Autor Wątek: Jaki młynek po raz 100  (Przeczytany 9475 razy)

Offline Bart

• Ekspres: Senseo
Jaki młynek po raz 100
« dnia: 13 Październik 2015, 22:21:58 »
Witam. Od dłuższego czasu zamierzam zostać domowym baristą  :) Na początku chcę zaznaczyć, że nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać, poza tym,  że mam dość paskudnej kawy z mojego senseo. Robiłem rekonesans po różnych sklepach z zamiarem zakupienia automatu, bo z natury jestem człowiekiem leniwym, i chciałem mieć szybką kawę za naciśnięciem guzika. Już miałem zakupić bodajże Saeco (czy jakiegoś tam Boscha). Popełniłem jednak błąd... i zajrzałem na to forum  ;) Tu wpadłem w wir różnego rodzaju pomysłów i koncepcji, które totalnie zawróciły mi w głowie. Setki nazw młynków, kaw i kawiarek. Wszyscy radzą, żeby nie zaprzątać sobie głowy automatami i od razu spojrzeć w stronę kolby. Wyczytałem tu, że jak kolba, to potrzebuję młynek na początek. Nie chcę kupować całego kompletu na raz, bo boję się że to tylko słomiany zapał. Zdecydowałem się, że zakupię  młyn i będę parzył w Aeropress, albo w French Press. Moje pytanie jakie młynki polecacie. Planuję wydać do 500 euro, bo mieszkam w Holandii - i tu muszę się za  nim rozejrzeć. Pozdrawiam.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Jaki młynek po raz 100
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Październik 2015, 22:34:49 »
Młynek tylko do aeropressu i French Pressa, czy w przyszłości także do ekspresu?

Offline Bart

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Październik 2015, 22:48:12 »
No właśnie - punktem docelowym jest jakiś fajny ekspres. Najeździłem się swego czasu po Włoszech, i wiem że espresso to coś dla mnie. Nastawiony byłem na automaty, ale naoglądałem się tony filmów na Youtube, na których te urządzenia parzyły espresso w 5 sekund, co wydało mi się dość podejrzane - dlatego zaglądnąłem tutaj. 

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Październik 2015, 22:54:07 »
Jak docelowo do ekspresu, to może Quamar M80E, kupisz go w sklepach Casabarista.

Offline Bart

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Październik 2015, 23:03:08 »
Wygląda rewelacyjnie, ale nie wiem czy nie będzie za duży? Mam dość małą kuchnię. Oglądam właśnie recenzje na YT. Widzę, też że zalazłeś także dla mnie sklep w Holandii. Wielkie dzięki.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Październik 2015, 23:04:12 »
Może coś takiego z Australii za polowe budżetu. Młynek Espressions, cena 249 euro, gwarancja dwa lata, na silnik nawet 5 lat !

http://www.surprisekookgerei.nl/catalogus/7-1-apparaten/324-1-koffiemolen/productgroep-6494-espressions+koffiemolen+precision

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Październik 2015, 23:31:31 »
Off-Topic:
Ale błoto w dripie i do tego suchy filtr :ohyda:

W środku wygląda jak Graef.

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Październik 2015, 09:24:31 »
Off-Topic:
Ale błoto w dripie i do tego suchy filtr :ohyda:

W środku wygląda jak Graef.

kawka  :lol2:

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Październik 2015, 10:08:38 »
Krótko - Baratza Vario. W budżecie, dobrze pod alternatywy i espresso, mały. Jak w NL go nie znajdziesz to na bank z którymś z forumowych sklepów się dogadasz w temacie wysyłki.
LMWDP #469

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Październik 2015, 10:44:12 »
Krótko - Baratza Vario. W budżecie, dobrze pod alternatywy i espresso, mały. Jak w NL go nie znajdziesz to na bank z którymś z forumowych sklepów się dogadasz w temacie wysyłki.

Jasne, wysyłamy #wszystko #wszędzie! ;)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Październik 2015, 11:40:45 »
Vario to nie tylko Baratza  :ups:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Październik 2015, 11:42:14 »
 :doh: Mahlkonig :redface:
LMWDP #469

Offline Bart

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Październik 2015, 17:48:20 »
Czym się różni jedno od drugiego?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Październik 2015, 19:20:23 »
Oba młynki wyglądają podobnie, ale przynajmniej dla mnie, Mahlkönig to znacznie bardziej prestiżowa firma niż Baratza.

Offline Bart

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Październik 2015, 21:15:52 »
Skoro wyglądają identycznie, to chyba ten sam producent je wykonuje? Oglądam właśnie filmy na YT i ludzie narzekają na jakość wykonania - że trochę tandetny jest. Inni wychwalają, że to jeden z najlepszych komercyjnych młynków. Jak na razie to jestem na niego zdecydowany raczej. Jakieś inne propozycje? Za parę miesięcy planuję kupić jakiś ekspres do tego. Myślicie, że z takim Rancillo Silva będzie dobrze współgrać?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi