Autor Wątek: Mój pierwszy ekspres  (Przeczytany 6719 razy)

Offline BartekCe

Odp: Mój pierwszy ekspres
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Listopad 2015, 20:14:32 »
Czyli ogólnie poleciliście mi 4 rodzaje parzenia kawy, tygielek, phin, kawiarke i aeropress. Lubię mocną kawę. Obecnie parzę sobie 25/30 gram arabiki zmieszanej z robustą na około 250 ml wody w najtańszym ekspresie przelewowym. Więc który z tych sposobów najlepiej 'wyciąga' moc z kawy?
A co do mojego młynka to niestety ale nie mam jak wrzucić zdjęć, ale do wymiany jest na pewno - muszę dokręcać śrubki raz na parę dni coby mi nie odleciał przy kręceniu ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Listopad 2015, 20:20:44 »
Czyli jesteśmy w pół drogi ;) Pomiędzy klasycznymi proporcjami przelewowymi a espresso.

Kup młynek, a resztę wydaj na lepszą kawę.
z kosztami robienia dobrej kawy
Dobra kawa zaczyna się od kawy. Młynka i kawy.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Listopad 2015, 22:42:51 »
Jak napisałem wyżej, najbardziej esencjonalna będzie kawa z kawiarki.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Listopad 2015, 23:44:09 »
E tam, z phina, szczególnie gdy skończymy po pierwszej kropli :blue: (Prawie jak krople gyokuro.)

Kawiarka mam małe możliwości dostosowawcze, przepis jest +/- z góry zadany, bo wymusza to sprzęt. W aero, w phinie, tyglu, w frenchu w szklance, w sumie w dripie również, możemy sterować jak chcemy. Ilość wody, do kawy tworzy esencjonalność, nie sprzęt użyty.

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Listopad 2015, 23:44:58 »
Polemizowałbym. Phin może dać podobnie esencjonalny napar, a przy tym jest łatwiejszy do okiełznania.

A w podanych śmiało można parzyć również w aero.

Eh, ubiegłeś mnie donkichocie [emoji14]
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2015, 00:01:19 wysłana przez pomm »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Listopad 2015, 00:17:41 »
Za 800zl można kupić młynek kawiarke i phina, śmiało, więc nie ma co dyskutować tylko degustować.

Pewnie i nawet jakiś tańszy drip by się zmieścił w budżecie.

Niemniej, daję 30g do kawiarki i do phina, tyle samo wody do obu, kawa ta sama, tak samo zmielona i twierdzę, że kawiarka daje mi bardziej esencjonalny wywar.
To moja ocena.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2015, 00:22:41 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline BartekCe

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Listopad 2015, 00:31:30 »
Naczytałem się i naszperałem się teraz sporo. Wychodzi na to, że przydałby mi się jeszcze zakup dzbanka filtrującego, czajnika z czujnikiem temperatury, sitka odsiewającego pył. Trochę się tego nazbierało^^
A co do młynka to taki np. Concept KM 5120 może być? Bo totalnie nie wiem czym się kierować przy zakupie, oprócz ceny.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Listopad 2015, 01:06:48 »
Niemniej, daję 30g do kawiarki i do phina, tyle samo wody do obu, kawa ta sama, tak samo zmielona i twierdzę, że kawiarka daje mi bardziej esencjonalny wywar.
Główna różnica polega na tym, że do kawiarki musisz dać tyle i tyle, a do reszty możesz jak chcesz. Poza tym, czas w phinie robi cuda. Niemniej zgadzam się, że lepiej testować niż dyskutować. :)

Naczytałem się i naszperałem się teraz sporo. Wychodzi na to, że przydałby mi się jeszcze zakup dzbanka filtrującego, czajnika z czujnikiem temperatury, sitka odsiewającego pył. Trochę się tego nazbierało^^
Dobra woda się przyda, to fakt, ale nie od razu potrzebujesz wszystkich gadżetów dookoła i to z wysokiego Ce. ;) Owszem, one ułatwiają życie, ale nie są konieczne. A sitko i pył, to raz, że kwestia indywidualna, a dwa, że 2zł. ;) Dla Twoich intensywności pył może być wskazany.

A co do młynka to taki np. Concept KM 5120 może być? Bo totalnie nie wiem czym się kierować przy zakupie, oprócz ceny.
Concept na tę chwilę jest niedostępny w Polsce. Jest Wilfa, ale już nie ta cena. Jest Nivona, Baratza, Mahlkönig. Severin też może wystarczyć. To z nowych, bo z używek to zupełnie inna historia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi