Autor Wątek: Ustawienie młynka Mazzer Super Jolly - zakres regulacji, zużyte żarna?  (Przeczytany 6297 razy)

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
Witam
Po zakupie używanego młynka MSJ (2011) po kilku próbach udało mnie się ustawić młynek "na oko". Czas się mieścił w zakresie "początkującego domowego baristy" podobnie jak i ilość naparu. Oczywiście, lepiej wychodziło lepiej w sitku doppio niż pojedynczym, gdzie woda często znajdowała ujście bokiem.
Kilogram najtańszej kawy z promocji Auchan za 30 zł (Cafe Crema Espresso, producent MOKATE Czechy) poszedł w ciągu kilku tygodni i było w miarę OK. Ponieważ się udawało - nic nie regulowałem.
Po wsypaniu MkCafe Espresso z Biedrony producent Strauss zaczęły się problemy. Przy nastawie 8,2 żarna zaczynają ocierać, przy 9 napar jest spalony, prawie nie płynie, przy 9,5 płynie zbyt szybko a crema jest jasna i szybko znika. Pytanie, czy to normalne, że tak minimalny ruch śrubą powoduje tak duży wpływ na ekstrakcję, czy problemem mogą być na przykład zużyte żarna młynka lub stosowanie najtańszej kawy?
Czy Mazzer ma tak mały zakres praktycznej regulacji i jest to normalne, czy czas rozglądnąć się za nowymi żarnami?
Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie użytkowników tego młynka.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2015, 21:59:35 wysłana przez multifan4 »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ustawienie młynka Mazzer Super Jolly - zakres regulacji, zużyte żarna?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudzień 2015, 21:59:49 »
Kup kawę, na starym ziarnie zawsze tak jest.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień 2015, 22:34:37 »
Winny jest najtańszy element, czyli kawa.
Kup coś świeżego z forumowej palarni a się zdziwisz.
Po taniosci to możesz obejrzeć daty kawy w lidlu - czasem się świeżo trafi. I w zabkach chyba coś było ale się skończyło. Ją na czarną godzinę mam w sklepie zawsze świeżą I dostępną Conssoni.
LMWDP #469

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2015, 18:01:31 »
A skąd najlepiej zamówić kawę, aby na pewno była świeża, dobra i po czym to poznać? Czy w sklepie Tchibo w centrum handlowym kupi się zawsze świeżą kawę? Chętnie zamówię na próbę, aby się przekonać jak ważna jest dobra  kawa, tylko żeby mieć kawę zawsze świeżą trzeba często zamawiać, a koszt wysyłki staje się wówczas niemały.
U mnie dziennie schodzi około 8 doppio także na codzień wolałbym jednak kawę tańszą, ale znów taką, aby efekt był w miarę zadowalający. Jak w sklepie poznać, że kawa jest świeża?
Zakupu kawy jeszcze nie dokonałem, znów zrobiłem dziś próbę. Na nastawie młynka 9 (8.2 to ocieranie żaren) praktycznie brak przepływu, na dno naparu, przy 9.2 powstaje pełna filiżanka w 25s. Trudno, aby w ten sposób ustawić młynek tak, aby efekt był w jakimkolwiek stopniu powtarzalny.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień 2015, 18:05:54 wysłana przez multifan4 »

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudzień 2015, 18:30:15 »
Jak w sklepie poznać, że kawa jest świeża?
Zapytaj sprzedawcę o datę palenia. O tchibo zapomnij.

Jesteś z Gdyni - idź sobie na kawę do B&W - koło Batorego, dokładnie po przekątnej jest pasaż, po lewej stronie tuż przed ZUSem. Tam kupisz na bank coś na próbę a i miło i na temat porozmawiasz o ustawieniach młynka. Też mają SJ na blacie. To będzie najlepsza opcja. Basia albo Leszek - nie wiem na kogo za barem trafisz - to życzliwi i pomocni ludzie.

Możesz też skoczyć do Gdańska Palarnia Kawy ul. Tkacka 7/8

Dawno nie było nic słychać o gdyńskiej  Ipanema Cafe, Starowiejska 23/6. Patrząc na ceny spodziewał bym się dużo więcej niż czytając ich opisy - Brazylia Santos (cokolwiek to jest) za 120 PLN/kg!
LMWDP #469

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudzień 2015, 19:58:31 »
Też myślałem o tej palarni na Starowiejskiej. Czy 120 zł za kg to dobra cena? Ile powinna kosztować przyzwoita kawa do częstego użytku?

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudzień 2015, 20:04:43 »
cena OK, piłem coś u nich jakieś 3 tygodnie temu - było OK - już nie pamiętam co to było - starość ;)
z czasem zaczniesz kupować pewnie nawet droższe kawy i będziesz się cieszył ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudzień 2015, 21:23:06 »

Czy 120 zł za kg to dobra cena?
Za Santosa? No nie wiem, może i tak...

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudzień 2015, 21:33:04 »
Zależy czy chcesz ppić espresso czy kawę z mlekiem. 120 zł/kg to juz naprawdę niemało. Popatrz choćby na oferty matroantonio, xcafe, erakawy, gregorio itd

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudzień 2015, 22:33:57 »
W niedzielę pojadę do palarni do Gdańska na Tkacką i zakupię świeżo paloną kawę na próbę :) Cena 80zł za kg wydaje się być rozsądna, przy zakupie pół kilo kawy szkoda płacić 25 zł za kuriera.
Samego espresso nie piję gdyż jak dla mnie jest zbyt gorzkie, pewnie dlatego, że nie potrafię jeszcze go dobrze zrobić oraz nie mam dobrej kawy. Podejmuję nieudolne próby zrobienia cappucino. Lubię bez cukru, ale jeśli "espresso" wyjdzie bardzo gorzkie, to  trzeba trochę posłodzić...

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudzień 2015, 22:45:08 »
Podziel się tą informacją w palarni. Coś ci doradzą. No i wypij u nich espresso. A nóż będzie słodkie ;) wtedy będziesz miał wzór.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudzień 2015, 23:19:11 »
idź sobie na kawę do B&W
Popieram w 100% Idź koniecznie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi