Autor Wątek: młynki z nizszej półki do porównania  (Przeczytany 4735 razy)

Offline leli12 Kobieta

• Ekspres: Gaggia Classic, Melitta CI Touch,FP Bodum, Drip
  • Młynek: Nivona 130, ręczny żarnowy
młynki z nizszej półki do porównania
« dnia: 25 Listopad 2015, 12:07:45 »
na początek witam serdecznie i liczę na heh ciepłe (w związku  z temperatura za oknem) przyjęcie.
Mam na oku 3 młynki: Graef CM702 i Nivona Cafe Grano 130 w podobnych cenach oraz Baratza Encore nieco drozszy. Przeznaczenie głównie do esspreso, czasem kawiarka, max 3 kawy dziennie - dodam że zadnych przeróbek sie nie podejmuję  ;-)...mam go postawic i mielić, a jeszcze jakby byl cichy (w miare przynajmniej) to juz byloby super.
Patrzyłam jeszcze na Severina 3873 jako wyjscie budżetowe.......
Chylę głowę przed wiedzą Waszą (weekend czytania forum) i liczę, że znajdziecie chwilkę na rozpatrzenie moich propozycji.
lelcia.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: młynki z nizszej półki do porównania
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2015, 12:37:18 »
Na początek zła wiadomość - do espresso bez przeróbek to raczej żaden. Raczej, bo może  się trafi że 1, 2 (w Encore może 2-4) ustawienia pozwolą przygotować espresso - mówimy o maszynie kolbowej bez systemów spieniania kawy/wytwarzania sztucznej cremy.

Do kawiarki to już każdy z nich będzie OK, a i sporo skali tej grubszej do alternatywnych metod zostanie.
LMWDP #469

Offline Stasiakov

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopad 2015, 14:49:34 »
Z racji tego, że prawdopodobnie przesiądę się na Eurekę od pafcia, to zacząłem się zastanawiać czy nie dofinansować mojego zakupu sprzedażą obecnego młynka czyli i2mini od ascaso. Kilka mc temu również stałem przed podobnym wyborem i po lekturze forum zdecydowałem, że zakupię w/w młyn. Możesz poczytać i sam zdecydować, ewentualnie koledzy Ci podpowiedzą jaką inną alternatywę.

Myślę, że 350zł wraz z przesyłką będzie ceną, która nikogo nie skrzywdzi. Jak się nie sprzeda to będę miał dwa i nie będę na tym ubolewał :P

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopad 2015, 15:30:50 »
Stasiakov z tym zakupem od Pafcia to świetna decyzja!

Offline Stasiakov

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Listopad 2015, 18:33:23 »
A no wielkie dzięki. Jeszcze 2-3 miesiące temu sam się za głowę łapałem, że za używane sprzęt (ekspres+młynek) do kawy daję 1000zł. Ale im więcej czytam to forum tym bardziej przyzwyczajam się do cen. Trafiła się okazja więc pomyślałem, że zobaczę czy to co piszecie przekłada się na rzeczywistość i postanowiłem kupić ten młynek. Mam nadzieję, że zauważę różnicę ... Ale jeszcze większą nadzieję pokładam w tym, że mi wystarczy na jakiś czas, a nie że znowu trafi się okazja :P

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Listopad 2015, 18:39:56 »
 :mrgreen: zajrzyj na Pchli targ i zobacz ostatnią ofertę  :diabelek: Może jednak Spinacz Eurekę przygarnie  :smiech:
LMWDP #469

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopad 2015, 20:04:04 »
Jak tylko przetestujesz nowy młynek to napisz koniecznie czy jest różnica, sam często obawiam sie tego czy zauważę różnice. A to tylko albo aż młynek, to mieli i to meili to daje 24s  i to też da. Jestem bardzo ciekawy czy ta sama porcja w tym samy czasie z 2 różnych młynków może bardzo się różnić :)

Offline leli12 Kobieta

• Ekspres: Gaggia Classic, Melitta CI Touch,FP Bodum, Drip
  • Młynek: Nivona 130, ręczny żarnowy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopad 2015, 11:00:13 »
dzieki,
Nivona zamowiona, mam nadzieje ze bedzie sie sprawowac  ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi