Autor Wątek: Używany ekspres kolbowy oraz młynek do 500 euro na początek  (Przeczytany 7120 razy)

Offline xr600r

Używany ekspres kolbowy oraz młynek do 500 euro na początek
« dnia: 02 Grudzień 2015, 20:50:32 »
Witam wszystkich ponownie

Chciałbym spróbować pobawić się  tworząc espresso. Pijam je tylko okazjonalnie gdyż nie posiadam żadnego ekspresu w domu. Przyznaję od razu że jestem zielony w temacie ale z natury szybko sie uczę. Myszkuję po tym forum już od kilku dni jednocześnie obserwując niemiecki ebay (gdyz w niemczech mieszkam). Myślę o Silvii Rancilio bardzo zachwalanej na tym forum tylko nie bardzo wiem na ile moge je licytowac ile są używki warte? :-\. Wiadomo że dużo zależy od wieku, stanu i częstotliwości używania. Na jakie dodatkowe koszty muszę się nastawić tj. wymiana zaworów itp.?
 No i dobry używany młynek by sie przydał. Tylko czy opłaci się używany młynek z zużytym już żarnem czy tez lepiej nowy?

z góry dzięki za chęć jakiejkolwiek pomocy :D

P.S. Nie bardzo wiem jak sie wkleja linki do licytacji, chyba że nie można(nie doczytałem w regulaminie)

« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2015, 20:53:32 wysłana przez xr600r »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Używany ekspres kolbowy oraz młynek do 500 euro na początek
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudzień 2015, 21:14:11 »

chyba że nie można(nie doczytałem w regulaminie)

Można, jak trochę urośniesz (w posty).

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2015, 21:16:00 »
Linki wklej ze spacjami to któryś z Adminów lub Modów poprawi.
Uzywane młynki to dobry i ekonomiczny wybór. Nowe żarna są stosunkowo tanie i zwykle łatwo dostepne a sama wymiana trwa zaledwie kilka minut.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2015, 21:34:41 »
Z dodatkowych kosztów, duża paczka kawsku cytrynowego lub odkamieniacza + jakiś proszek do rozpuszczania osadów kawy. W zasadzie to normalne zakupy nawet przy nowym ekspresie ale jak dostaniesz mocno zmęczony to trochę tego na starcie pójdzie. Dodatkowo jak ekspres starszy niż 2-3 lata uszczelka grupy/portafiltra czy jak to się tam nazywa.

Ja właśnie dziś kończę boje z doczyszczaniem Silvi. Odkamienianie, płukanie sodą, czyszczenie prysznica i okolic oraz selenoidu miała już za sobą a dziś doszła nowa uszczelka i właśnie rozmaczają się pokłady smoły które były pod starą uszczelką.

Jak w komplecie nie dostaniesz nawet tego plastikowego tampera to też trzeba coś zanabyć. Ja nie dostałem więc na starcie ratowałem się słoiczkiem z zakrętką która akurat idealnie pasowała do tego protafiltra.

Offline xr600r

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudzień 2015, 22:07:16 »
Ok, to jestem spokojny bo jak sie nasłuchałem od znajomych którzy tu kupili używane automaty i musieli w serwisie połowę (prawdopodobnie plastikowych) części wymieniać to się trochę wystraszyłem. Tak też sądziłem że dobre kolby raczej na plastikowych częściach nie są..
Za kilka dni kończą sie chyba ze cztery Silvie. Jedna z nich była podobno tylko raz odpalona.

http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0&LH_ItemCondition=3000&_dmd=1&_nkw=espressomaschine&rt=nc&LH_Auction=1 
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&LH_ItemCondition=4&_nkw=kaffeemühle&rt=nc&LH_Auction=1 

Gdyby ktoś chciał pooglądać to jeden link jest na ekspresy a drugi na młynki
Mam nadzieję że pokaże tak jak mi. Ustawione jest tylko na aukcje i używane.

dzięki jeszcze raz za zainteresowanie.

@Spinacz - poprawiłem linki
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2015, 22:12:59 wysłana przez Spinacz »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ

Offline xr600r

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudzień 2015, 22:26:33 »
Szkoda że aukcja stanie znacznie wyżej.
ceny używek pewnie się różnią z polskimi, oni traktują mniej więcej 100euro jak my 100pln..

@Spinacz - poprawiłem linki

dzieki

czy młynek Rancilio Rocky SD wart jest zainteresowania za 150euro?

@Spinacz - scaliem
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2015, 06:38:21 wysłana przez Spinacz »

Offline Bacek

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudzień 2015, 00:40:47 »
Z  Silvi celowal bym w wersje v3 lub v4. V3 ma wygodniwjsza rułkę do spieniania a v4 dodatkowo wymienna sama grzałkę w wypadku awarii. A przy okazji obie beda troche mniej antyczne.

Offline xr600r

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2015, 13:00:21 »
Dzięki Bacek
Jak rozpoznać te v3 i v4 bo musiałbym do wlascicieli pytanie sformułować?

Offline Bacek

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudzień 2015, 13:57:16 »
W 3 i 4 pokretło od pary jest srebrne od przodu a rurka od pary grubsza i mniej więcej równa na średnicy na całej długości. Samo pokrętło można pez problemu podmienićwięc kierował bym się raczej wyglądem rurki.

3 od 4 nie wiem jak odróżnic z zewnątrz. Bojler z wyglądu różni się w sposób oczywiscy ale zewnętrznie chyba są takie same.

---
A już wiem czwórka ma czerwoną kropke na osłonie grupy.
--
Albo i nie bo na niektórych starszych też ją widzę.

A co do Rockiego to pewnie odświadczeni koledzy powinni się wypowiedzieć. W tej cenie pewnie lepiej niż w fabrycznej. Młynek ma 55 skoków regulacji, ludzie go używają z Silvią. W podobnej cenie powinieneś też dostać nowe Demoka 203 i może Iberial Chelange z bezskokową regulacją (pewnie jescze kilka innych). Czy lepsze tu się nie wypowiem bo nie wiem. Ja poszedłem w kompromisowe rozwiązanie z jeszcze większą ilością kroków ale to jest droższe. Jak patrzysz na używki i masz miejsce to może jakiś gastronomiczny po przejściach. Wymiana żaren i pewnie jakością przemiału pobije wszystkie tu wymienione.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2015, 14:10:04 wysłana przez Bacek »

Offline xr600r

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudzień 2015, 21:29:18 »
pozostaje mi chyba poczekać do końca tych licytacji.

z innych..,  pokazało się ogłoszenie od kogoś kto bardzo niedaleko mnie mieszka. Sprzedaje Gaggie Classic z oznaczeniem  R19301/11? Pisze że to jakiś rzadki model
 http: //www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/gaggia-classic-inox-*-besser-als-neu,-weil-/366697849-86-8266

prosze kogoś o poprawienie linku

facet ma dwie Gaggie modyfikowane, ta druga jest z 1977 roku model Baby
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2015, 21:38:22 wysłana przez xr600r »

Offline xr600r

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudzień 2015, 20:51:42 »
dwie licytacje minęły, prawie 400 euro z używkę?! to chyba się zdecyduję na nową gwarancją za 500.

Offline xr600r

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudzień 2015, 23:19:12 »
proszę jeszcze o poradę odnośnie dwóch sprzętów, który wybrać gdyż chyba zdecyduję się na Gaggie ze względu na brak miejsca w kuchni

http  ://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/gaggia-77er-was-besonderes-!!!/391392995-86-8266
http  ://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/gaggia-classic-inox-*-besser-als-neu,-weil-/366697849-86-8266

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Grudzień 2015, 23:31:06 »
W każdym razie nie kupuj nowej.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline xr600r

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudzień 2015, 23:40:39 »
obie sa stare :D ale którą? ???
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2015, 23:46:16 wysłana przez xr600r »