Autor Wątek: Ekspres + młynek do 4000zł  (Przeczytany 10995 razy)

Offline FS670ES

• Ekspres: Kolba z Lidla
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano
Ekspres + młynek do 4000zł
« dnia: 23 Listopad 2015, 09:42:28 »
Jako że to mój pierwszy post na forum, to WITAM wszystkich serdecznie.

Obecnie posiadam 2x kawiarkę Bialetti Brikka + młynek Crups GVX2 + spieniacz w kubku CLATRONIC MS 3326. Głównie pije cappuccino (a raczej chciałbym żeby to było prawdziwe cappuccino) i inne odmiany kawy mlecznej, ale chciałbym też mieć możliwość zrobienia czasem espresso. Jeżeli chodzi o ilość to są to 3 kawy dziennie robione na raz rano dla 3 osób, plus w weekendy 6-7 kaw jednorazowo dla całej rodziny jak się zjadą. Z jednej kawiarki wychodzą mi gdzieś tak 3 kawy i udaje mi się robić powiedzmy w miare powtarzalne "przelewy", ale jednak nadal jest to daleko od rezultatów jakie daje kawiarnia na mieście.

Chciałbym więc zakupić zestaw, który choć trochę mnie przybliży do rezultatów z kawiarni, zwiększy powtarzalność oraz ułatwi proces przygotowania, bo jednak ten młynek i wsypywanie kawy za pomocą łyżeczki, zabawy z temperaturą wody, kiepsko spienione mleko...to wszystko zaczęło mnie męczyć, tymbardziej że rezultaty nie są rewelacyjne.

Moje pytanie czy np. zestaw młynek Mahlkönig Vario Home 2011 +  Rancilio Silvia to dobry wybór biorąc pod uwagę moje wymagania ?
Ewentualnie jakie inne zestawy możecie polecić, być może nie potrzebuję tak wysokiej półki i da się coś w niższym budżecie ?

Młynek chcę bez dozownika, ważne żeby miał uchwyt na portafilter i żeby dało się zaprogramować ilość zmielonej kawy. Eskpres fajnie jakby miał tackę podgrzewającą filiżanki i dało się w miarę szybko spienić mleko, choć z tym mlekiem to pewno dopiero w HX'ach ? Jeżeli chodzi o PID to nie wiem czy przy moich wymaganiach jest to koniecznie żeby mieć kontrolę temperatury ?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i nakierowanie za czym powinienem się rozglądać i na co zwracać uwagę.

Pozdrawiam

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Ekspres + młynek do 4000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopad 2015, 10:07:51 »
Cześć,

Co myślisz o używanych sprzętach? Bo 7 cappu na jednym bojlerku trochę potrwa, 3 też nie zrobisz "na raz"

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopad 2015, 10:09:02 »
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=660.0
Witaj. Watek zbliżony. Kawiarni nie bierz jako wyznacznika. ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Gregorio Mężczyzna

• Palarnia kawy Gregorio
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia kawy Gregorio
  • Ekspres: La Pavoni Cellini, Melita
  • Młynek: Macap
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopad 2015, 10:10:48 »
Witam

Jeśli nie chcesz się bardzo bawić z dostosowywaniem mielenia, grubości, nie wiem czy nie lepszy wyjściem byłby ekspres razem z młynkiem. Jeśli ekspres z podgrzewaczem, to całkiem dobry jest La Pavoni Cellini, kosztuje chyba około 2000 z kawałkiem, ma czujnik temperatury i ciśnienia, podgrzewany zbiornik, i małą podgrzewaną płytę na filiżanki, bardzo kompaktowy, w dodatku ma ciekawy wygląd, nagrzewa się dosyć szybko, posiada również spieniacz do mleka i koncówkę do cappucino, ale tak jak pisał Maciek - 7 kaw to chwile potrwa
Sklep, Palarnia Kawy Gregorio... www.kawagregorio.pl

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopad 2015, 10:18:50 »
Vario + Sivia będzie dobry, ale weekendowo się nie będzie wyrabiał. Z podobnej maszyny przy odrobinie wprawy robiłem szybko 4 cappu - 2 espresso, spienianie mleka na 4 cappu, chłodzenie bojlera, 2 espresso. W międzyczasie zalanie mlekiem 2 pierwszych espresso i zabawa z mlekiem żeby fakturę trzymało.Da się ale wygodne to nie było.

Młynek wybrałeś OK, ale maszyny bym poszukał większej - czyli jednak coś z HXem. Będziesz miał większą powtarzalność bez dodatkowej zabawy. Tacka najczęściej podgrzewa się od ciepła z bojlera.

Młynek z timerem i bez dozownika masz na forumowym bazarku - Eureka. Jak się na sprzęt klasy Sylwi zdecydujesz to jest też na bazarku Ascaso Steel.

Z twojego budżetu zostało by ci dużo $$ na kawę :P
Inna droga - bierz Eurekę i rozglądaj się za HXem - nowy NS Oscar 2 ma obecnie ładne ceny (~3200, wersja z podpięciem do wody).  :ok:

LMWDP #469

Offline FS670ES

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopad 2015, 10:37:27 »
Maciek : Wiem że 3 na raz nie zrobię, ale dwie na raz zrobię i bym dokupił drugą kolbę najwyżej żeby już czekała nabita tylko na podmiankę. I tak powinno być sporo szybciej i lepiej niż obecnie. Jeżeli chodzi o używane sprzęty to chyba wolałbym nie ryzykować bo jednak się na tym nie znam i nie wiem nawet jak sprawdzić taki sprzęt dokładnie :/

Fus: Dzięki za linka. Już się biorę za czytanie

Gregorio: Ekspres z młynkiem, chodzi o pełny automat tak ? Tak się właśnie zastanawiam czy to nie lepsze wyjście, ale np. u siostry z automatu wychodzi bardzo kiepska i chłodna kawa. Dała za niego coś koło 4000zł  8 lat temu, nie pamiętam co za firma. W każdym razie coś czuje żeby automat zrobił mi dobrą i ciepłą kawę to pewno nie ten budżet prawda ? Ten La Pavoni Cellini wygląda ciekawie, poczytam o nim więcej.

Generalnie bawić to ja się mogę i nawet chcę bo fajnie mieć wpływ na efekty końcowy a nie tylko guziczek i samo się robi, ale fajnie jakby ten proces się trochę usprawnił w stosunku do kawiarki i obecnego młynka. Teraz muszę bawić się w sypanie łyżeczką, bawie się z temperaturą wody czasem, mleko się co prawda spienia samo ale co z tego jak kiepsko się spienia. Przy kolbie młynek sam mi już wsypie kawę więc zostaje ubicie, temperature wody pilnuje ekspres i zostaje spienienie mleka i dwie porcje mam gotowe. Chyba że w praktyce nie jest tak kolorowo jak mi się wydaje albo jest dopiero przy HXach ?

DrUsagi: Widziałem tego Steela właśnie i nad nim też się mocno zastanwiam. Na 3 kawy z dokupioną kolbą nie powinno być chyba tragedii, a w weekendy no coż jakoś chyba bym przebolał. HX to chyba jednak trochę za duży budżet dla mnie, ale jeżeli naprawdę warto to może bym się wstrzymał do momentu jak odłoże więcej kasy.

PS. zapomniałem dodać, że ekspres musi być z pojemnikiem na wodę, ze względu na brak możliwości podpięcia go pod stałe źródło wody. Niestety za daleko i nie chce bawić mi się w remont kuchni żeby to jakoś podłączyć.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2015, 10:43:11 wysłana przez FS670ES »

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopad 2015, 10:49:22 »
Z tego co zauważyłem, obecnie w promocji jest Ekspres wymieniony wyżej czyli Nuova Simonelli II .. kosztuje 3070 pln w wersji z wbudowanym zbiornikiem 3 l...do tego Eureka z ogłoszenia i jeszcze na 3kg kawy zostaje.... a zestaw jak na moje laickie ok naprawdę niezły....   No i design NS Oscar II jest doprawdy zacny

Offline FS670ES

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopad 2015, 11:05:15 »
Tylko teraz pytanie czy ja aż takiego sprzętu potrzebuję ? Co na nim zyskam ? Bo chyba jednak tylko fakt że w weekend szybciej 7 szotów zrobię, a w tygodniu przy 3 kawach to nie taki duży problem ze zwykłym chyba będzie ? Plus walory smakowe z wyższej półki i tak mi pewno mleko zamaskuje zgadza się ?

Czy nie lepiej jednak zaryzykować używkę Steela z forum, albo nową Silve i jakiś młynek do 800zł poszukać i zamykam się w dużo niższym budżecie ? Przy tej klasie i tak powinienem zrobić szybciej te kawy niż za pomocą kawiarki i całej tej zabawy z nią związaną ?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopad 2015, 11:31:35 »
Na Twoim miejscu kupiłbym jakiegoś taniego HXa, może takiego Expobara Pulser i Eurekę od. Pafcia. Na kupnie HXa zyskasz smaczniejszą kawę i lepiej spienione mleko, o wygodzie użytkowania nie wspomnę.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopad 2015, 11:35:04 »
NS Oscar II to zgodnie z opisem też HX i zawsze to dwie stówki taniej ... no i lokalny dostawca :-)

a co do HX i tego czy potrzeba......  bojler 2 l...to też fajna sprawa jak komuś zachce się na szybko herbatki po kawie -)...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopad 2015, 11:35:20 »
Przy większości kaw mlecznych prędzej czy później zmienisz ekspres na coś większego :mrgreen:

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopad 2015, 11:44:40 »
Jako że od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem ekspresu dla siebie (biorę pod uwagę różne opcje z/lub bez HX, PID, bojler, termoblok), dzwoniłem do dystrybutora NS Oscar II, jednak jego pracownicy nie potrafili odpowiedzieć czy ta maszyna ma OPV i zawór trójdrożny, dość ważne elementy ułatwiające pracę na takim ekspresie. Pierwsza wersja takich udogodnień nie miała.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopad 2015, 11:45:24 »
a co do HX i tego czy potrzeba......  bojler 2 l...to też fajna sprawa jak komuś zachce się na szybko herbatki po kawie -)...
Oscar nie ma rurki do odlewania wody z boilera :P Ani nowy, ani stary.

Offline FS670ES

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopad 2015, 13:38:52 »
Czyli tak jak się obawiałem hehe. W tym wypadku muszę to rozdzielić na dwa etapy i kupić młynek a potem jak dozbieram to ekspres. Łudziłem się, że może tańsza opcja i kupić odrazu komplet ale jak mam za rok zmieniać i pluć sobie w brodę to lepiej raz a dobrze.

Jeżeli chodzi o Eureke z giełdy forumowej to ona zdaje się nie ma mocowania na portafilter na czym mi zależy. Jaki inny młyn możecie mi polecić poza zaproponowanym przeze mnie Mahlkönig Vario Home 2011 ? Tak jak pisałem ważne żeby miał uchwyt na portafilter i timer albo inny system który pozwoli na dokładne odmierzenie zadanej ilości kawy no i bez dozownika rzecz jasna.

Do tematu ekspresów powrócę jak uzbieram fundusze, a przez ten czas poczytam na forum. Ważne że już wiem jaki kierunek obrać i dzięki Wam za to :)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Listopad 2015, 13:42:58 »
A jaki budżet przeznaczasz na młynek?

PS
Ta eureka ma widelec na kolbę, tylko zdemontowany i schowany  ;)
Poza tym na razie jest zarezerwowana ;-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi