Na początek chciałbym powitać wszystkich Forumowiczów

Moja historia zaczyna się we Włoszech, kiedy to w jednej z kawiarni szukałem języka pod stolikiem po pierwszym łyku zaserwowanej mi kawy. Była pyszna! Tak pyszna, że jestem w stanie wydać dużo żeby tylko móc sobie serwować w zaciszu domowym takie cuda.
Owszem, zdaję sobie sprawę, że nie ma nic od razu i jestem gotowy na wylanie hektolitrów wody oraz wyrzucenie dziesiątek kilogramów ciastek zanim ów wspomniany cud, bądź chociaż jego namiastkę, zrobię własnymi rękami

Na początku rozglądałem się za automatami... Jakże jestem szczęśliwy, że trafiłem na to forum i po przeczytaniu kilku wątków doznałem oświecenia - kolba ONLY!

Tak więc mój aktualny lineup wygląda tak:
- ROCKET R58,
- Profitec PRO 700,
- Alex duetto 3,
- Gaggia Classic
Przedstawiam je w kolejności według aktualnego zainteresowania. Na chwilę obecną widzę moim zupełnie niewprawnym okiem następujące minusy poszczególnych modeli:
Rocket - PID na kablu,
Profitec - Cena,
Alex - Wg mnie trochę zbyt masywna podstawka,
Gaggia - Brak grupy E61,
Zaznaczam, że to są uwagi totalnego laika - proszę traktować z przymrużeniem oka

Zależy mi na pompie rotacyjnej, PIDzie, E61 i czasie nagrzewania - o ile w takim przedziale cenowym można znaleźć coś co grzeje się znacznie szybciej niż konkurencja. Nie wiem na co mógłbym jeszcze zwrócić uwagę poza oczywiście estetyką.
Preferencje co do kawy: espresso i kawy mleczne w zależności od dnia. Rano często espresso, a w czasie dnia jakieś cappuccino, latte, itp. Generalnie kawy pijam sporo - 4, czasem 5 dziennie. Niestety póki co w domu tylko "parzoną fusiarę".
Do kompletu młynek Macap M4D. Dlaczego? Hmm, znana firma, przekonanie: droższy = lepszy oraz przeczytanie wielu ochów i achów na jego temat w sieci.
Tak więc chciałbym Was prosić drodzy Forumowicze o przedstawienie konkretnych wad i zalet poszczególnych modeli w kontekście wymienionych rywali oraz propozycje innych do rozpatrzenia - zarówno w temacie ekspresów jak i młynków. W międzyczasie postaram się przekopać wszelakie, nie odkryte jeszcze przeze mnie źródła w poszukiwaniu informacji. Nie ma to jednak jak przedstawienie krótko, zwięźle i na temat.
PS.
Będę również bardzo wdzięczny jeśli osoby zajmujące się sprzedażą mogłyby mi przedstawić na priv wycenę tych czterech modeli (w szczególności Rocket i Profitec) oraz młynka.