Autor Wątek: Ekspres DE LONGHI ECZ 351  (Przeczytany 21214 razy)

Offline kotdavinci

Ekspres DE LONGHI ECZ 351
« dnia: 27 Listopad 2015, 20:11:18 »
Cześć
Planowałem zakup kawiarki bialetti Venus, ale że dostałem 350zł na zakupy w saturnie to postanowiłem kupić jakiś ekspres kolbowy. W oko wpadł mi DE LONGHI ECZ 351 za 650zł. Możecie coś o nim powiedzieć? Czy kawa będzie wychodziła z niego mocna czy słabsza, czy to zależy od tego jak zrobię? W domu mam młynek De Longhi KG89, będzie dobry żeby zmielić kawę odpowiednio do tego ekspresu? Ewentualnie moglibyście polecić inny ekspres dostępny w saturnie?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
Odp: Ekspres DE LONGHI ECZ 351
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopad 2015, 21:04:44 »
Jak chcesz delonghi to bierz ten najtańszy, model ec155 chyba, bo one różnią się tylko designem. W środku są identyczne. Ekspresy te mają system super crema, więc w czymkolwiek zmielisz powinno być ok.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopad 2015, 21:10:39 »
Kup kawiarkę a te pieniadze z saturna wykorzystaj na coś innego

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopad 2015, 21:11:13 »
Ekspresy te mają system super crema, więc w czymkolwiek zmielisz powinno być ok.
:o

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopad 2015, 21:27:29 »
Ekspresy te mają system super crema, więc w czymkolwiek zmielisz powinno być ok.
ten model który podałem chyba tego nie ma.

Kup kawiarkę a te pieniadze z saturna wykorzystaj na coś innego
miałem już kawiarkę bialetti moka i nie byłem z niej zadowolony, dlatego pomyślałem o jakimś ekspresie. Kawa wychodziła z niej zupełnie inna w smaku niż z ekspresu, a robiłem ją na pewno dobrze bo sporo czytałem na ten temat.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopad 2015, 21:39:45 »
Ma ma, chodzi o sztuczne spieniani kawy przy wylocie z kolby, powstaje coś co imituje cremę, ale cremą nie jest. Dzięki temu rzeczywiście można sypać jakikolwiek przemiał, ale niestety wcale nie oznacza, że będzie ok. Ok tylko będzie wyglądać. Do espresso daleka droga, w której przydaje się tylko zwykła kolba, bez żadnych turosystemów.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopad 2015, 21:43:02 »
:o
To oczywiście wielkie uproszczenie, które wpływa na smak, niemniej system ten sprawia że zawsze kawa smakuje tak samo, nie ważne jak zmielisz. Tak samo nijako ;)

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopad 2015, 21:59:01 »
a krups xp5620?

Dodam, że dzisiaj zmieliłem kawę w tym młynku jak najdrobniej się dało i wyszedł prawie pył i nie ma czegoś takiego, że ziarna są nierówno zmielone

I jeszcze jedno pytanie, ile ml kawy robią takie ekspresy za jednym razem?

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2015, 22:01:27 »
Jeśli uda Ci się wstrzelić w prawidłowe ustawienia to dla pojedynczego sitka powinieneś otrzymać ok. 25 ml a dla podwójnego 2x więcej.
Może napisz najpierw jakiej kawy oczekujesz a my Ci doradzimy jaki sprzęt ma sens.

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopad 2015, 22:09:53 »
Głównie piję kawę z mlekiem - jakieś 150ml kawy+80ml mleka do tego łyżeczka cukru, ziarna zazwyczaj świeżo wypalone. Ten ekspres de longhi ma bardzo dobre opinie w sklepach, na stronach typu ceneo czy nawet na jakichś zagranicznych stronach gdzie testowali ten ekspres(sporo osób piszę, że nie widzi różnicy między tym ekspresem, a takim za 3k jesli chodzi o smak kawy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2015, 22:15:34 »
To ja może prosto z mostu...

Nie kupisz ani w saturnie ani za 650zł przyzwoitej kolby. Marketowe zabawki wymagają przeróbek (wywalenie super crema) i szczęścia (co 5-10 kawa wychodzi jakotaka, reszta niedobra)
Albo szybko zaczniesz szukać lepszego ekspresu albo zrazisz się do picia kawy, pieniądze wyrzucone w błoto.

Większość z nas (w tym ja) przerabiała ten etap, ucz się na naszych błędach, nie na swoich kawka

Offline Gregorio Mężczyzna

• Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopad 2015, 22:21:35 »
Mam stary De Longhi w domu właśnie z turbodopalaniem kremowym z którego korzystają rodzice ;) i jeśli oczekujesz 150 ml kawy ten ekspres powinien spełnić twoje oczekiwania, (jak dla mnie sypię, wtedy pełny pojemniczek na kopiato i jest ok ;)), "turbo krema" robi się całkiem ładna, młynek który posiadasz, spokojnie ci do niego kawę zmieli, ważne żeby nie była za drobno zmielona, bo przy takim dłuższym przelewaniu, będzie przepalona. Ale jedna rzecz - prawdziwego espresso - czyli 25-50 ml  z niego nie zrobisz, będzie to bardzo trudne i smak będzie nie ten, ale tak jak pisałem - jeśli chcesz 150 ml to myślę że spokojnie spełni twoje oczekiwania. Niestety żeby zrobić prawdziwe espresso, trzeba celować dużo wyżej, tak  jak piszą koledzy.   
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2015, 22:26:41 wysłana przez Gregorio »
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline kotdavinci

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopad 2015, 22:30:49 »
To ja może prosto z mostu...

Nie kupisz ani w saturnie ani za 650zł przyzwoitej kolby. Marketowe zabawki wymagają przeróbek (wywalenie super crema) i szczęścia (co 5-10 kawa wychodzi jakotaka, reszta niedobra)
Albo szybko zaczniesz szukać lepszego ekspresu albo zrazisz się do picia kawy, pieniądze wyrzucone w błoto.

Większość z nas (w tym ja) przerabiała ten etap, ucz się na naszych błędach, nie na swoich

To jak nie mam 3000zł to mogę zapomnieć o piciu kawy?
Większość opinii o tym ekspresie jest pozytywna, ludzie piszą że nie widzą różnicy między kawą z takiego ekspresu a takiego za 2-3k.
Nie wiem czy dobrze zrobiłem wchodząc na forum o kawie, bo to trochę przypomina jakieś forum audiofilskie gdzie wszyscy piszą, że kable muszą kosztować 20 000zł inaczej nawet nie ma sensu podłączać sprzetu. Teraz już mam mętlik w głowie.

Mam stary De Longhi w domu właśnie z turbodopalaniem kremowym z którego korzystają rodzice  i jeśli oczekujesz 150 ml kawy ten ekspres powinien spełnić twoje oczekiwania, (jak dla mnie sypię, wtedy pełny pojemniczek na kopiato i jest ok ), "turbo krema" robi się całkiem ładna, młynek który posiadasz, spokojnie ci do niego kawę zmieli, ważne żeby nie była za drobno zmielona, bo przy takim dłuższym przelewaniu, będzie przepalona. Ale jedna rzecz - prawdziwego espresso - czyli 25-50 ml  z niego nie zrobisz, będzie to bardzo trudne i smak będzie nie ten, ale tak jak pisałem - jeśli chcesz 150 ml to myślę że spokojnie spełni twoje oczekiwania. Niestety żeby zrobić prawdziwe espresso, trzeba celować dużo wyżej, tak  jak piszą koledzy.   
Dzięki za normalną opinie :), na espresso mi za bardzo nie zależy
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2015, 22:40:06 wysłana przez kotdavinci »

Offline Gregorio Mężczyzna

• Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopad 2015, 22:33:29 »
To jak nie mam 3000zł to mogę zapomnieć o piciu kawy?
Większość opinii o tym ekspresie jest pozytywna, ludzie piszą że nie widzą różnicy między kawą z takiego ekspresu a takiego za 2-3k.
Nie wiem czy dobrze zrobiłem wchodząc na forum o kawie, bo to trochę przypomina jakieś forum audiofilskie gdzie wszyscy piszą, że kable muszą kosztować 20 000zł inaczej nawet nie ma sensu podłączać sprzetu. Teraz już mam mętlik w głowie.

Tak jak pisałem, ciężko będzie zrobić prawdziwe małe espresso, ale żeby zrobić 150 ml, będzie ok i myślę że będziesz z niego zadowolony. Sprawdź sobie tylko modele, bo niektóre różnią się tylko tym, że mają pojemnik dodatkowy na saszetki, którego pewno nie będziesz używał, a to dodatkowy koszt niepotrzebny.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2015, 22:37:55 wysłana przez Gregorio »
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Listopad 2015, 23:00:06 »
Ekspres służy do robienia espresso i pochodnych. Do zrobienia 150ml kawy są inne lepsze metody.  Do tego są znacznie tańsze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi