Autor Wątek: Bezzera BZ 10 - awaria  (Przeczytany 4900 razy)

Offline Vegvísir

Bezzera BZ 10 - awaria
« dnia: 04 Październik 2015, 13:23:38 »
Słuchajcie, mam problem i potrzebuję Waszej pomocy. Od kilku tygodni jestem właścicielem nowej Bezzery BZ 10, która dziś zrobiła mi bardzo przykrą niespodziankę. Podczas przygotowania kawy nagle ciśnienie spadło do zera, kawa przestała płynąć, a spod ekspresu zaczęła wypływać woda. Wydaje mi się, że to coś z pompą - teraz za każdym razem gdy włącza się pompa (choćby po to, żeby dopełnić bojler), spod ekspresu się leje.

Sprzęt oczywiście jest na gwarancji i od poniedziałku czekają mnie zmagania z serwisem. Pytanie do Was mam takie - co może być przyczyną tak szybkiej i tak poważnej (jak mi się wydaje) awarii? Czy tego typu problemy są częste? To nowy sprzęt producenta o dobrej renomie, kupiony z pewnego źródła. Nie robiłem z nim niczego, co mogłoby mu w jakikolwiek sposób zaszkodzić, nawet nie miał czasu się zakamienić (filtrowana woda i tylko kilka tygodni niezbyt intensywnego używania).

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Bezzera BZ 10 - awaria
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Październik 2015, 14:11:56 »
Może wężyk się zsunął.
Nikt wróżką nie jest.
Otwórz obudowę i zobacz skąd się leje.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Październik 2015, 14:41:41 »
Rozebrać i pooglądać dokładnie...
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2015, 19:01:31 wysłana przez fux »

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Październik 2015, 18:52:42 »
Raf ma rację - przez zamknięta obudowę słabo widać  ;)
Zsunięta rurka, uszczelka wypluta, i dziesiątki innych możliwości.
Zerknij, a potem ew. serwis.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Październik 2015, 19:13:10 »
Otwarcie jest banalnie proste. Od dołu 4 śrubki tylko. Potem lekko wysuwasz i do góry schodzi cały tył razem z bokami. Nie pamiętam czy była jakaś plomba, ale chyba nie.

Offline Vegvísir

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Październik 2015, 21:17:42 »
Dzięki za odpowiedzi :) Chyba trzeba mi nieco doprecyzować to, o co mi chodziło. Nie szukam tu odpowiedzi na to, jaka konkretnie usterka techniczna jest w tym przypadku przyczyną awarii, ani też nie planuję w maszynie grzebać samemu. Prawdopodobnie padło coś co pracuje pod dużym ciśnieniem, a ja  nie mam ani narzędzi, ani umiejętności, ani części, żeby takie rzeczy naprawiać. Sprzęt jest nowiutki i na gwarancji, w tym tygodniu wiozę go do serwisu i tam niech w nim grzebią do woli i naprawiają.

Zaskoczyło mnie to, że ta awaria wystąpiła tak szybko, zaledwie parę tygodni po zakupie sprzętu, przy jego umiarkowanej eksploatacji. To markowy sprzęt za prawie tysiąc euro i w życiu nie spodziewałbym się, że padnie aż tak szybko.

Pytając o przyczynę miałem na myśli nie same kwestie techniczne, a raczej to, czy tego typu awaria może być spowodowana jakimiś działaniami ze strony użytkownika (choć sprzęt był używany zgodnie  z instrukcją i krótko). Ciekawi mnie także to, jak często takie wypadki zdarzają się w nowych Bezzerach? To jakiś słaby punkt sprzętu, czy tez po prostu miałem pecha i przydarzyło mi się coś, co występuje "raz na milion przypadków"?

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Październik 2015, 21:20:41 »
To jakiś przypadek i nie ma co tutaj tego rozgrzebywac i dopisywać historii. Nawet w sprzęcie za 10000 euro może się coś takiego przydarzyć.
W młynie: ziarna

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Październik 2015, 21:23:24 »
Użytkownik raczej nic nie zepsuł. ;)

Raczej w fabryce źle założyli/ dokręcili wężyk. Albo sam wężyk miał wadę fabryczna. Rzadko ale się zdarza.

LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Październik 2015, 21:43:38 »
Może warto samemu zdjąć obudowę i próbować zdiagnozować usterkę. Może to kwestia nie dokręconej opaski na wężu.
Pamiętaj, że każdy transport za pośrednictwem kuriera to proszenie się o kolejną awarię!

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Październik 2015, 22:37:40 »
Dokładnie.
Może to być jakaś pierdoła, a w czasie transportu, mogą uszkodzić dużo bardziej.
Mi w DPD normalnie zdeptali ekspres.
Zbiornik plastikowy połamany, cały ekspres skrzywiony a procedura reklacyja oczywiście taka, żeby Cie nerwowo wykończyć zanim coś wywalczysz.
Może pecha miałem ale uważam, że lepiej unikać zbędnych transportów.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Październik 2015, 00:05:07 »
To jakiś słaby punkt sprzętu, czy tez po prostu miałem pecha i przydarzyło mi się coś, co występuje "raz na milion przypadków"?

Widzisz, gdybyś zamiast ekspresu, kupił los na loterię. Współczuję, bo szczerze wiem co to znaczy gdy kupuje się wyczekiwany sprzęcik i nagle łubudu. Pierwszy egzemplarz swojego Rocketa jak przywiozłem do domu nie działał. Okazało się, że coś już fabrycznie z elektryką było nie tak i facet powiedział, że w ogóle pierwszy raz ma taką usterkę w Rockecie. Wymienili od ręki.

Zatem zdarza się i najlepszym, ale tylko spokój (i jakiś aero lub drip) może cię uratować. Oby poszło ci z tą reklamacją gładko.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Październik 2015, 08:38:09 »
Pewnie spadł jakiś wężyk cy cuś, to jest prosta konstrukcja - mój Rocket też miał wadę fabryczną, naprawiłem sam (części Roger przysłał) w 15 minut bez utraty gwarancji bo było mi szkoda czasu na wysyłkę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi