Autor Wątek: ponte vecchio lusso  (Przeczytany 14939 razy)

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: ponte vecchio lusso
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Marzec 2019, 11:32:14 »
Ja zazwyczaj do podwójnego sitka sypię 12,5g dla ciemniejszych wypałów, i 13-14g dla średnio palonych.

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Marzec 2019, 12:01:13 »
 Hm, to trochę cienko z uzyskiem. A czy widziałeś gdzieś może większe sitka, bo ja się jeszcze nie rozglądałem ?

Pozdrawiam

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Marzec 2019, 12:31:40 »
Uzysk możesz sobie regulować ilością zaczerpnięć.
Mi zazwyczaj przy jednym zaczerpnięciu wychodzi ok 17g, przy dwóch 24g, a przy trzech 30g kawy. Więc bardzo fajnie można sobie regulować ratio.
Oczywiście trzeba dobrać odpowiedni przemiał, pod trzy zaczerpnięcia zmielić trochę drobniej.
Ogromnym plusem grupy PV jest to że przy kolejnych zaczerpnięciach nie burzy ciastka kawowego, i cała ektrakcja jest całkiem równa.

No ale jeśli chciałbyś na jednym zaczerpnięciu mieć większe objętości kawy, no to już raczej jakaś gastro dźwignia, bo sitko 45mm raczej nie podoła :)

Offline yo Mężczyzna

• Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Marzec 2019, 18:17:31 »
Ja najczęściej celuję w ratio 1-2,5 ale tu kieruję się raczej  uzyskanym smakiem.Niestety, Gaggia/LPVRomantica  taka wyrozumiała nie jest i ciastko  potrafi
pęknąć.Tutaj dobierać wodę trzeba delikatnie i najlepiej w jak najwyższym położeniu dzwigni i przy każdym zaczerpnięciu stosować krótką preinfuzję.
A gdybyś tak spróbował krótkiej preinfuzji przy każdym zaczerpnięciu? Ciekawe jaki byłby wynik końcowy w gramach i smaku .
Czyli wygląda że sitek na 3 porcje nikt do tego ekspresu nie produkuje?

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Listopad 2025, 08:48:36 »
Po rezygnacji z zakupu Meticolous zacząłem się rozglądać za jakąś tradycyjną dźwignią, kryterium to musiała być prosta i cicha bez żadnych nowoczesnych dodatków jak pompa, PID, itd, musiała za to posiadać bojler z opcją pary ponieważ żona pija tylko kawy mleczne, stabilną temperaturowo grupę z szybkim nagrzewaniem i najlepiej z jak najmniejszą średnicą sitek. Wybór padł na Lusso, trafiła się we Włoszech, całkiem nowa w cenie takiej że grzech było by nie kupić. Czeka ją pare4 przeróbek i udoskonaleń jak dojdą zamówione rzeczy, będzie zabawa!😉
PXL_20251110_071841735.jpg
PXL_20251110_071804864.jpg
PXL_20251110_071815792.jpg
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2025, 10:29:27 wysłana przez Artisz »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Listopad 2025, 12:44:12 »
Chyba to schowane i w kącie postawione ustrojstwo wygląda nieco lepiej... W tej dźwigience sitka są jak naparstki dla krasnoludka ;). Też mam podobny ekspresik PV i nie mogę się doń przekonać, chyba z braku czasu i cierpliwości.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2025, 13:07:32 wysłana przez Antonio »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Listopad 2025, 17:37:21 »
Wygląd rzeczywiście jest prosty, industrialny ale mi taki bardziej podchodzi niż napaciany styl LaPa, w dodatku grupa jest z termosyfonem więc jest stabilna i nie przegrzewa się nawet jak ekspres jest włączony przez dłuższy czas. Mała średnica sitek wygląda rzeczywiście jak zabawki ale to działa na plus bo są głębsze przez co kawa jest grubiej mielona a ciastka mniej podatne na kanałowania. Te dźwignie są łatwe do opanowania, a rezultaty powtarzalne, espresso nawet w pojedyńczych sitkach wychodzi podobno dobre. Do podwójnego może wejść 14-15 g kawy bez problemu więc jest dobrze a nawet jak dla mnie idealnie. Jak narazie to ekspres był odpalony tylko żeby sprawdzić czy działa bez zarzutów, teraz czekam na parę części do tuningu i jak skończę zacznę testy z kawą.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Listopad 2025, 21:01:45 »
w dodatku grupa jest z termosyfonem
Dwie rurki wchodzą do grupy? Ciekawe, bo przecież bojler ma zmienny poziom wody...

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 10 Listopad 2025, 22:30:12 »
Tak 2 rurki ale tylko w lusso w export już chyba nie, dlatego czytałem na zagranicznych forach od użytkowników że ekspres może być włączony przez długi czas i grupa raczej się nie przegrzewa ale ciśnienie w bojlerze nie powinno być ustawione wyżej niż 1.2 bar, wcześniej z jakiegoś nieznanego powodu było fabrycznie ustawione za wysoko na 1.5 i trzeba było obniżać, później to zmienili i w moim jak włączyłem stanęło na 1.1 czyli tak jak zalecają.

Offline mazoor Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Listopad 2025, 14:32:36 »
Swojego czasu rozważałem wybór tej maszynki ale w końcu wybór padł na Pawulona. Bardzo chętnie poczytam jak sie tego używa. No i gratuluję zakupu ;-)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Listopad 2025, 17:45:45 »
Dzięki, zamówiłem parę rzeczy do niego i jest w trakcie przeróbek, może jutro uda się już skończyć i zostanie na blacie na stałe i mam nadzieję że na dłużej. Użyłem dwa razy żeby sprawdzić czy wszystko działa, pierwsza rzecz jaką zauważyłem to przez grubsze ciastko, mielenie musi być sporo grubsze niż do VBM. Za pierwszym razem jak nasypałem tak jak miałem ustawione to ledwo cokolwiek wyleciało, za drugim razem dałem grubiej i już było lepiej ale jeszcze poprawię. Używanie jest proste i przyjemne i ta cisza, tylko odgłos kawy płynącej do filiżanki to jest miód na moje uszy.  ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2025, 18:04:55 wysłana przez Artisz »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Listopad 2025, 18:07:51 »
Brak pompy w takich dźwigniach, to mega plus. Jeszcze jakby młynek był cichszy...

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Listopad 2025, 18:51:54 »
No, zawsze można do kompletu jakiś ręczny jak Weber Hg-2, ale u mnie przez to że żona też czasami używa niestety to już nie przejdzie.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Listopad 2025, 19:12:01 »
Albo można mielone czibo parzyć 🤢🤪

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Listopad 2025, 19:17:49 »
Jak komu pasuje.  :taktak: