Autor Wątek: Graef cm 702 prośba o poradę  (Przeczytany 6771 razy)

Offline GrzegorzNowy

• Ekspres: De Longhi Dedica ec 680
  • Młynek: Graef CM 702
Graef cm 702 prośba o poradę
« dnia: 03 Grudzień 2015, 14:08:32 »
Dzień dobry
Kupiliśmy do biura młynek graef cm 702, po uruchomieniu zauważyłem, że kawa jest b. grubo zmielona nawet na 12 (1 drobno - 25 grubo). Czytając opinię na 12 powinna być zmielona drobniutko, natomiast ja otrzymuję okruchy (większe niż cukier czy piasek). Na 1 jest bez zmian. Kawa wychodzi dobra, ale woda  za szybko przepływa przez ekspres co powoduje ze jest słaba i rozwodniona. Co robię źle i jak można to zmienić? Czy ktoś z Państwa może podesłać zdjęcie zmielonej kawy pod espresso do ekspresu ciśnieniowego? Dodam, że zestawie znajduje się metalowa podkładka, jednak po pierwsze nie potrafię jej zamontować, a po drugie miałem nadzieje, że młynek sprawdzi się w ustawieniach fabrycznych.

Z góry dziękuję za pomoc i zapraszam na kawę w Katowicach lub poradę prawno-podatkową/poprowadzenie sprawy w razie potrzeby (z powołaniem się na forum:)
Pozdrawiam

Offline GrzegorzNowy

Odp: Graef cm 702 prośba o poradę
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2015, 14:13:12 »
Pozwolę sobie na dodanie zdjęcia, które obrazuje grubość zmielenia uzyskiwaną przeze mnie.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudzień 2015, 14:36:00 »
Podkładkę lub podkładki umieszcza się pod żarnem. W niektórych modelach można zbliżenie żaren ustawić śrubą regulacyjną. Informacje znajdziesz w tym wątku: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=625.15.

Offline GrzegorzNowy

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudzień 2015, 16:14:26 »
Tak czytałem powyższy wątek, natomiast interesuje mnie sam fakt mielenia kawy tak grubo na fabrycznych ustawieniach... Czy to normalne ze regulacja praktycznie nie reaguje, czy może coś źle złożyłem? Np. przy złożeniu były za daleko od siebie i powonieniem je jakoś zbliżyć i potem złożyć?

PS. podkładka pod żarna. Mam wyjąć dolne stożkowe żarno i gdzieś tam pod spodem umieścić podkładkę?

Offline GrzegorzNowy

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudzień 2015, 17:31:16 »
Ok, podokręcałem wszystko porządnie i złożyłem precyzyjnie. Teraz mieli drobniutko, a na 1 nie wylatuje nic poza pyłem. Najśmieszniejsze jest to, że przez 3 dni piliśmy kawę przemielona na grube kawałki i mówiliśmy, że w sumie ok jest - tylko taka wodnista minimalnie  kawka

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudzień 2015, 17:57:10 »
:-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi