Autor Wątek: Bezzera GIULIA S MN czy ROCKET Cellini V3 PID  (Przeczytany 12553 razy)

Offline Sławek

• Ekspres: szukam
  • Młynek: szukam
Bezzera GIULIA S MN czy ROCKET Cellini V3 PID
« dnia: 06 Grudzień 2015, 18:07:37 »
Dzień dobry

Zwracam się z prośbą o opinię w przedmiocie  zakupu ekspresu w budżecie 5.000zł (sam ekspres).

Zastanawiam się nad (ceny za jednym ze sklepów internetowych:

1. Bezzera GIULIA S MN (cena 4.990zł)

2. ROCKET Cellini V3 PID (cena 5.149zł)

Na początku, czytając wiele wątków i wypowiedzi na forum (po których mam co raz to nowe wąpliwości) chciałem kupić Bezzerę Unica PID, jednakże z uwagi na fakt, że oprócz espresso będą również kawy mleczne, zacząłem zastanawiać się nad bardziej pasującym pod te wymagania ekspresem.
Po długiej lekturze forum zdecydowałem się na wybór jednego z ww ekpresów. Zaobserwowałem, iż dużo osób (przynajmniej w wątkach które czytałem) nabywało Rocketa (2). Czy jest on lepszy od Bezzery Giulii ? Wiem że nie ma ona PIDa, ale czy w jej przypadku będzie miało to duże znaczenie ? Czytałem jak DrUsagi pisał, że w Rockecie wymienił bodajże wylewi, prysznic (czy jakąś część z grupy) bo rocket ponoć nie ma ich zachwycających - wolałbym nie zaczynać zabawy z ekspresem od upgredu, ale jeżeli warto ...
Tak czy siak proszę o opinie w tym temacie, a może pojawi się inna propozycja.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Bezzera GIULIA S MN czy ROCKET Cellini V3 PID
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudzień 2015, 22:37:55 »
Wybrałbym model z PIDem, gdybym to ja dla siebie wybierał; choć zapewne nie ma modelu ekspresu idealnego ;)

... wolałbym nie zaczynać zabawy z ekspresem od upgredu, ale jeżeli warto ...

pamiętaj, że większość ludzi, którzy tylko wybrali i kupili swoje ekspresy, zaraz po zakupie przestali udzielać się na forum, a pozostali jedynie "zapaleńcy"; tym z kolei nie wystarcza, że coś jest tylko dobre :lol2:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Stig

• Ekspres: Rocket Espresso Giotto Premium Plus with PID
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudzień 2015, 13:00:36 »
pamiętaj, że większość ludzi, którzy tylko wybrali i kupili swoje ekspresy, zaraz po zakupie przestali udzielać się na forum, a pozostali jedynie "zapaleńcy"; tym z kolei nie wystarcza, że coś jest tylko dobre :lol2:

Witam,

Jaro, Twój post skłonił mnie do rejestacji i wypowiedzi ;-)

Sławek,

ja kupiłem Giotto, czyli z tego co wiem to samo co Cellini o którym wspominasz, i jestem mega zadowolony. Na razie nie czuję potrzeby, żeby cokolwiek ulepszać, to co dała fabryka jest okay. Przekopałem to forum przed zakupem i wiem, że wymiana tych elementów o których wspominasz nie robi na Tobie wrażenia, a przynajmniej nie na tym etapie.

acha, może Ci coś to pomoże - różnica w cenie jest prakytycznie zerowa pomiędzy tymi ekspresami z mojej perspektywy bo chociażby do Rocketa masz fabrycznie dodany metalowy Tamper a do Bezzery będziesz musiał kupić od razu nowy, bo ten plastik z zestawu zakładam ze jest nie używalny.

Offline Sławek

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudzień 2015, 13:47:36 »
Witam Stig,

dziękuję za Twoją wypowiedź i opinię, a wracając do tego tempera w Giotto to jest on sensowny?

A co do udzielania się na forum, to podejrzewam, że dalej je czytają, ale nie wszyscy czują się na siłach (jak ja na przykład) do prowadzenia merytorycznych rozmów - ale za to z ciekawością czytają wypowiedzi i spostrzeżenia stałych bywalców forum.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudzień 2015, 13:51:09 wysłana przez Sławek »

Offline Stig

• Ekspres: Rocket Espresso Giotto Premium Plus with PID
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudzień 2015, 14:01:18 »
no ja się nie czułem ;-) ale Jaro wszedł mi na ambicję ;-)

co do tampera, wydaje się solidny, ciężkawy, ma trochę luzu po bokach ale generalnie ok. Powiem więcej, jak na poczatek bardziej niż okay, ja w każdym razie nie zamierzam go wymieniać w najbliższym czasie. 

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudzień 2015, 14:44:13 »
Mam Rakietę, Julki nie mam.  Pewnie maszyny jednak tej samej klasy, . I obie powtarzalne do bólu :)

Co lepsze, PIDa już praktycznie nie tykam - no chyba że się trafi jakaś "trudna" kawa. Generalnie największa zaleta to szybkość modyfikacji temperatury - choć jeśli w Julce presostat jest dostępny bez rozkręcania maszyny to różnic nie będzie.

PID ma większą dokładność niż presostat, wiec w teorii lepiej "trzyma" temperaturę.

W domu obie maszyny sprawią radość.

Z minusów Rakiety - tacka na ścieki mogła by mieć większą pojemność.
LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudzień 2015, 21:03:27 »
Też mam Rakietową Celinkę, tylko HX bez PIDa. Też wybierałem między Celinką a Julką. Tampera nie użyłem ani razu bo jeszcze przed ekspresem przyszła paczka od forumowego fabrykanta z super-hiper-mega-tampkiem ze stali szlachetnej i ekskluzywnego drewna ale wygląda solidnie i ładnie pasuje do sitka. Tak, tacka na ścieki jest ciutek mała ale bardziej niż pojemność doskwiera mi głębokość (wymiar A-P konkretnie - chlapie po blacie), tylko że wszystkie domowe mają podobnie żeby się mieścić na blacie.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudzień 2015, 23:26:49 »
Jaro, Twój post skłonił mnie do rejestacji i wypowiedzi ;-)
czyli - miałem rację [emoji12]

odnośnie tacki, kilkanaście dni miałem w domu Rocketa (akurat R58) i przyznaję, że pojemność tacki mi doskwierała, ale jeszcze bardziej wysokość wylewki względem płaszczyzny filiżanki; to są detale, które wskazują na szereg "przyzwyczajeń", zapewne nie zwraca się na nie uwagi przy pierwszym ekspresie ;)
Wykończenie wylewek też mogło być lepsze - wiem - czepiam się :evil:
dzisiaj, z perspektywy czasu, nie wyobrażam sobie korzystać z fabrycznego tampera; uważam to za bezwzględnie konieczny "tuning" każdego ekspresu
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Sławek

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudzień 2015, 19:48:19 »
Cóż, nikt nie obiecywał że będzie lekko; zastanawiam się w dalszym ciągu nad Bezzera Giulia (Mitica S?) a Rocket Cellini V3 PID, obydwa sądzę że będą spełniać swoje zadanie; ech gdyby te Bezzery miały PIDa  :) 

PS. Chciałem sprawdzić te modele i zauważyłem, że coffeesite chyba serwer padł :( nie można obejrzeć np.  Bezzery.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2015, 19:57:45 wysłana przez Sławek »

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Grudzień 2015, 20:35:04 »
Miałem Julkę i mogę polecić. Jakość wykonania moim zdaniem lepsza niż Rocket. Fajne kiphebelki do pary i wody, ładne wylewki. Dobra stabilność temperatury, przy odrobinie wprawy nie potrzeba pida ;-). Moją recenzję pisałem kiedyś na innym forum. Co prawda były to czasy raczej "włoszczyzny" ale było ok

W młynie: ziarna

Offline Sławek

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudzień 2015, 22:26:37 »
Im dalej w las tym więcej drzew (u mnie dylematów) :) Dziękuję serdecznie Maciej1 za wpis i informacje o wątku nt. Giulii, bardzo ciekawe i pouczające sam tam posty - ideał to Julia z PIDem  :taktak:

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudzień 2015, 07:12:07 »
Miałem Julkę i mogę polecić. Jakość wykonania moim zdaniem lepsza niż Rocket. Fajne kiphebelki do pary i wody, ładne wylewki. Dobra stabilność temperatury, przy odrobinie wprawy nie potrzeba pida ;-). Moją recenzję pisałem kiedyś na innym forum. Co prawda były to czasy raczej "włoszczyzny" ale było ok

Ale dźwignia lepsza ?

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudzień 2015, 07:14:10 »
Ba ;-)
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudzień 2015, 10:32:17 »
I tym sposobem deficyt budżetowy się pojawił  :diabelek:
LMWDP #469

Offline Sławek

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:40:32 »
Klamka zapadła. Właśnie zamówiłem Bezzerę Giulia S wraz z paroma akcesoriami w tym tamperem, bo jednak plastikowy tamper  do mnie nie przemawia. Muszę przyznać, że Rocket Cellini (i Giotto) też mi się podobały (i podobają) i gdybym potrzebował dwóch ekspresów to wziąłbym też Rocketa. Za Bezzerą przemówiła, sam nie wiem, jakaś nuta sympatii którą do niej poczułem, cóż mało to "naukowe" ale cóż, tak bywa :evil:

Dziękuję wszystkim za pomoc oraz rady i opinie. Jak tylko do mnie przyjdzie to wstawię w tym wątku fotki (jeżeli będzie można). W przyszłym roku poszukiwania młynka - wiem że zaczynam od d.py strony, ale jak ten ekspres wygląda  :pycha: Póki co zamówiłem kawy u Antonia (oczywiście z prośbą o zmielenie  :lol2:); jak będzie młynek to zabawa zacznie się na całego. 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi