Autor Wątek: Płynna regulacja - jak z tym żyć?  (Przeczytany 3428 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Płynna regulacja - jak z tym żyć?
« dnia: 07 Grudzień 2015, 15:40:49 »
Słuchajcie, mam teraz zagadkę - jak sobie radzić z płynną regulacją? Miałem kupić 3873, przypadkiem znalazłem za dobre pieniądze Zassenhaus Brasilia i na niego padło. Problem w tym, że w Severinie jakaś skala w regulacji jest, a w ZH mogę sobie kręcić dookoła nakrętką... Zakresu jest 1,5-2 obr, i nie wiem jak sobie z tym radzić. Podpowie ktoś coś? Jak ustawiać, może jakiś sposób na zapamiętywanie pozycji? Z góry dziękuję :)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Płynna regulacja - jak z tym żyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudzień 2015, 15:47:08 »
Skręcasz na max. - to Twój punkt 0 i liczysz obroty wstecz.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maj 2016, 12:53:34 »
Mój młynek zaczyna mnie  222 . Pomimo, że posiada płynną regulację śrubą mikrometryczną, mam spore problemy by wstrzelić się. Albo za mocno, albo za słabo. Są jakieś zasady przy regulacji młynka?

Zajrzałem do środka. Czy to jest śruba mikrometrczna?

https://drive.google.com/file/d/0B0mS_HGcgffpaDM4c18yQTRBN1k/view

Żarna rozumiem, że są prawe? Chyba powinienem je wymienić.

https://drive.google.com/file/d/0B0mS_HGcgffpVm5qUl96a0ZjSjg/view
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2016, 13:53:04 wysłana przez gromog »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2016, 14:55:11 »
Na pierwszej fotce to chyba silnik raczej ?

A czy wymienić żarna - ciężkie pytanie - sprawdzając paluchem - są ostre? czy bardziej zaokrąglone już?
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maj 2016, 16:21:43 »
Ta śruba jest z lewej strony.
Już ja poniał o co chodzi. Kręcąc śrubą wypycham oś przechodzącą przez silnik, na której umocowane jest dolne żarno. Wtedy młynek skręca się. A jeśli chcę poluzować to kręcę w drugą stronę i tu jest problem, bo żarno nie cofa się.
I tak było, że jak skręciłem za mocno żarna, to odkręcałem lekko, nie było efektu więc odkręcałem dalej, a jak już odpuszczało to takim dużym skokiem, że od nowa trzeba skręcać.
Może gdyby przesmarować to by lżej chodziło.
Czy wszystkie młynki mają takie rozwiązanie? Moim zdaniem niezbyt to do espresso się nadaje.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maj 2016, 17:08:12 »
Jeśli jest tak jak w qumarze ... trzeba umiejętnie skręcać młynek. Rozkręcałeś żarna ?
Możesz pokazać zdjęcie z góry i po wyjęciu dolnego żarna ? Który to model młynka ?
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2016, 17:14:01 wysłana przez mr_j »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maj 2016, 17:42:33 »
Ja bym rozkręcił młynek zdjął żarna. Dokręcił śrubą do regulacji podniesie się dolne żarno i wtedy zakręcił śrubę na osi.
Dzięki temu powinieneś mieć więcej bufora na odkręcanie - może w tym problem.
Druga sprawa w dnie są trzy śruby, cały korpus się rozkręca. U mnie jest tam taka pofalowana blaszka aby były dystans.
Może u Ciebie się zdeformowała i nie ma amortyzacji i dolne żarno opada.
Przy skręcaniu korpus poziomo i śrubą regulacyjną przemiał, złapać odpowiednio zakres pracy żaren.
Wkręcić śrubę regulacyjną przemiał wtedy trzpień się podnosi, przed mocowaniem żaren.
Wtedy dolne żarno będzie wyżej, nie będzie tak "opadać", może to jest przyczyną.
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2016, 17:44:37 wysłana przez mr_j »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi