Autor Wątek: Stargard Szczeciński  (Przeczytany 4959 razy)

Offline SoyeR Mężczyzna

• Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Stargard Szczeciński
« dnia: 31 Październik 2015, 18:29:09 »
Skończyły mi się filtry do dripa, więc postanowiłem poszukać jakiś miejsc gdzie mogę się napić w miarę dobrej kawy.

Trafiłem do Caffete na ul. Warownej 15. Trochę się zdziwiłem, bo w ofercie była...... alternatywa. Fakt, że tylko drip i chemex, ale biorąc pod uwagę wielkość miasta i bliskie położenie dużo większego Szczecina, to można spokojnie napisać AŻ tyle. Na pierwszy ogień poszedł drip, ziarenka z Etiopii (więcej konkretów brak). Pomimo obawy czy nie będzie zbyt 'wodnista', była wyrazista, aksamitna z wyraźnie wyczuwalnymi 'kwaskami'. Choć moje doświadczenie nie jest zbyt wiele śmiało mogę napisać, że dobra.

Drugiego dnia zachęcony smakiem wróciłem , tym razem na chemex'a. Niestety, zrobiony byś bez preinfuzji :(. Co do smaku, piję (smakuję i od razu dzielę się spostrzeżeniami) Kenyę,  bo Etiopii zabrakło i pierwsze co się nasuwa to, że jest gorzka. Możliwe, że to taki gatunek kawy.

Niemniej jednak jest to jedyne miejsce w Stargardzie gdzie natknąłem się na alternatywę.
Cena: drip 9 a chemex 16 zł.

Co do obsługi: na moją prośbę o dodatkowe , podgrzane mleko, Pani przygotowująca dripa powiedziała, że taką kawę najlepiej pić bez mleka i cukru, więc nie można powiedzieć, że przygotowują kawy, 'bo im tak szef kazał'. Ponadto kawy lane z konewki, co na plus :)

Offline SoyeR Mężczyzna

• Ekspres: forumowy drip, drip Duki, turecki tygielek, phin, V60-01, V60-02, AP, Gabi, Melitta Barista TS Smart
  • Młynek: Rhinowares, Gastroback, 1Zpresso K-PLUS
Odp: Stargard Szczeciński
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Październik 2015, 23:14:22 »
jako uzupełnienie 4 fotki :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2015, 04:17:11 »
 :o Dlaczego z konewki leje się kawa wprost na filtr V60 w Chemexie?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopad 2015, 04:51:50 »
Pewnie też filtry się skończyły ;).
A skoro się skończyły, to warto wpaść na obiad i na wino lub kawę do Włocha ;).

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopad 2015, 08:05:57 »
Taka woda w Stargardzie :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi