Autor Wątek: Poszukuje taniego ekspresu kolbowego (ok. 400 zł)  (Przeczytany 20540 razy)

Offline fazikus

Poszukuje taniego ekspresu kolbowego (ok. 400 zł)
« dnia: 16 Listopad 2015, 11:47:21 »
Witam, na wstępie mam nadzieje że mój post nie łamię regulaminu (jeśli coś nie tak proszę o uwagi postaram się poprawić)

Jestem laikiem i szukam jakiegoś taniego ekspresu (nie spodziewam się po nim niczego nadzwyczajnego), szukam w sumie jakieś alternatywy dla zwykłej zalewajki. Czytałem troszkę o tych wszystkich ekspresach i wiem że bojlery królują nad thermoblockami niestety w tej cenie nie znalazłem żadnego. W tej cenie znalazłem 2 interesujące (przynajmniej według mnie) [ZELMER Maestro 13Z012 i DeLonghi ECC220W] proszę o pomoc w znalezieniu taniego (max 400zł) ekspresu.

P.S. Po postach na forum spodziewam się że będziecie mnie namawiać na jakiś młynek plus kawiarka/tygiel, ja jednak chciał bym jakiś ekspres.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Poszukuje taniego ekspresu kolbowego (ok. 400 zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2015, 12:09:06 »
No ale bez młynka, to jakiej kawy zamierzasz używać do tego ekspresu ? Marketowe mielonki są zbyt grubo mielone do ekspresu ciśnieniowego.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2015, 12:15:27 »
Cześć

P.S. Po postach na forum spodziewam się że będziecie mnie namawiać na jakiś młynek plus kawiarka/tygiel, ja jednak chciał bym jakiś ekspres.

To zanim zaczniemy Cię namawiać, napisz, dlaczego zależy Ci właśnie na ekspresie?

(nie spodziewam się po nim niczego nadzwyczajnego)

To dlaczego chcesz go kupić? Zwykła zalewajka będzie lepsza...

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopad 2015, 12:31:14 »
przykro ale za takie pieniądze nie da się kupić niczego sensownego, proponuję za te pieniądze kupić dobry młynek i robić dobrą zalewajkę. Ewentualnie ewoluować w rozwoju na plastikowego dripa.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopad 2015, 12:48:27 »
@faziuks - koledzy dobrze radzą - niestety.
Kawę kupuje się w ziarnach, ziarno trzeba mielić, musisz mieć młynek. Za 400 PLN przy odrobinie szczęścia i cierpliwości coś używanego z przemiałem do espresso znajdziesz - w sensie młynek. Potem możesz polować na ekspres. Jakaś używana Gaggia, Saeco Poemia, od biedy z nowych ten Zelmer/AEG - tylko sitka trzeba do niego zakupić be systemu spieniania kawy. Poczytaj tutaj i tutaj. I zapamiętaj co piszą ci którzy mieli i mają taki ekspres. Konkretnie to jest podsumowanie:
Ja używam podobnego ekspresu, jego starszą wersję, 13Z010.

Da się z tej maszyny (mojej) uzyskać niezłe espresso, ale...
a) jest to możliwe dopiero do momentu, kiedy kupiłem młynek, od razu dobrej klasy
b) trzeba mocno poznać ten ekspres, jak się zachowuje, kiedy przegrzewa wodę, kiedy jest za zimna, kiedy zrobić flusha, kiedy nie robić go...
c) do spieniania mleka koniecznie trzeba ściagnąc wszelkie plastikowe nakładki (to z resztą jest zalecane w każdym ekspresie tej klasy)

Szukasz alternatywy dla zalewajki? Dla kubka czarnej kawy? I tą alternatywą chcesz żeby było 25ml espresso. Może odwiedź kawiarnie (dobre) i zobacz czy to ci smakuje - może szkoda kasę wywalać. To tak jak byś chciał mieć sportowe auto, super nisko zawieszone, rewelacyjne przyspieszenia, świetnie się prowadzi.  Ale mieszkasz w Bieszczedach, do najbliższego dziurawego asfaltu masz 2 kilometry w dół drogą krętą, błotnistą, i kamienistą. Zima się zbliża. Szkoda kasy na sportowe auto kawka
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopad 2015, 12:49:10 »
Fazikus, na jakąkolwiek drogę byśmy Cię namawiali i tak w każdej MUSISZ mieć młynek. W takim budżecie to po prostu nie ma sensu, szkoda tych pieniędzy. Lepszym rozwiązaniem będzie kawiarka lub aeropres + koniecznie w obu przypadkach młynek. Do tego jakiś spieniacz jeśli pijesz kawy mleczne i jeszcze zostanie kilka złotych na dobra kawę. Ewentualnie kawiarka spieniąjąca również mleko typu Bialetti Mukka lub Forever Combi Duo.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2015, 12:54:10 »
DrUsagi.
Ale pojechałaś z tym porównaniem :-)

Jak już kolega napisał, jak chcesz robić espresso bez młynka?
Bo za 400zl ekspres używany kupisz i espresso zrobi.

Ale nie bez młynka!
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2015, 15:12:51 »
szukam w sumie jakieś alternatywy dla zwykłej zalewajki
Doktor już pisał, ale podkreślę: ekspres ciśnieniowy (maszyna do espresso), najlepszy czy najgorszy, nie jest żadną alternatywą dla zalewajki! Nie te objętości, nie ta konsystencja, nie ta kawa. To zupełnie inna droga.

Jeśli zalewajka się znudziła, to alternatywą dla niej mogą być wszelakie metody przelewowe lub zalewowe. Poczytaj o dripperach, a jeśli koniecznie musi być sprzęt do wyglądania w kuchni to ekspres przelewowy zmieścisz w powyższym budżecie. Bez młynka i tak ani rusz, ale ten do domowych przelewek i tak tańszy niż do espresso.

Inna sprawa, że w zalewajce wiele złego nie ma, no chyba, że jest w niej zła kawa. Ze złej kawy dobrej kawy nie będzie. ;)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2015, 15:22:18 »
Kup Aeropress, mlynek reczny i 1 kg dobrej kawy. I to juz zjada zalozone 400 zl, a przynajmniej bedzie smaczne i uniwersalne.

Offline sesq

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2015, 21:08:31 »
Witam,
Chciałem sobie kupić ekspres do kawy zelmer 13z014 (260zł) pewnie powiecie że słaby ale 400zł a 260zł to jest różnica, więc może warto?
Obecnie pijam kawe z kawiarki (kupionej za ok. 40zł) napełniając ją supermarketową kawą z puszek (np. lavazza). Lubię pić espresso oraz espresso z mlekiem. Kawa parzona w domu smakuje mi gorzej niż z kawiarni, dlatego pomyślałem że może taki ekspres do kawy poprawi smak. Znalazłem to forum i trochę po nim poszperałem. Domyślam się teraz, że rozsądniej byłoby mi kupić lepszą kawę i młynek do mielenia kawy. Ok, tak zrobię, ale czy następnym krokiem poprawy jakości kawy byłoby kupno zaproponowanego przeze mnie ekspresu?

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2015, 21:11:46 »
Nie, taki ekspres nie poprawi Twojej kawy.  Zrób jak piszesz - zmień kawę (na początek możesz nawet poprosić w palarni, żeby zmielili Ci ja odpowiednio) i wtedy się przekonaj na co stać Twoja kawiarkę ;-) Nastepnym krokiem niech będzie kupno młynka. Pamiętaj, że w przypadku kawy nic z marketu nie jest dobrym wyborem.

Offline sesq

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2015, 21:31:09 »
Dziękuję Spinacz za szybką odpowiedź. Mam pytanie jaki młynek kupić do moich prostych amatorskich zastosowań? Jest coś taniego wartego uwagi? Jak zobaczę potencjał w przygotowaniu w taki sposób kawy to będę mógł to wyrzucić i kupić lepszy... (nie jestem zwolenikiem kupowania raz a dobrze  :))

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2015, 21:32:16 »
To zależy czy wolisz ręczny, czy też chcesz by to prąd za Ciebie pracował ;-)

Poczytaj TEN wątek
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2015, 21:34:24 wysłana przez Spinacz »

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopad 2015, 01:53:18 »
Wydaje mi się, że coś robisz nie tak. Ogólnie nawet Lavazza mielona z puszki robiona w kawiarce w domu smakuje lepiej niż "espresso" w 95% kawiarni.

Może po prostu typowo palisz kawę bo kawiarka za długo się grzeje?

Offline sesq

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopad 2015, 10:29:10 »
Wydaje mi się, że coś robisz nie tak. Ogólnie nawet Lavazza mielona z puszki robiona w kawiarce w domu smakuje lepiej niż "espresso" w 95% kawiarni.

Może po prostu typowo palisz kawę bo kawiarka za długo się grzeje?
Nie przepalam. Patrzyłem w internecie jak prawidłowo przygotować kawę w kawiarce.
Poszperałem na forum i zdaje się że młynek Hario slim jest warty zakupu...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi