Autor Wątek: Młynek ręczny  (Przeczytany 7770 razy)

Offline kawka_92

Młynek ręczny
« dnia: 06 Październik 2015, 13:27:34 »
Hej! Jestem tu nowa ale potrzebuję dość szybkiej pomocy hehe  ;)
Chcę na dniach kupić młynek do kawy jako prezent. W związku z tym, że muszę go kupić dziś albo jutro jeśli chce przez internet zagłębiłam się trochę w tym temacie.
Nie mam żadnego ekspresu, chodzi mi o zmielenie kawy bezpośrednio do zaparzenia w kubku. Stwierdziłam, że najlepszym młynkiem będzie młynek ręczny a nie elektroniczny (może się mylę). Wiem, że zmieleniem młynkiem ręcznym zajmuje więcej czasu - ale mielona kawa będzie na 2 szklanki i to góra 2 razy dziennie dziennie.
Wiem na co zwrócić uwagę
- na ustawienia grubości mielenia
- ceramiczne żarna
- dobre wykonanie
- sposób czyszczenia
Ciężko mi coś znaleźć w internecie. Elektrycznych jest trochę, ale myślę że więcej w internecie niż np. w samym sklepie rtv agd. Jeśli chodzi o ręczne to chyba najlepiej kupić tylko przez internet. Wydaje mi się, że młynki ręczne są bardziej wytrzymałe.
Znalazłam jeden rodzaj który podobno jest jednym z lepszych : HARIO SKERTON.
Czy możecie mi coś polecić, pomóc podpowiedzieć? Muszę go kupić na dniach a w internecie też nie ma konkretnych sklepów
Także podsumowując chodzi mi o zmielenie kawy ,,prosto'' do szklanki.  :D Jeśli chodzi o cenę to myślę że do 230 zł.

Mam nadzieję że uzyskam tu pomoc  :D Bardzo dziękuję!

Offline joonecky Mężczyzna

Odp: Młynek ręczny
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Październik 2015, 13:37:06 »
Może Porlex?
Jakby nie chciało się komuś machać korbką to można zainwestować w Severina. Ja bym się skłaniał ku drugiej opcji.
Z drugiej strony, to jeśli to maja być 4 kawy dziennie, to ręczny powinien dać radę.

Offline kawka_92

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Październik 2015, 13:46:46 »
No właśnie dlatego tu napisałam bo przejrzałam już trochę w internecie, i są rożne opinie. W wielu miejscach piszą czy ta kawa zmielona nadaje się do kawiarki a ja kawiarki nie mam i mieć nie będę :P
Myślę że jak dana osoba będzie chciała wypić 6 kaw to nie będzie mielić cały czas bo w takiej sytuacji tak mi się wdaje to nawet i elektroniczny młynek nie wytrzyma ciągłego włączania ;)
Podobno ręczne mają taka wadę że są ręczne, a elektroniczne jak to z elektronika jednemu będzie służyło dłużej drugiemu nie.
Myślałam może że ktoś tu ma ,,większe doświadczenie'' z młynkami miał okazje skorzystać z każdych i wypowiedzieć się w tym temacie.  :D
Ale myślę, że mama raz dwa razy zmieli sobie kawę a jak będzie chciała więcej to po prostu zrobi normalną sypaną  :D

Z tego co wyczytałam w elektronicznych kawa się nagrzewa. Dla osoby która nie zna się na elektronice itp ciężko wybrać nawet dobry młynek. Poszłabym zapytać po prostu w sklepie ale ręcznych nie mają a elektronicznych mały wybór.
« Ostatnia zmiana: 06 Październik 2015, 13:50:36 wysłana przez kawka_92 »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Październik 2015, 13:51:05 »
Generalizując:
- ręczny spokojnie da radę,
- chyba każdy młynek ręczny ma regulację grubości mielenia więc nada się do wielu metod (z wyjątkiem ekspresu ciśnieniowego i tygielka które wymagają bardzo brobnego mielenia)
- przy bardzo twardych ziarenkach mielenie ręczne nie jest przyjemnością i wymaga zarówno dobrego uchwytu młynka jak i pewnej dozy siły
Jeśli ma to być nowy to wybierz dowolny moder rhinowares, porlex, hario, tiamo - to niemal to samo i do "zalewajki" każdy z nich wystarczy.

Offline kawka_92

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Październik 2015, 13:57:40 »
O już coś konkretniejszego :D
To może tak powiem jakie firmy polecicie jeszcze z elektronicznych żarnowych ( działających w miarę cicho, o niskich obrotach aby kawa nie straciła na wartości zapachu)?
Myślę że to mi już ułatwi i będę chociaż wiedziała na jakie firmy rodzaje zwracać uwagę. Ja jeśli chodzi o elektroniczne znalazłam firme Bosh i De Longhi.
Chciałabym aby prezent był udany  :D

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Październik 2015, 14:10:01 »
Jeśli młynek do kawy, to tylko żarnowy a w zakładanym budżecie bardzo ciężko będzie cokolwiek znaleźć.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Październik 2015, 14:17:24 »
w elektronicznych kawa się nagrzewa
Na tym poziomie uznaj to za mit (chyba, że ktoś ostrzowe zalicza do kategorii młynków).

Jeśli młynek do kawy, to tylko żarnowy a w zakładanym budżecie bardzo ciężko będzie cokolwiek znaleźć.
Paru złotych do severina (KM 3873) brakuje, ale moim zdaniem warto.

Offline kawka_92

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Październik 2015, 14:46:27 »
A on ile kosztuje? Bo w Internecie widziałam jednego rodzaju młynki o różnych cenach. Jeśli na prawdę warto to może uda się dołożyć. :) a mówi Wam coś firma krups? Albo model Bosh MKM 6003 bo taki też znalazłam?

Offline kawka_92

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Październik 2015, 14:57:24 »
Chodzi o ten? Wstawiłam zdjęcie. Bo on na ceneo jest dość tani. Do 200 zl.. Ma całkiem dobre opinie, nie nadaje się do ekspresów więc na zalewajkę w sam raz :p

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Październik 2015, 15:06:40 »
Mam taki tylko w innej obudowie i odradzam, dołóż parę złotówek do KM 3873, odwiedź pchli targ, tam ktoś wrzucał podobnego Boduma i Tschibo w tych przedziałach cenowych.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Październik 2015, 15:13:53 »
jakie firmy polecicie jeszcze z elektronicznych żarnowych
Raczej elektrycznych.

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Październik 2015, 17:39:35 »
Jeżeli na prezent to może jakiś wiekowy np firmy Peugeot albo jakieś inne holenderskie nphttp://allegro.pl/holenderski-mlynek-do-kawy-z-kolem-wiatraki-i5710031590.html

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Październik 2015, 18:18:32 »
Ale taki na wiatr, to w przeciągu trzeba stawiać :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Październik 2015, 00:37:52 »
Chodzi o ten?
Czemu wstawiasz zdjęci innego modelu? Chodzi o KM 3873! Nie ~4
Na alle znajdziesz oferty w okolicach 250zł.

Na te wiatraki szkoda kasy. Żeliwne żarna, żaden to antyk.
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2015, 00:41:20 wysłana przez donkiszot »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi