Autor Wątek: Pierwszy ekspres (maksymalnie tani)  (Przeczytany 5589 razy)

Offline crooced

Pierwszy ekspres (maksymalnie tani)
« dnia: 07 Październik 2015, 10:16:59 »
Hej, jestem tutaj nowa, trochę przeczytałam, ale większość użytkowników posiada większy budżet niż nasza rodzinka. W grę nie wchodzi żadne ciułanie pieniążków, czy oszczędzanie, gdyż rodzice (głównie mama) chcą coś tańszego. Na allegro i ogólnie w internecie można znaleźć całą masę ekspresów za śmieszne pieniądze (w granicach 300 złotych) ale nie wiem na ile warte są one uwagi, rozważany jest też zakup ekspresu używanego, np w automacie, ale nie mam pojęcia, czy kupowanie na aukcji w ciemno ma sens... przechodząc do rzeczy, czy znajdzie się coś godnego uwagi za niewielkie pieniądze? Powiedzmy do 500 złotych? Mama pije głównie czarną, czasem ja, lub ktoś z gości skusi się na jakąś mleczną, więc zależy nam na spieniaczu.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Pierwszy ekspres (maksymalnie tani)
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Październik 2015, 10:18:53 »
lepiej w podanym budżecie zrezygnować z zakupu ekspresu na korzyść innych metod, tzw. alternatywnych :taktak:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2015, 10:20:05 »
Bardzo dobra podpowiedź.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2015, 10:21:56 »
Jaro ma rację, FrenchPress, kawiarka czy jakiś dripper pozwolą znacznie ograniczyć koszty a jakość będzie bardzo fajna. Do tego spieniach podobny do FP lub wykorzystanie w tym cefu FrenchPressa i będzie super. Do tego z zakładany budżecie zmieści się młynek.

Offline crooced

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Październik 2015, 10:32:40 »
Ja się na tym nie znam, a mamie zależy na ekspresie, bo marzy jej się coś lepszego niż zwykła "fusiara". To jest trochę konflikt interesów, bo wiecie jak się ma zachciankę, to trudno się zadowolić jakąś namiastką...I ja wiem, że Wasze propozycje mogą i na pewno są dobre, tylko w tej sytuacji to jest jak kupienie roweru zamiast samochodu :(

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Październik 2015, 10:36:34 »
Bez młynka, to nawet hulajnogi nie będzie ;).

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Październik 2015, 10:39:18 »
No nie do końca, bo kupno aż tak taniego ekspresu jest w mojej ocenie wyrzuceniem pieniędzy. Jednak jak się ktoś uprze to nic nie zrobimy. Zestaw kawiarka+młynek+spieniacz b ędzie wyglądać "rasowo" i pozwoli na otrzymanie bardzo przyzwoitej kawy a czasem znakomitej zbliżonej do espresso czy cappu.
Zawsze można popatrzeć na ekspresy kapsułkowe, które co prawda:
- mają bardzo ograniczony wybór kaw
- to co z nich wypływa to z pewnością nie espresso
- są drogie w eksploatacji
Ale za to:
- są tanie w zakupie
- małe gabarytowo
- napary z nich nie będą chyba gorsze od tego z ekspresu za 3-4 stówy

Niemniej, absolutnie alternatywne metody o których wspomniał Jaro są zdecydowanie lepszym wyborem.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Październik 2015, 10:40:26 »
ten ekspres z młynkiem za "pińćset" nie będzie na miarę samochodu, tylko na miarę starych wrotek - niestety
najpierw troszkę sobie poczytaj
kup przyzwoity młynek i dobrą kawę, a potem nawet w phinie zaparzysz super kawę, którą możesz zalać spienionym mlekiem
efekt o niebo lepszy niż z budżetowego ekspresu
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Październik 2015, 10:45:46 »
Tymi analogiami to czasem góral lepszy od malucha ...
Jak na upartego to Saeco Via Veneto w używce za 100-200zł od biedy się nada, ale ile mi zajęło z czytaniem, pływaniem temperaturą, modyfikowaniem portafiltra, itd. żeby uzyskać od czasu do czasu przyzwoity efekt ... Nie rób tego mamie...
Kup jej lepiej dobrą kawę, młynek, tłoczek i ew. spieniacz z Rossmana i będzie dużo lepiej.

Offline crooced

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Październik 2015, 10:52:35 »
Mama sama chce kupić, ja po prostu pytam, bo przy odrobinie wolnego czasu przeglądam oferty i wiecie jak się człowiek nie zna, to wszystko wydaje się lepsze. W przyzwoitej cenie można dorwać De Longhi 3200, Jurę e75, czy Bosha verocafe, dlatego rozmyślam...

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Październik 2015, 10:55:57 »
Jura byłaby fajna, ale ta za 180 jest uszkodzona. Ta za 500 bez oględzin to też spore ryzyko.

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Październik 2015, 10:56:32 »
A może jakiś ekspres przelewowy?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Październik 2015, 11:02:28 »
Generalnie - automat za 500 PLN, zapomnij chyba że masz smykałkę do napraw i samemu doprowadzisz sprzęt do stanu w którym posłuży - a to dodatkowe koszta. Odradzam z całą stanowczością  :NO:

Kolba za 500 PLN - no cóż, Saeco Via Vento to chyba jedyna tania opcja bo musisz mieć do tego jakiś młynek. 200 na ekspres, 300 na młynek. Za 350 masz taki porządny młynek do espresso. Jedyny koszt dodatkowy to ewentualna zmiana żaren. Czy da to lepszą kawę niż zdezelowany automat - raczej tak ale będzie wymagać nauki, a nie wiem czy się mamie będzie chciało. Zwłaszcza jak przyjdzie do robienia nie jednej a czterech kaw...

lepiej w podanym budżecie zrezygnować z zakupu ekspresu na korzyść innych metod, tzw. alternatywnych
I to jest słuszna koncepcja!!  :ok: Młynek Severina ale ten z 3 na końcu modelu, do tego kawiarka, drip, czy nawet przelew od Severina KA 5700 (musisz na niego polować, raczej z drugiej ręki, lub jakiś leżak magazynowy) da naprawdę smaczną kawę. Dobrej jakości filtry papierowe, plus świeża kawa. Prostota użytkowania. Czego chcieć więcej. Kawa się parzy a w międzyczasie można mleko sobie w ręcznym spieniaczu przygotować. Bez problemu kawę dla 4-6 czy nawet 8 osób przygotujeszJak dobrze się rozejrzysz to nawet z tych 500 PLN coś jeszcze zostanie.
LMWDP #469

Offline Roberto

• Ekspres: Rancilio Silvia v3; Hario V60-01; Aeropress
  • Młynek: Ascaso steel, Hario Slim, Gesto Junior Mokka, Compak K3 Touch
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Październik 2015, 11:05:13 »
To i może ja dodam coś od siebie jako osoba, która w ostatnich tygodniach przesiadła się z ekspresu do 500 zł na ekspres Rancilio Silvia + młynek.

Najpierw kupiłem młynek, a smak kawy zmienił się diametralnie w porównaniu do kaw mielonych kupowanych w marketach (ekspres do 500 zł). Ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia więc zapadła decyzja o zakupie lepszego ekspresu no i udało się w rozsądnych pieniądzach wylicytować używaną Silvię. Co było dalej ? Już przy pierwszym strzale tej samej kawy nie mogłem uwierzyć, że to jedna i ta sama kawa... A jest coraz lepiej w miarę nabywania doświadczenia,

Podsumowując,

tak jak piszą koledzy nie warto inwestować w tani ekspres, lepiej wydać te pieniądze na alternatywę, a na pewno wszyscy domownicy się przekonają do tego wyboru ;)

Pozdrawiam
Roberto

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Październik 2015, 11:42:29 »
AEROPRESS , CHEMEX plus mlynek i zostanie kasa na dobrą kawę... :hihihi:  :kawa:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi