Autor Wątek: W poszukiwaniu delikatności i kopa!...prośba o sugestie  (Przeczytany 4261 razy)

Offline grisza1010

• Ekspres: Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Hario
W poszukiwaniu delikatności i kopa!...prośba o sugestie
« dnia: 25 Wrzesień 2015, 09:39:31 »
Witam serdecznie,

przygodę z kawiarką Bialetti rozpocząłem dość niedawno. Będąc mądrym, jak to zazwyczaj człowiek ma w zwyczaju, poszedłem na łatwiznę i zaopatrzyłem się w kilka kaw mielonych z supermarketów : Tchibo, Jacobs, Dallmayr. Niestety, każda z tych kaw, jak jest możliwa do wypicia poprzez jej zalanie (zalewajka), tak robiąc te kawy w kawiarce...nadają się one co najwyżej do wylania...

Ostatnio postanowiłem nauczyć się na swoich błędach i zakupiłem ręczny młynek i 250 gram kawy Brazil Fazenda Progresso de Bahia

Za pierwszym razem jak zrobiłem kawę, nie różniła się ona od tych z supermarketów. Zacząłem czytać i suma sumarum, zmieniłem grubość mielenia ziarna i wreszcie trafiłem w dziesiątkę!!. Coś fantastycznego!.

I teraz mam nie lada dylemat: poszukuję kolejnych smaków kaw, jednakże nie chciałbym utopić pieniędzy w coś co może mi kompletnie nie podpasować. I tym samym mam do was prośbę: czy moglibyście wskazać mi konkretne kawy, podobne aromatem i delikatnością do wyżej wymienionej? A jeżeli nikt nie próbował powyższej, to prosiłbym o wskazanie kaw, które są zarazem delikatne, aromatyczne ale też dają kopa:)

Za propozycje i poświęcony czas serdecznie dziękuję!
pozdrawiam.

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: W poszukiwaniu delikatności i kopa!...prośba o sugestie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2015, 10:07:14 »
Jeśli smakują Ci brazylijskie, to szukaj innych Brazylii, czy Kolumbii, potem dalej :)
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline grisza1010

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2015, 10:25:03 »
Panie Pawle, toż ja u Pana kupiłem tę kawkę i młynek:)

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień 2015, 12:25:58 »
Podejrzewam ;)
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Wrzesień 2015, 18:32:34 »
czy moglibyście wskazać mi konkretne kawy, podobne aromatem i delikatnością do wyżej wymienionej? A jeżeli nikt nie próbował powyższej, to prosiłbym o wskazanie kaw, które są zarazem delikatne, aromatyczne ale też dają kopa:)
Trudno będzie polecić jakąś kawę, bo delikatność i aromatyczność, to jakby przeciwieństwo kopa. A może spróbuj pić większe ilości kawy delikatnej i aromatycznej, to i efekt Ich działania będzie większy.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Wrzesień 2015, 18:36:39 »
Chyba, że autor wątku wcześniej nie pijał kawy; w takim wypadku każda da mu kopa.

Offline grisza1010

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Wrzesień 2015, 08:51:18 »
Niestety wspaniałości smaku i zapachu kawy już doświadczyłem jakiś czas temu, więc raczej będę musiał pić większą ilość:)

Istotnym dla mnie, przy dobrym zmieleniu, jest to aby kawa nie była kwaśna, jak to bywa z tymi tchibo i innymi jacobsami. Zazwyczaj je pijałem jako zalewajki i w miarę wchodziły...ale jak tylko zrobiłem te same kawy w kawiarce, to myślałem, że szczeznę:D

Reasumując i powtarzając moją prośbę, jeżeli wasze doświadczenie pozwoli wskazać jakieś ciekawe kawy to jak najbardziej poproszę

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Wrzesień 2015, 10:47:04 »
Wyobrażenie Twoje o "kwaśności" kawy i "delikatności" jest niepoprawne albo dość "naiwne" :szampan:. Często muszę przywracać porządek w takim postrzeganiu świata kawy i pomieszaniu pojęć. Chyba napiszę na ten temat dłuższy odcinek na blogu...

Posłużyłeś się popularnymi pojęciami: kwaśny, delikatny, dający kopa. Pojęcia te dla miłośnika kawy z pewnym doświadczeniem i większym horyzontem mają nieco inne znaczenia. WS wskazał Ci na jedną ze sprzeczności w Twoim postrzeganiu kawy. Kolejną jest "delikatna ale broń boże nie kwaśna!". Otóż często bywa, że delikatna kawa musi być kwaśna...

Offline grisza1010

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Wrzesień 2015, 14:04:58 »
Być może sprzeczności w moich wypowiedziach wynikają...z braku doświadczenia w tej kwestii. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak próbować:) Dziękuję serdecznie za wszelkie porady i wyprowadzanie ze sprzeczności:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi