Autor Wątek: Mazzer Mini Electronic  (Przeczytany 4608 razy)

Offline syntezator Mężczyzna

Mazzer Mini Electronic
« dnia: 02 Grudzień 2015, 02:12:39 »
Mam taki problem, i proszę o jakieś wskazówki: Więc wczoraj przyjechał do mnie tytułowy Mazzer wraz z Magicą. I zupełnie sobie nie radzę z ustawieniem tego młynka. Próbowałem robić espresso chyba na 40 sposobów. Po 20 zacząłem nawet robić notatki. Żaden shot nie zachwycił mnie. Może to dlatego, że użyłem jakieś kawy za 40 zł/kg ze sklepu obok, a wartościowsze ziarna chciałem zostawić sobie na później. Ale to bardziej konsystencja kawy miała mnie zachwyci - przynajmniej tak mi się zdaję, więc kawa chyba nie ma jeszcze znaczenia. Ale jestem kompletnym amatorem, snuję przypuszczenia. W każdym razie: kiedy już pół kilograma ohydnej kawy zostało zmielone, u mnie zaś pojawiają się pierwsze oznaki depresji, ból brzucha po ohydztwie, które próbowałem, i ogólnie żałość i łzy... w tej sytuacji proszę o rady. Nie wiem. Może ktoś ma z Was taki młynek i pochwali się własnym ustawieniem i doświadczeniem. Proszę w desperacji o pomoc.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Mazzer Mini Electronic
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudzień 2015, 05:05:34 »
Typowy błąd początkującego. Myśli że nauczy się robić espresso na kawie która się do tego nie nadaje. Jest wątek o espresso proszę przeczytaj przespij się i od rana zacznij od nowa.

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2015, 05:13:10 »
Używałem do espresso jego wersji z dozownikiem. Poza tym, że potwornie wolny, to sprawdzał się dobrze. Po pierwsze zmień ziarna. Dobra kawa wiele więcej wybacza, a nawet słabsze szoty bywają smaczne.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2015, 06:17:39 »
Stara kawa jest sucha i nawet sprzęt za miliard, nie wycisnie z niej "konsystencji", którą masz na myśli.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudzień 2015, 06:21:11 »
Tak jak kanapka ze starym pieczywem i wysuszonym serem nie będzie ci smakowac, tak i kawa w pobliskim sklepie dobra i świeża raczej nie będzie - choć są wyjątki.

Jeśli twoja kawa ma podaną data palenia a nie minęły od nie dwa miesiące to twoje problemy mogą mieć źródło w dystrybucji kawy w sitku, złym tampingu, złej dozie, zużytych żarnach.
Jeśli kawa jest starsza, daty palenia brak, jest tylko data przydatności to zmień kawę. Problemy magicznie znikną.

To normalne że na początku próbuje się człowiek uczyć na czymś tańszym, bo szkoda wylewać do zlewu świeżą kawę. Jednak tej świeżej wylejesz pewnie maks 5 strzałów a starej to i kilogram będzie mało.
LMWDP #469

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudzień 2015, 11:03:46 »
Dzisiaj choruję, więc pewnie próby ponowię jutro. Artykuł czytałem wcześniej, ale kilka rzeczy mi umknęło. A gdy już znalazłem doświadczonych słuchaczy, zapytam się jeszcze o kawę. Mam w domu bowiem 3 jasno palone egzemplarze, bo nie myślałem, że ekspres tak szybko przyjedzie, nie uzbroiłem się w coś ciemniejszego. Czy taka kawa nadaje się do ekspresu? Kiedy zaś tak, czy mielic ją inaczej? stosować inną dozę? Czy może to zabawa dla bardziej zaawansowanych? Ja zaś powinienem z pokorą czekać na dostawcę z ciemnymi ziarnami. Kilka razy już zmielilem Kolumbię. I wyszła trochę tragedia. Jasna crema. Za każdym razem mielę lepiej. Marne rezultaty. Może nie wkładam w to serca? :P Widziałem gościa na Youtube który ogarnął młynek w 30s. Zastosowałem to, co on wydedukował. Znów marność. Woda przez kawę przeszła błyskawicznie. Kiedy on stał przy młynkowej 2, ja przy 1 osiągam podobny czas.

I jeszcze: warto używać pojedyńczego filtra? Gdzieś słyszałem, że nie.

I dziękuję za wszystkie odp.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudzień 2015, 11:24:26 »
Pojedynczy filtr, to samo zło :-)
Szczególnie na początku.

Osobiście uwielbiam espresso z jaśniej palonej arabiki.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudzień 2015, 11:27:12 »
Może Twoje oczekiwania, co do konsystencji są przesadzone?
Czy dążysz, do czegoś, co piłeś, czy tylko widziałeś?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudzień 2015, 11:37:11 »
Mam w domu bowiem 3 jasno palone egzemplarze, bo nie myślałem, że ekspres tak szybko przyjedzie, nie uzbroiłem się w coś ciemniejszego. Czy taka kawa nadaje się do ekspresu? Kiedy zaś tak, czy mielic ją inaczej? stosować inną dozę? Czy
Jeżeli ta kawa jest świeża, to warto spróbować. Jaśniej palonej kawy wchodzi więcej do sitka, więc doza powinna być trochę większa. Może też być mocno kwaskowata, i aby to zniwelować, parzy się ją dłużej, 30 sekund i więcej, i w wyższej temperaturze. Na początku nauki espresso lepiej korzystać z podwójnego sitka.

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudzień 2015, 12:00:17 »
Nie piłem tak dużo espresso, żebym mógł dążyć do tego, co piłem. Zazwyczaj w kawiarniach dają kawę w porcelanie. Trudno dojrzeć, co tam się kryje pod cremą. Smak jednak kawy z kawiarni porównałem z tą z mojego kieliszka... No nie tego chciałem. Na filmikach w sieci to wygląda wspaniale. Mówisz, że nieprędko do tego dojdę?

Wszelkie porady zastosuję. Może ktoś zdrowszy oceni to jeszcze dziś.

Z podwójnego sitka jeden shot? Robią tak. I tak. Ja już nie wiem.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudzień 2015, 12:06:32 »
Z  podwójnego masz, jak nazwa wskazuje 2 espresso.
Czy nalejesz je w jedną, czy dwie filiżanki, to Twoja decyzja.

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudzień 2015, 12:26:15 »
Bo po prostu widziałem jedną filiżankę zrobioną z 18 g. 30 ml. I to dosyć pospolite, jak patrzę na jakieś filmy instruktażowe.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudzień 2015, 11:50:13 »
To się ristretto nazywa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi