Autor Wątek: Ekspres i młynek ~10-12k  (Przeczytany 5669 razy)

Offline SiwY Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 700
  • Młynek: Ceado E6P
Ekspres i młynek ~10-12k
« dnia: 15 Październik 2015, 23:33:58 »
Na początek chciałbym powitać wszystkich Forumowiczów :bry:

Moja historia zaczyna się we Włoszech, kiedy to w jednej z kawiarni szukałem języka pod stolikiem po pierwszym łyku zaserwowanej mi kawy. Była pyszna! Tak pyszna, że jestem w stanie wydać dużo żeby tylko móc sobie serwować w zaciszu domowym takie cuda.

Owszem, zdaję sobie sprawę, że nie ma nic od razu i jestem gotowy na wylanie hektolitrów wody oraz wyrzucenie dziesiątek kilogramów ciastek zanim ów wspomniany cud, bądź chociaż jego namiastkę, zrobię własnymi rękami :)

Na początku rozglądałem się za automatami... Jakże jestem szczęśliwy, że trafiłem na to forum i po przeczytaniu kilku wątków doznałem oświecenia - kolba ONLY! :D

Tak więc mój aktualny lineup wygląda tak:
- ROCKET R58,
- Profitec PRO 700,
- Alex duetto 3,
- Gaggia Classic

Przedstawiam je w kolejności według aktualnego zainteresowania. Na chwilę obecną widzę moim zupełnie niewprawnym okiem następujące minusy poszczególnych modeli:
 Rocket - PID na kablu,
 Profitec - Cena,
 Alex - Wg mnie trochę zbyt masywna podstawka,
 Gaggia - Brak grupy E61,

Zaznaczam, że to są uwagi totalnego laika - proszę traktować z przymrużeniem oka ;)

Zależy mi na pompie rotacyjnej, PIDzie, E61 i czasie nagrzewania - o ile w takim przedziale cenowym można znaleźć coś co grzeje się znacznie szybciej niż konkurencja. Nie wiem na co mógłbym jeszcze zwrócić uwagę poza oczywiście estetyką.

Preferencje co do kawy: espresso i kawy mleczne w zależności od dnia. Rano często espresso, a w czasie dnia jakieś cappuccino, latte, itp. Generalnie kawy pijam sporo - 4, czasem 5 dziennie. Niestety póki co w domu tylko "parzoną fusiarę".

Do kompletu młynek Macap M4D. Dlaczego? Hmm, znana firma, przekonanie: droższy = lepszy oraz przeczytanie wielu ochów i achów na jego temat w sieci.

Tak więc chciałbym Was prosić drodzy Forumowicze o przedstawienie konkretnych wad i zalet poszczególnych modeli w kontekście wymienionych rywali oraz propozycje innych do rozpatrzenia - zarówno w temacie ekspresów jak i młynków. W międzyczasie postaram się przekopać wszelakie, nie odkryte jeszcze przeze mnie źródła w poszukiwaniu informacji. Nie ma to jednak jak przedstawienie krótko, zwięźle i na temat.

PS.
Będę również bardzo wdzięczny jeśli osoby zajmujące się sprzedażą mogłyby mi przedstawić na priv wycenę tych czterech modeli (w szczególności Rocket i Profitec) oraz młynka.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ekspres i młynek ~10-12k
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Październik 2015, 08:09:03 »
Dzień dobry.

Nie skreślałbym Alexa.
U mnie Alex I działa bez zarzutu do spółki z M4D.

Do zakupów musisz dorzucić dzbanek do spieniania, kilka filiżanek do różnych zastosowań, tamper, ew. podstawkę do niego, chemię do czyszczenia grupy i....

stację uzdatniania wody.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline SiwY Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Październik 2015, 08:39:25 »
Na razie jestem na etapie porównywania. Lista składa się z ekspresów na które do tej pory natknąłem się w sieci, podobają mi się i wydają się sensowne (jakkolwiek można uznać sensownym rozważanie zakupu czegoś po przeczytaniu kilku zdań o produkcie :D ).

Co do wody. Jedyne co mamy w domu to czajnik z filtrem z Brity. Bez niego czajnik po tygodniu wygląda dramatycznie. Mamy bardzo twardą wodę. Czy takie rozwiązanie nie zadowoli ekspresu?

Co do akcesoriów, to w tej kwestii również poszukiwania trwają :D

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Październik 2015, 08:41:46 »
Brita jest OK - jeśli wystarcza do czajnika to i do ekspresu powinna wystarczyć  ;)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Październik 2015, 09:40:59 »
No ale pompa rotacyjna i zbiornik...
No niby też można.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline SiwY Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Październik 2015, 09:54:14 »
Hmm instalacja bezpośrednia wody jest do rozważenia. Pierwszy problem jaki widzę to pewnie trzeba wpiąć w instalację coś bardziej wyrafinowanego niż czajnik z filtrem. Nie orientuję się jeszcze co jest na rynku i jak wygląda obsługa oraz wymiany filtrów. Na razie skupiłbym się na konkretnym ekspresie z młynkiem, a dziurę w blacie zawsze można zrobić ;)
Jestem oczywiście otwarty na propozycje również w tym temacie.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2015, 10:21:55 »
Moim faworytem był by Profitec.
Młynek, ten który posiadam, ewentualnie f83e.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Październik 2015, 11:05:08 »
Co do wody. Jedyne co mamy w domu to czajnik z filtrem z Brity. Bez niego czajnik po tygodniu wygląda dramatycznie. Mamy bardzo twardą wodę. Czy takie rozwiązanie nie zadowoli ekspresu?

http://www.fitaqua.com/produkt/filtry-na-caly-dom/

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline SiwY Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Październik 2015, 13:06:10 »
Moim faworytem był by Profitec.
Młynek, ten który posiadam, ewentualnie f83e.

Mógłbym Cię prosić o jakąś argumentację dlaczego Profitec?

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Październik 2015, 13:27:55 »
Bo mi się podoba i jest dobrze przemyślany konstrukcyjnie.

Ps.
A skąd się tam Gaggia Classic wzięła?
W zestawieniu.
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2015, 13:30:00 wysłana przez raf77 »

Offline SiwY Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Październik 2015, 15:19:16 »
W zasadzie przez przypadek :) Uznałem, że dodam ją również skoro zdarzyło mi się ją rozważać na początku poszukiwań.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Październik 2015, 18:10:00 »
Gaggia Classic, starsza wersja, jest jak najbardziej polecana ale w 10x niższym budżecie :-)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Październik 2015, 19:59:23 »
Czy tylko mnie trafia jak widzę kolejne identyczne pytanie w nowym wątku?
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2052.0
Kolbowy czy automatyczny do domu - 10-12 tyś

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Październik 2015, 20:00:13 »
Nie. Nie tylko :)

Offline SiwY Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Październik 2015, 01:15:22 »
Zastanawiałem się żeby podpiąć się pod wspomniany wątek. Zauważcie proszę jednak, że temat zazwyczaj w pewnym momencie się rozjeżdża i zaczyna się skupiać na konkretnej rzeczy. Według mnie podpięcie się i "wtrącanie" ze swoim problemem tylko burzy czytelność wątku. W związku z tym uznałem, że założę podobny temat (n+1 na forum), zbiorę do kupy ekspresy które mnie interesują i rozpocznę rozmowę pod kątem różnic w kontekście sprzętu jaki został wymieniony. Może to tylko moje odczucie ale nie ma nigdzie jakiegoś sensownego porównania.
O każdym z ekspresów można poczytać na przeróżnych forach. Niestety dla osoby która zaczyna swoją przygodę w tych tematach ciężko rozróżnić "och" na temat jednego ekspresu w porównaniu innego i ocenić wartość wypowiedzianego zachwytu. Dlatego, z nadzieją przeczytania o poszczególnych ekspresach w odniesieniu do innych, postanowiłem założyć odrębny wątek. Z grubsza może się wydawać, że rozmawiamy prawie o tym samym. Patrząc jednak bardziej szczegółowo mamy inne wymagania, problemy, itp itd.
Czasem żeby nakierować kogoś na "odpowiedni tor" wystarczy dobry link czy podpowiedź, która dla kogoś innego wydaje się tak oczywista, że aż wkurzająca (znam z autopsji).
Jeśli wypowiadałeś się gdzieś na temat danego ekspresu podlinkuj proszę. Mogłem pominąć, przeoczyć, zignorować. Na pewno znajdzie się osoba, dla której kiedyś może okazać się to przydatne.

Odcinając się od argumentacji dlaczego zdecydowałem się na osobny wątek...

Profitec pro 700 vs Rocket...
- Na ile różnica 170ml w pojemności bojlerów może wpłynąć na czas odpowiedniego nagrzania się?
- Zakładając brak podpiętej wody Profitec ma 3l zbiornik vs 2,5l.
- Tacka ekspresu w Profitec ma 1l. Nie mogę znaleźć ile jest w R58. Czytałem, że niektórzy narzekają na jej zbyt małą pojemność.
- Estetyka - tu osobiście bardziej przypadł mi do gustu Profitec.
- Czy mógłbym prosić użytkowników o pochwalenie się jak szybko grzeją się te dwie maszyny?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi