@kotdavinci
1. znalazłeś się na forum kawowym - i opinie na temat twoich wyborów wyrażają ludzie, którzy trochę o kawie wiedzą i wierz mi mówią prawdę
2. Ja sam Jeszce na początku roku piłem kawę z takiego ekspresu jak chcesz kupisz (tylko jakiś starszy model. Piłem taką kawę z 8 lat. Sypałem do niego mieszanki kupowane w marketach i bardzo mi te kawy smakowały. Na początku roku zmieniłem sprzęt zgodnie z radami forumowiczów (młynek wega za ok 1400 zł i ekspres ascaso steel uno pid za ok 3000)no okej mogłem kupić ekspres bez pida za 2000 zł - i to jest okolica minimum. Oczywiście można oszczędzić idąc w używki.
3. podobno przy dobrym młynku i ziarnie z takiego ekspresu można uzyskać jakieś przyzwoite wyniki - ale nie jest to łatwe, a wg mnie wręcz niewykonalne - mnie się to nie udało.
4.
To jak nie mam 3000zł to mogę zapomnieć o piciu kawy?
Większość opinii o tym ekspresie jest pozytywna, ludzie piszą że nie widzą różnicy między kawą z takiego ekspresu a takiego za 2-3k.
Ludzie tak piszą/mówią bo nie piją dobrej kawy... jak połączysz przyzwoity młynek, z przyzwoitym ekspresem i kawą z palarni to sam zauważysz różnicę. Wtedy zacznie się problem, który dotyka mnie - w pracy kawy pić nie mogę bo zła, w restauracjach też nie zamawiam - bo przynoszą jakąś lurę lub coś co koło prawdziwej kawy stać nie może, a u znajomych pijam herbatę

- a w tych wszystkich miejscach są różne maszyny - w pracy jakiś model krupsa za penie jakieś 3-4 tyś, u znajomych nawet jakieś jury się trafiają, - też w okolicy tej kwoty, a najbardziej cierpię gdy w kawiarni z porządnego ekspresu wycieka coś kaowpodobnego... a człowiek chciałby posiedzieć i podelektować się w spokoju :/
5. pijasz kawę 150 ml + mleko - jedyna opcja by uzyskać takie ilości w ekspresie to (jeżeli nie mieszam nazw) to kawa americana - robisz podwójne espresso do tego dolewasz wrzątku i uzupełniasz mlekiem - moja żona bardzo lubi taką kombinację. No oczywiście możesz też zrobić sobie 3 espresso

6. Powodzenia w dążeniu do kawy, która Ci zasmakuje i daj znać czy udało ci si cel osiągnąć