Autor Wątek: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade  (Przeczytany 36526 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Nie wiem w ktorym kierunku isc - prosze o rade
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Październik 2015, 11:59:24 »
Najtańszym rozwiązaniem jest pozostawienie przy tym co masz a przeznaczenie tych 3kPLN budżetu na kawę  ;)
Tak wiem, ale pewnych rzeczy w Aeropressie nie przeskocze. Aero robi bardzo przyjemna do picia kawe "sniadaniowa", z dwoch miarek robie sobie 150-200g bardzo smacznej i wcale nie lurowatej kawy o konsystencji herbaty. Ale raz na jakis czas mam ochote na mocno skoncentrowany napar i wtedy Aero daje mi tylko namiastke espresso, zuzywajac przy tym dokladnie tyle samo kawy. Dlatego wlasnie pisze o malo ekonomicznym zuzywaniu kawy - sypie tyle co do kolby, ale dostaje tylko jakies 30%, moze 50% wrazen jakie mozna z tej kawy wyciagnac.

ekonomicznosc espresso LOL
doppio standardowe to 18-20g, potrzebujesz swiezej kawy  i lepszy mlynek. Porlex to tragedia w espresso.
Jak wyzej, nie chodzi mi o to, ze espresso jest ekonomiczne, tylko ze Aero zuzywa tyle samo kawy, a oferuje mniej wrazen.

Co do mlynka do mam Skertona.

BTW czy mialby sens zakup jakiejs kolby z tej polki co Silvia zanim kupie mlynek elektryczny (w tym momencie sklaniam sie ku Baratzy Preciso)? Czytalem, ze Skerton radzi sobie calkiem niezle z mieleniem kawy na espresso. W tym momencie to tylko kwestia zpalanowania kolejnosci zakupow, bo porzadny mlynek kupie tak czy siak - reczne mielenie rano to katorga.

No i czy jest jakis sens schodzic nizej niz Silvia?

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Październik 2015, 12:02:28 »
Kup dobry młyn spełniający Twoje oczekiwania (espresso? alternatywa? - było sporo wątków) i zobaczysz ile pozostanie na ekspres.
Może uda się kupić cosik lepszego niż Sylwię.

Offline mathu

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Październik 2015, 12:13:49 »
Tych 2k na Silvie nie chce raczej przekraczac. To kwestia samokontroli :)

Dlaczego myslalem o ekspresie jako pierwszym - jesli dalbym rade eksperymentowac ze Skertonem, to czemu nie sprobowac co z tego wyjdzie, a szybko uzyskalbym dostep do czegos nowego. Sam mlynek w Aero duzo mi nie zmieni.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #18 dnia: 20 Październik 2015, 12:14:35 »
Szkoda, że nie rozważasz używek, bo w tych pieniądzach mógłbyś kupić fajny zestaw z którego wyciskałbyś bajecznie espresso.
Ja mam Ascaso Dream + młynek i-2. Nowy zestaw kosztuje ok. 3 tys. właśnie i tyle za niego bym raczej nie dał. Ja go kupiłem za 900 zł, co tylko pokazuje jak opłacalne jest kupienie używki. Ktoś już dobrze napisał, żebyś wybrał jakiś porządny młynek, a za resztę szukał maszyny.

PS: 1 kg. kawy to nie dużo. Jak kupisz ekspres to dojdzie dodatkowy kilogram na miesiąc :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Październik 2015, 12:17:18 »
 :hihihi: Pytasz o radę. W większości (albo nawet i wszyscy) odpowiadają ci którzy już sprawdzili, ci którzy mają już to za sobą, a też przecież chcieli wydać jak najmniej, jak najmniej ustawić w kuchni, ale i tak chcesz przejść tę drogę sam. Zatem idź, nie pytaj.

Powyższą wypowiedź sponsorował eksperymentujący z espresso Skerton, oraz literki A i Ź.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Październik 2015, 12:31:49 »
Skerton

Jak sobie pomyśle o tym jak bedzie mielił na espresso to aż mnie głowa boli. Dobrze napisane donkiszot. Każdy nowy musi sam przez to przejśc sparzyć łapki pić lawaze aż dorośnie do decyzji.

Offline mathu

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Październik 2015, 12:33:13 »
:hihihi: Pytasz o radę. W większości (albo nawet i wszyscy) odpowiadają ci którzy już sprawdzili, ci którzy mają już to za sobą, a też przecież chcieli wydać jak najmniej, jak najmniej ustawić w kuchni, ale i tak chcesz przejść tę drogę sam. Zatem idź, nie pytaj.
To wszystko ma sens, tyle ze ja juz mam smaczna kawe, a espresso ma byc dodatkiem do picia pare razy na tydzien. Bo znam metody alternatywne i je wykorzystuje od lat. Dlatego niezbyt mam ochote wydac np. 3500-4000 na sam ekspres - to troche duzo jak na kilka kaw tygodniowo (do sniadania pewnie i tak pozostane przy bardziej wodnistym naparze z Aeropressu, ale kolba zastapi mi te chwile, kiedy do Aero daje malo wody chcac uzyskac mocny napar).

Ja doskonale rozumiem znaczenie mlynka, ze ekspres za 2k to ciagle tylko namiastka itd. Z tego powodu lata temu wybralem kawiarke a potem Aeropress. Teraz chce sobie wzbogacic zestaw mozliwoscia robienia espresso, to wszystko. Wszystko powyzej tych 3k zl (zakladam 2k za ekspres i 1k za mlynek) wole po prostu wydac na kawe.

Skerton
Jak sobie pomyśle o tym jak bedzie mielił na espresso to aż mnie głowa boli. Dobrze napisane donkiszot. Każdy nowy musi sam przez to przejśc sparzyć łapki pić lawaze aż dorośnie do decyzji.
OK, no to mlynek bedzie pierwszy.

Powtarzam tylko to co przeczytalem w sieci, przeciez nie mialem mozliwosci sprawdzenia jak Skerton faktycznie sprawdza sie w espresso.

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 20 Październik 2015, 12:35:14 »

Sam mlynek w Aero duzo mi nie zmieni.

Oj, dobry młynek zawsze zmienia na lepsze. I to nie są małe różnice.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Październik 2015, 12:51:06 »
Tych 2k na Silvie nie chce raczej przekraczac. To kwestia samokontroli :)

Dlaczego myslalem o ekspresie jako pierwszym - jesli dalbym rade eksperymentowac ze Skertonem, to czemu nie sprobowac co z tego wyjdzie, a szybko uzyskalbym dostep do czegos nowego. Sam mlynek w Aero duzo mi nie zmieni.
Chyba chodzi Ci o mało efektywne wykorzystanie kawy a nie mało ekonomiczne.

Jeśli młynek i tak kupisz a jakiś już masz, no to pewnie, że możesz kupić ekspres pierwszy.
Jeśli chcesz taniej, to używki, bo z nowych nie ma nic sensownego taniej.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline mathu

« Odpowiedź #24 dnia: 20 Październik 2015, 13:05:01 »
Jednak stanelo na mlynku jako pierwszym - zobaczymy co to da w Aero.

Natomiast kolejne pytanie jest takie - zakladajac maksymalny budzet 3-3.5k za nowe urzadzenia, to jak wyskalowac to miedzy mlynek i ekspres, zeby jakosc espresso byla mozliwie wysoka?

Bo moze to byc Preciso + Silvia, ale skoro jak czytam Gaggia Baby za 1200 zl ma bebechy z lepszych modeli, to moze lepiej np. Vario i ekspres tanszy niz Silvia? Nie mam kompletnie pojecia jak to rozlozyc.

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Październik 2015, 13:17:27 »
Ważna decyzją najważniejszy młynek czekać na okazję i polować tak jak jak robilem i się udało... Tylko cierpliwość...

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 20 Październik 2015, 13:19:20 »
Z jakich lepszych modeli.
Gaggia w rękach Philipsa się skończyła niestety.
Tam już nie ma lepszych modeli, domowych.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 20 Październik 2015, 13:22:24 »
Ważna decyzją najważniejszy młynek czekać na okazję i polować tak jak jak robilem i się udało... Tylko cierpliwość...
Tobie się udało ale ja bym jajko zniósł jak bym miał tak polować :-)

Offline mathu

« Odpowiedź #28 dnia: 20 Październik 2015, 13:30:02 »
OK kupie na poczatek w przyszlym miesiacu Baratze Preciso, mysle ze wystarczy do Silvii, a potem zobacze co z ekspresem.

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Październik 2015, 18:05:28 »
Ja ostatnio się zastanawiałem.

Załóżmy, że osoba pije praktycznie tylko samo espresso bez mleka, nie przyjmuje gości aby trzeba było 5 latte zrobić na raz.

W takim przypadku czy Silvia+PID ewentualnie Silvia+PID+izolacja boilera + PID z elektryczną grzałką grupy/izolacją grupy nie da praktycznie tych samych wrażeń smakowych jak większe HX-y/DB-y, a brakować jej będzie co najwyżej równoległego spieniania ?

Boiler 325cc z grzałką jest wystarczająco duży do parzenia espresso bez utraty temperatury, jedynie czego brakuje to dobrego grzania grupy bo tam ucieka najwięcej ciepła zanim dotrze do kawy. Ale skoro ktoś umie zrobić PID-a boilera to i elektryczną spiralę na grupie też może domontować z dodatkowym PID-em.

Czego by mogło brakować takiej Silvi-dual-PID w kontekście smacznego espresso ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi