Autor Wątek: Prośba o pomoc :)  (Przeczytany 8031 razy)

Offline papryczqa

Prośba o pomoc :)
« dnia: 06 Grudzień 2015, 12:19:59 »
Witam :)

Może zacznę od tego, że jestem całkowicie zielona i nawet jak wczoraj czytałam to i tak niewiele ogarnęłam  [emoji39]
Budżet jest dosyć skromny, ale wymagania też nie są olbrzymie. Wcześniej korzystałam z ekspresu przelewowego, teraz rodzice chcieliby ciśnieniowy z racji, że uważają iż będzie z niego lepsza kawa. Tak jak troszkę poczytałam to zauważyłam, że ważną sprawą jest również młynek.
I teraz przechodząc do sedna, co moglibyście polecić jeśli chodzi właśnie o młynek i ekspres tak do max. 800-1000zł?
Czas na szukanie i decyzję mam bardzo ograniczony dlatego ślicznie proszę o poradę  :)
Co sądzicie o delonghi?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Prośba o pomoc :)
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudzień 2015, 12:38:40 »
Nie napisałaś jaką kawę chcesz robić, a to podstawa.

Co sądzicie o delonghi?
Że się do niczego nie nadaje

Offline papryczqa

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2015, 13:02:10 »
czasami czarna, czasami z mlekiem.
Rodzice nie mają takich wyczulonych kubków smakowych jak większość pasjonatów na tym forum, także dlatego napisałam, że ogromnych wymagań nie ma :)
Po prostu chcieliby kupić ekspres z którego będą mogli wypić smaczną kawę i żeby nie był bardzo awaryjny

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień 2015, 13:06:15 »
To chyba cześć przeznaczyć na świeżo wypalane ziarna i pozostać przy przelewach. Za resztę kupić tylko dobry młynek...

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudzień 2015, 13:06:58 »
Jeżeli przez czarną rozumiesz szklankę kawy (250-280ml) to w zasadzie żaden ekspres cisnieniowy się do tego nie nadaje i szkoda zachodu.

Offline papryczqa

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudzień 2015, 13:12:26 »
a co jest złego w tych tańszych ekspresach ciśnieniowych?
Czy one nie lepiej wydobywają aromat kawy?

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Grudzień 2015, 13:18:27 »
czasami czarna, czasami z mlekiem.
Rodzice nie mają takich wyczulonych kubków smakowych jak większość pasjonatów na tym forum, także dlatego napisałam, że ogromnych wymagań nie ma :)
Po prostu chcieliby kupić ekspres z którego będą mogli wypić smaczną kawę i żeby nie był bardzo awaryjny
W Twoim przypadku to polecam tylko i wyłącznie ekspres automatyczny. Niestety dobry ekspres automatyczny wykracza poza Twój budżet.
Najtaniej będzie kupić dobry młynek i zostać przy ekspresie przelewowym. Zostanie tylko zaopatrzyć się w dobrą kawę (zobacz naszych forumowych palaczy) i będzie to duży skok jeśli chodzi o jakość kawy w Twoim domu. Co do ekspresu ciśnieniowego, to z zabawki za 800 zł dobrej kawy nie wyprodukujesz. A gdzie jeszcze młynek?

Ze swojej strony w tym budżecie polecę Ci taki zestawy:
- młynek Baratza encore 550 zł
- 2x kawiarka Bialetti bialetti moka express 3tz - 180 zł
- i french press do spieniania mleka, ewentualnie jakiś inny ręczny

lub
- młynek Baratza encore 550 zł
- Bialetti French Press 1000 ml 130 zł

Dokupujesz do tego dobrą, świeżo paloną kawę i cieszysz się pyszną kawą w domowym zaciszu.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Bacek

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Grudzień 2015, 15:52:46 »
a co jest złego w tych tańszych ekspresach ciśnieniowych?
Czy one nie lepiej wydobywają aromat kawy?

W tych ekspresach nie ma boilera a termoblok tez jest zazwyczaj o symbolicznej pojemnosci. Po chwili dzialania z takiego ekspresu plynie juz zimna woda (jak na potrzeby kawy) a to pomaga wydobyc nie aromat tylko kwas z kawy. Poza tym ekspres cisnieniowy jest do parzenia espresso a nie zwyklej czarnej kawy. To jest 25-60ml naparu. Po uzupelnieniu powiedzmy tej 60 o 120ml wody wyjdzie Ci 180ml americano ale czy to bedzie lepsze niz zaparzone innymi metodami to sprawa dyskusyjna. I to nadal nie jest pelna szklanka. Nie wiem jakie podejscie maja Twoi rodzice ale jak z tesciem bylem kiedys w restauracji to poszedl sie wyklucac ze nie nalali mu kawy po brzegi w filizance.

No chyba ze to ma byc ozdoba kuchni. To wtedy marka i model nie maja znaczenia, wazne jedynie co sie komu podoba.

Przez trzy miesiace mialem tani ekspress Gagia Gran Prestige (to w zasadzie jakies saeco z inna etykietka). Ani razu nie udalo mi sie zapazyc z niego kawy ktora nie byla by kwasna. Chociaz po zalaniu mlekiem bylo juz przyzwoicie.
Takze ekspres do espresso ew do kaw mleczny ale do "duzej czarnej" srednio sie nadaje.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2015, 16:01:57 wysłana przez Bacek »

Offline papryczqa

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudzień 2015, 16:05:18 »
intersekt - a za ile można byłoby już kupić takowy ekspres? Bo właśnie o coś takiego chodziło, w sensie, że ze spienianiem mleka itp. A to ekspres automatyczny to nie to samo co ciśnieniowy?

basek  - czyli rozumiem, że ekspres ciśnieniowy jest tylko i wyłącznie do espresso? :) Jeśli chodzi o czarną, to właśnie mi chodziło o małą, a nie o cały kubek.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudzień 2015, 16:59:42 »
Ekspres ciśnieniowy, (nie głupio wygląda za te pieniążki).
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5445626603

Automatyczny ekspres ciśnieniowy.
Też w Twoim limicie cenowy.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5838723697

Do tego pierwszego, trzeba jeszcze młynek kupić, drugi ma wbudowany młynek.

O i jeszcze takie kombo do kompletu, ekspres ciśnieniowy z młynkiem.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5707217267

« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2015, 17:26:06 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Bacek

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudzień 2015, 18:03:34 »
Raf77 a masz gdzies informacje co tam siedzi w srodku? Na moje oko supermena w srodku jest termoblok. Wspomniana przezemnie Gaggia wygladala jeszcze lepiej a zaplacilem za nia 270 pln.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Grudzień 2015, 18:09:17 »
W opisie jest że boiler 0.5L ale nie za bardzo mi się chce wierzyć.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudzień 2015, 20:14:35 »
W ekspresję ciśnieniowy jak wcześniej koledzy wspominali zaparzysz między 25 a 60ml, z tym że musisz mieć odpowiedni Młynek. To dopiero połowa sukcesu, jak juz masz ekspres i Młynek, czyli około 1500zl za podstawowy używany zestaw, dochodzi jeszcze do każdej kawy ustawienie tego młynka. Wiec przy każdej nowej paczce kawy zrobienie co najmniej 3-4 espresso. Wiec na start idzie 60g kawy która zazwyczaj jest do wylania. A to co ty chyba chcesz kupić to ekspres automatyczny w którym tylko naciskasz przycisk i to z grubsza tyle, ale jego ceny zaczynają się od 2000zl w górę.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline papryczqa

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudzień 2015, 17:35:55 »
i poważnie nic za mniej niż 2000zł nie dostanę w miarę dobrego?
Byle nie był jakiś awaryjny i kwaśnej kawy nie robił i byłoby okej :)

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudzień 2015, 17:45:18 »
Przecież Ci podałem przykładowe linki.
Ten metalowy jest ciekawy ale chyba nikt go jeszcze nie wypróbował.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi