zbyt jałowa. Poleca się wodę z 5l butelek z Tesco. Podobno jest odpowiednia, ile w tym prawdy nie wiem, ale może coś w tym być.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Odp: Woda i jej temperatura w alternatywie - jak to jest? I czy warto mierzyć?
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudzień 2015, 10:35:12 »
Może raczej chodziło mu o demineralizcję wody, bo skuteczność filtrów dzbankowych w usuwaniu innych janów jak wapniowe nie jest bardzo duża a RO i tak zwykle remineralizuje wodę.
Nie czuję spacjalnie u siebie różnicy w smaku pomiędzy kranówką, po Bricie czy RO.

Offline Wojti Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Chemex, French press, kawiarka 3tz "no name"
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudzień 2015, 10:47:31 »
Mówił właśnie o minerałach w wodzie i zaciekawiło mnie  to czy przy takich samych warunkach przy różnej wodzie byłaby wyczuwalna różnica w smaku kawy.

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Grudzień 2015, 10:52:12 »
Zrób sobie w domu mały cupping i spróbuj zaparzyć kawę na kilku róznych wodach butelkowanych (może nie Zuber czy Jan  :evil: ale jakaś źródlanka, destylowana i mocnozmineralizowana) - w kilka minut będziesz miał swoją własna odpowiedź.
Niemniej mogę Cię zapewnić, że różnica będzie, bo sama woda będzie miała różny smak, ponadto będzie inna rozpuszczalność składników kawy.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Grudzień 2015, 11:00:11 »
Na zawodach baristów wielu startujących zwraca właśnie uwagę na to skąd pochodzi woda i ile i jakich w niej składników. Niektórzy wiozą ze sobą baniaki z wodą na zawody żeby być pewnym tego że smak się nie zmieni :)
LMWDP #469

Offline Wojti Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudzień 2015, 11:01:19 »
@Spinacz
W chwili obecnej rozpocząłem renowację mojej Astorii, więc może być ciężko, ale zaraz jak skończę to zrobię jak mówisz i przeprowadzę ten mały eksperyment  :)

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudzień 2015, 11:03:48 »
Zrób to bez ekspresu - zaparz kawę w tych samych warunkach w kilku filiżankach/kubkach/miseczkach - to nie musi być  "zgodnie ze sztuką" - ot ze 4 minuty parzenia i z 85-90*C woda. Potem posiorb każdej i zobaczysz czy jest róznica ;-)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudzień 2015, 11:06:27 »
Ale astoria to chyba jego młynek :)

Offline Wojti Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudzień 2015, 11:07:59 »
Naturalnie, że astoria to mój młynek ;) Przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudzień 2015, 11:09:46 »
To ja nie popatrzyłem, gapa ze mnie. Bez młynka będzie ciężko ;-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudzień 2015, 11:23:40 »
Off-Topic:
Rozkojarzenie - czyżby za mało magnezu w organizmie? Za dużo kawki się pije  :diabelek:
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Grudzień 2015, 12:46:32 »
Jakiś czas temu usłyszałem od pewnego baristy w pewnej dobrej Krakowskiej kawiarni, że lepiej używać wody z kranu jeśli chodzi o metody alternatywne (o ile jakość tejże wody jest dobra).
O ile jakość wody jest dobra, to może jej używać z jakiegokolwiek źródła ;)

Coś tu się nie klei, więc baristę zostawię w spokoju ;) Przypomnę natomiast, że o wodzie, jej składzie, było już kilka tematów:
Woda, którą lejemy do ekspresu. Dzbanki, filtry
Zmiękczacze do wody

Co do samego składu wody odsyłam do SCAA: Water standards.

Tu pogadajmy o temperaturze :)

Offline Wojti Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Grudzień 2015, 15:04:20 »
Sorki za offtopa  :ups: Dzięki za odpowiedzi  ;) Zagłębiam się w lekturę, a jak poskładam młynek to przeprowadzę cupping i przekonam się na własnej skórze jak to będzie.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Grudzień 2015, 15:18:13 »
Pamiętaj aby dobrze dobrać wody do testu. Demineralizowana, ~150ppm, i wysoko zmineralizowana (nie wierz w to co piszą na butelkach, bo najczęściej jest mniej). Możesz do tego dodać swoją kranówkę, ale lepiej byłoby wiedzieć co ona ma w sobie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi