Autor Wątek: Poszukuje taniego ekspresu kolbowego (ok. 400 zł)  (Przeczytany 20533 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Poszukuje taniego ekspresu kolbowego (ok. 400 zł)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Listopad 2015, 11:14:18 »
Hario Slim do kawiarki tak do kolby zdecydowanie nie.
LMWDP #469

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Listopad 2015, 11:49:42 »
Nie przepalam. Patrzyłem w internecie jak prawidłowo przygotować kawę w kawiarce.
OK a co konkretnie zauwazasz nie tak w smaku przygotowywanej kawy?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Listopad 2015, 12:21:50 »
młynek Hario slim jest warty zakupu...
Jeśli nie planujesz go używać turystycznie to przemyśl podwojenie budżetu na elektryczny. Domowe kręcenie w takim młyneczku szybko się nudzi, tym bardziej gdy przychodzą goście.

Offline Wojti Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Chemex, French press, kawiarka 3tz "no name"
  • Młynek: Baratza Virtuoso
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Listopad 2015, 12:49:36 »
Donkiszot dobrze prawi  :brawa:. Ja ręczny (co prawda stożkowe badziewie z alledrogo) zmieniłem na elektryczny błyskawicznie, a nawet wydałem na niego prawie cały budżet przygotowany na ekspres, dokupiłem aeropress oraz dripa i teraz ciesze się z pysznej kawki  O0

Offline sesq

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Listopad 2015, 17:45:24 »
Nie przepalam. Patrzyłem w internecie jak prawidłowo przygotować kawę w kawiarce.
OK a co konkretnie zauwazasz nie tak w smaku przygotowywanej kawy?
Nie jest taka smaczna... trochę kwaśna. Taka pita w Starbucksie (pewnie jesteście uczuleni na tą kawiarnie) jest smaczniejsza.

młynek Hario slim jest warty zakupu...
Jeśli nie planujesz go używać turystycznie to przemyśl podwojenie budżetu na elektryczny. Domowe kręcenie w takim młyneczku szybko się nudzi, tym bardziej gdy przychodzą goście.
Tylko, że Hario Slim to już dla mnie za duży budżet... 140zł za młynek do kawy, zanim trochę nie poczytałem to nigdy bym nie przypuszczał, że tyle kosztuje najbardziej podstawowy młynek ręczny. Chyba prędzej użyje starego młynka od rodziców, takiego z szufladką...
Też sobie myślę, że to kręcenie będzie uciążliwe. Ile kosztuje najbardziej podstawowy młynek elektryczny?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Listopad 2015, 17:58:44 »
Jeśli smakuje Ci kawa ze Starbucksa, kup na próbę następnym razem ich kawę (te same ziarna) do domu i sprawdź czy to wina kawiarki, czy kawy.

Stary, ręczny może nie być wcale gorszy od Slima. Wszystko zależy co ma w środku.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Listopad 2015, 20:45:01 »
Sesq, no za 400 może coś kupisz używanego (pod espresso)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline sesq

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Listopad 2015, 21:37:28 »
Jeśli smakuje Ci kawa ze Starbucksa, kup na próbę następnym razem ich kawę (te same ziarna) do domu i sprawdź czy to wina kawiarki, czy kawy.

Stary, ręczny może nie być wcale gorszy od Slima. Wszystko zależy co ma w środku.

Tak zrobie, tylko, że kupie ją w lepszej lokalnej kawiarni... Starbucksa rzuciłem tak o, bo pewnie znacie.

Sesq, no za 400 może coś kupisz używanego (pod espresso)
400zł to był budżet autora tematu. Ja się pytałem o ekspres za 260zł  :)
Póki co to przeboleję stary młynek, zobaczę czy smak kawy jest warty świeczki. Wygląda mi na to że on jest żarnowy. Później sobie może kupie Phin'a żeby móc zaparzyć sobie kawę w pracy (możliwość szybkiego i zalania wrzątkiem z czajnika elektrycznego).

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Listopad 2015, 21:38:23 »
Z kawiarki kwaśna? A co to za kawa? Bo chyba nie jakaś jasno palona Etiopia, nie?

Lavazza z kawiarki zawsze wychodziła mi czekoladowa. Może musisz zmienić kawiarkę?

Offline sesq

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Listopad 2015, 21:43:09 »
Z kawiarki kwaśna? A co to za kawa? Bo chyba nie jakaś jasno palona Etiopia, nie?

Lavazza z kawiarki zawsze wychodziła mi czekoladowa. Może musisz zmienić kawiarkę?
Lavazza. Muszę sobie zrobić test z lepszą kawą. Być może moja partnerka dosypała "końcówkę kawy XXX" do puszki z Lavazzą żeby mieć porządek w szafce...

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Listopad 2015, 22:56:18 »
mógłbyś wrzucić zdjęcia swojego sprzętu w postaci młynka i kawiarki?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Listopad 2015, 02:57:01 »
Tak zrobie, tylko, że kupie ją w lepszej lokalnej kawiarni... Starbucksa rzuciłem tak o, bo pewnie znacie.
Nie nie, właśnie chodzi o to żebyś sprawdził to co już znasz i Ci smakowało. Nic nie szkodzi jeśli to był starbucks, tym bardziej, że oni właśnie sprzedają te same ziarenka, z których naparzają (tylko zapytać trzeba które to). Na lepszą kawę przyjdzie pora, najpierw trzeba znaleźć punkt odniesienia.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Listopad 2015, 10:32:54 »

Ja zdecydowanie polecam stare młynki, pod warunkiem dobrych żaren. Właśnie się przekonuję, że Slim (roczny) odstaje od starego młynka za 40 złotych.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Listopad 2015, 15:35:12 »
Też uważam, że stare młynki ręczne (tylko te dobrych firm, np. Zassenhaus,  PeDe,  Dienes, kym,  Peugeot) są bez porównania lepsze od Hario slim zarówno pod kątem jakości przemialu jak i wygody użytkowania (znacznie mniej obrotów korbka)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Listopad 2015, 15:45:06 »
Co do ilości obrotów korbką w starych młynkach. Mam Peugota i Armin'a. Ten pierwszy mieli szybciej ale nie da się nim zmielić drobno, ten drugi mieli wolniej ale za to da się nim (przemiałem) ekspres kolbowy zatkać. Różnica pewnie w nacięciach żaren.

Kupując taki młynek trzeba tylko poprosić o zdjęcie komory mielenia - jak nie ma rdzy to będzie dobrze. Przemiał zawsze można poprawić stabilizacją oś (w sumie 15 minut roboty), w niektórych modelach (Armin) da się też dolne żarno wycentrować.
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi