Autor Wątek: Młynek używany LaCimbali cadet  (Przeczytany 8708 razy)

Offline multifan4 Mężczyzna

• Ekspres: Astoria CKE, Expobar Office Leva HX
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano, Eureka Mignon
Młynek używany LaCimbali cadet
« dnia: 26 Październik 2015, 22:21:20 »
Witam
Chciałem zapytać, czy ktoś miał styczność z młynkiem LaCimbali Cadet? Czy warto zakupić używkę? Jestem początkujący i będzie to mój pierwszy młynek, nie chciałbym kupić najtańszego, nie nadającego się, aby mnie do robienia kawy nie zniechęciło. Ew. na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Młynek używany LaCimbali cadet
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Październik 2015, 22:42:53 »
A chcesz przechodzić przez coś takiego? :sciana:
Jeżeli chodzi o przemiał - dla mnie świetny, lepszy od Mazzera, mniej pyli, równiejszy, nie bryli, chociaż mój Cadet pracuje na mazzerowych żarnach.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Na łożyska, bo są fatalnie zabezpieczone. A poza tym jest więcej tematów o Cadecie na forum.

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Październik 2015, 22:56:50 »
Dziękuję za odpowiedź. Napraw się nie boję, zawodowo AGD naprawiam. Co do innych tematów na forum po wpisaniu w szukajkę w prawym górnym rogu lacimbali cadet żaden temat nie wyskakuje, stąd pozwoliłem sobie zapytać. Teraz już widzę, że nie w tym miejscu trzeba wpisywać poszukiwaną frazę.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Październik 2015, 09:22:25 »
Ten za 500 PLN z aukcji?? :P Raczej będziesz zadowolony - zwłaszcza za takie pieniądze  :ok:
LMWDP #469

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2015, 18:46:02 »
Zastanawiam się tylko, czy do użytku domowego wygodny będzie dozownik? Czy nie lepszy byłby młynek mielący bezpośrednio do kolby?

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Październik 2015, 18:54:45 »
No to właśnie chciałem Ci przekazać.
W Cadecie nie będzie tak:
- O, dozownik jest niewygodny, zdemontuję go.
A dozownik jest niewygodny, a spód dozownika w Cadecie nie jest wyszlifowany, więc sporo tej kawy będzie zostawać w środku.

W Fiorenzato, Mazzerach można go po prostu odkręcić, w LaCimbali tak łatwo nie ma.
Poza tym jakość wykonania Cadeta pozostawia wiele do życzenia. Podejrzewam, że młotek był najbardziej zaawansowanym narzędziem przy produkcji tego młyna.
Ale mimo tej ,,jakości", to bardzo lubię jego przemiał. No i jest stosunkowo niski jak na gastronomiczne bestie, co przy wiszących szafkach jest plusem.

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Październik 2015, 19:07:31 »
Dziękuję za odpowiedź. U mnie dziennie idzie około 8 kaw. Także nie wiem, czy dozownik będzie przydatny czy też będzie przeszkadzał i powodował starzenia się kawy. Wcześniej nie korzystałem z dozownika. A doradził by Kolega czy ten kupować, czy szukać dalej i dlaczego? Jeśli szukać, to ewentualnie w jakim kierunku?

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Październik 2015, 21:02:11 »
Z dozownika Cadeta wszystkiego nie wygarniesz, jest zbyt, hm... luźno spasowany. Jeśli nerwowo wytrzymałbyś ucięcie dozownika i montaż leja (oczywiście estetyka też ucierpi), to polecam, jeśli nie...
Ja swój młyn kupiłem jako ruinę do remontu, wiec nie było mi żal znacznie ingerować w konstrukcję. Jeżeli miałby być jednak z dozownikiem, to poszukałbym Fiorenzato lub Mazzera, bo tam bardzo łatwo zmienić dozownik na lej, ale to już przedział 800-1200 zł.

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Październik 2015, 21:10:36 »
Dziękuję za poradę, tego bym nerwowo na pewno nie wytrzymał ani nie zrobił  - jestem pod tym względem zwolennikiem fabrycznych rozwiązań. Szukam młynka do mielenia, ew. mogę coś naprawić, ale nie przerabiać. Także chyba będę rozglądał się za innym młynkiem... Poziom cen jest jak dla mnie akceptowalny.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Październik 2015, 22:52:24 »
Tak przejrzałem oferty i widzę, że Cadet to jednak przeważnie dość drogie rozwiązanie, bo ceny najczęściej oscylują w okolicach 1000 zł.

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Październik 2015, 11:12:38 »
Alternatywą dla LaCimbali jest w podobnej cenie i znacznie poręczniejszy Rancilio Rocky. Czy ma ktoś porównanie co do tych dwóch młynków, a może jednak inny? Jak wygląda trwałość żaren w obydwóch i przede wszystkim ich dostępność.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2015, 11:17:41 wysłana przez multifan4 »

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Październik 2015, 14:17:23 »
To raczej żadna alternatywa, bo Rocky jest małym młynkiem z małymi żarnami 50 mm, a Cadet, to młynek gastronomiczny, z typowymi dla tej klasy żarnami 64 mm. Już pomijam możliwości silników.
Zdaje się, że Rocky ma też wyższą prędkość obrotową.
Do Cadeta wkręcisz zwykłe żarna Mazzera 64 mm, których jest na pęczki.

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Październik 2015, 15:52:49 »
A jaka jest różnica pomiędzy tymi młynkami (Rocky i Cadet) jeśli chodzi i jakość przemiału, równomierność, brak nadmiernego pylenia, płynność regulacji? Czy są to młynki porównywalne pod tymi względami? Chciałbym podjąć dobrą decyzję i być zadowolony z młynka a nie szukać następnego.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Październik 2015, 17:17:14 »
To są sprzęty różnych klas.

A jaka jest różnica pomiędzy tymi młynkami (Rocky i Cadet) jeśli chodzi i jakość przemiału, równomierność, brak nadmiernego pylenia, płynność regulacji?
Różnica jest zauważalna, ale nie testowałem osobiście Rancilio, więc nie napiszę jaka,

Cytuj (zaznaczone)
Czy są to młynki porównywalne pod tymi względami?
Przykład radykalniejszy niż potrzebny: A jaka jest różnica między lustrzanką, a małym aparacikiem za 100 zł?
Jak myślisz o tym poważnie, to nie pakuj się w małe młynki.

Jest mnóstwo tematów o wyborze młynka, przejrzyj je.

« Odpowiedź #14 dnia: 31 Październik 2015, 12:25:22 »
Miejsce mam, więc nie będzie to Rocky. Wpadł mi w oko Mazzer Luigi za 800 zł z dozownikiem. Byłem już zdecydowany jechać po LaCimbali jutro, ale znów się waham, czy nie zamówić za 800 Mazzera. Co byście doradzili abym się w końcu zdecydował na konkretny młynek? Do Mazzera przekonuje mnie możliwość ewentualnego zdjęcia dozownika, czego w Cadecie się nie zrobi. Poza tym Mazzer wydaje mnie się łatwiejszy do ewentulanej odsprzedaży.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2015, 12:34:17 wysłana przez multifan4 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi