Autor Wątek: Faema DUE - regeneracja  (Przeczytany 2962 razy)

Offline Szubi

• Fotografia głównie ślubna ale też produktowa i biznesowa
  • Ekspres: Rancillo Silvia + PID auber, Macap M4, FAEMA Due,
  • Młynek: Macap M4, Faema MPN
Faema DUE - regeneracja
« dnia: 12 Listopad 2015, 18:26:15 »
Szczęśliwie mam nadzieję zakupiłem ekspres Feama DUE. Ekspres służył w restauracji w okolicach Grunwaldu i udało mi się go zakupić wraz z młynem Faema za około 10 kg Ariadny :) więc raczej szkoda było by nie skorzystać. Młyn nieco obity w 3 miejscach ale poza uszkodzeniami zasobnika na kawę jest w pełni sprawny i nawet żaren nie muszę wymieniać. Nie wiem jak był użytkowany ekspres ale widać na nim ślad czasu. Do ubiegłego tygodnia był podłączony i pracował, nadal ma wodę w bojlerze ale wiem, że niebawem muszę ją spuścić.

Oczywiście chcę by ekspres ożył jak nowy choć jest sprawny, miał wymienioną pompę z tego co mi mówił poprzedni właściciel, ponoć podłączony był do sieci wody przez filtr i oby to byłą prawda;)

Co należy uczynić jak najszybciej by ekspres w oczekiwaniu na remont, przegląd nie zużywał się?
- spuszczenie wody z bojlera?

Czy możecie polecić kogoś, kto potrafi te maszyny odpowiednio potraktować, zregenerować i odnowić? Czy w ogóle warto to zlecać czy jednak samemu poświęcając dłuższe wieczorki pobawić się w regenerację? Nie przerażają mnie tego typu naprawy ale nigdy jej nie czyniłem ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Faema DUE - regeneracja
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad 2015, 18:32:13 »
Nie spuszczaj wody. Ekspres możesz posłać do, lub skonsultować się ze specjalistą od tych maszyn, xczabajx :). Dam Ci namiary na pw.
Oczywiście, że lepiej samemu się za to zabrać. To jest bardzo prosty ekspres. Dasz radę sam go rozkręcić i wykąpać w kwasie cytrynowym...

Offline Szubi

• Fotografia głównie ślubna ale też produktowa i biznesowa
  • Ekspres: Rancillo Silvia + PID auber, Macap M4, FAEMA Due,
  • Młynek: Macap M4, Faema MPN
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopad 2015, 18:41:45 »
Andrzej dzięki ;) Ale myślisz, że czekając na nieco lepszy dla mnie czas czyli luty-marzec .. może stać z woda w bojlerze nie używany?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopad 2015, 18:44:42 »
Tak, potem tak czy owak ją wylejesz, bojler i jego rurki zdemontujesz i włożysz do kwasowej kąpieli... Tymczasem postaraj się o komplet nowych uszczelek :). Chyba, że ekspresj nie jest bardzo stary ani brudny....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi