Autor Wątek: Forumowy Kalendarz  (Przeczytany 6938 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Forumowy Kalendarz
« dnia: 21 Wrzesień 2015, 16:53:49 »
Zachęcamy do sprawdzania raz na jakiś czas naszego forumowego Kalendarza

Idzie jesień i zaczyna się więcej i więcej dziać. Jeśli ktoś się będzie wybierał na któreś z wydarzeń, niech da znać - zawasze to okazja do spotkania się z forumowiczami z okolicy.
LMWDP #469

Offline joonecky Mężczyzna

Odp: Forumowy Kalendarz
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Wrzesień 2015, 18:44:01 »
Wybiera się ktoś do Łodzi za 2 tygodnie?

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Wrzesień 2015, 19:06:07 »
Wybiera się ktoś do Łodzi za 2 tygodnie?

Ja się wybieram do Łodzi, dokładnie za dwa tygodnie. A co, chcesz się zabrać?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Wrzesień 2015, 19:13:30 »
Będę ale za miesiąc

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Wrzesień 2015, 19:16:25 »
 Ja najprawdopodobniej jadę z Wrocławia do Opola 3 .10 na warsztaty ktoś zainteresowany ?

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Wrzesień 2015, 19:19:23 »
Chodziło mi o Festiwal. A do Łodzi się zabiorę, daleko nie mam :) - dzięki Goran.

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrzesień 2015, 19:57:44 »
Chodziło mi o Festiwal.

Wiem, mali żarcik tylko ale na festiwalu kawy w Łodzi nie będę bo wracam dokładnie za dwa tygodnie, już po "festiwalu". Na Festiwalu będą jakieś pokazy, małe szkolenia ale w dużo mniejszym wymiarze niż w latach poprzednich.

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2015, 20:02:05 »
Niestety - mniejszy wymiar, ale i tak chyba pojadę ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Październik 2015, 11:07:33 »
Zachęcam do regularnych odwiedzin naszego forumowego Kalendarza. Dzięki @Szachowcowi  :kwiat: jest on stale uzupełniany nowymi informacjami i wydarzeniami. W październikowe weekendy nie możecie się nudzić.

Mi osobiście najbardziej podoba się Rzeszowska impreza - 18/10/15, warsztaty kawa & piwo https://www.facebook.com/events/515772445256107/
Ilość miejsc ograniczona!

Cytuj (zaznaczone)
Kawa Rzeszowska oraz Karpackie Warsztaty Piwowarskie zapraszają na warsztaty „Kawa w piwie, czyli Rzeszowskie Beer Espresso”

Nowym trendem wśród piwowarstwa domowego i rzemieślniczego jest łączenie piwa z kawą. Właśnie dlatego Kawa Rzeszowska oraz Karpackie Warsztaty Piwowarskie postanowiły zaprosić piwowarów do wspólnego przedsięwzięcia jakim są warsztaty kawowe, w czasie którego chcielibyśmy przybliżyć: historię i pochodzenie kawy, rodzaje upraw kawy, podstawy wypalenia kawy oraz dowiedzieć się co dalej można zrobić z ziarnem, przybliżyć najlepsze gatunki kaw typu speciality coffee.

Trochę praktyki przybliży nam prezentacja alternatywnych sposobów zaparzania kaw w różnych urządzeniach, testy porównawcze ziarna tej samej kawy, w zależności od temperatury wody, grubości zmielenia ziarna oraz ich degustacja.
Ciekawy też będzie panel prowadzony przez piwowarów na temat wykorzystania kawy w warzeniu piwa.

Kawa, podobnie jak piwo, cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, zwłaszcza w formie niemielonej, kupowana jako konkretne odmiany ziaren tej rośliny. Można powiedzieć, że podobieństw między tymi używkami jest więcej. Po pierwsze, ziarna kawy, podobnie jak zielony słód, poddawane są obróbce termicznej. Po drugie, w przypadku obydwu napojów chodzi o ekstrakcję związków zawartych w ziarnie. Po trzecie, oba napoje cechuje oddziaływanie na układ nerwowy człowieka i pije się je najczęściej dla relaksu. Samo ich spożycie to głęboko zakorzeniony rytuał w wielu kulturach świata.
LMWDP #469

Offline Izka Kobieta

• Ekspres: Moka, oraz jedno grupowy Fracino, ujdzie w tłoku ;p
  • Młynek: Żarnowy ręczny się kręci.
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Październik 2015, 21:57:30 »
W najbliższą sobotę, 17. października, w Wawie jest organizowane "Święto kawy i herbaty".
Caaaalutki dzień poświęcony i kawie, i herbacie, i cuppingi, i warsztat poprowadzony przez The Barn, wstęp jest wolny i ja zamierzam być. :)

Jako że linku nie mogę wkleić, to chyba większego faux pas nie popełnię niniejszymi danymi :)

17. października, Warszawa, ul. Mysia 3 (centrum)

PLAN DNIA
11.00 – Warsztaty parzenia i degustacja herbat Paper & Tea (Berlin), tylko 15 osób, udział 50 zł,
12.00 – The Barn, opowieść o kawiarniach trzeciej fali „THE BARN COFFEE ROASTERS - a new age for coffee“
13.00 – cupping by Filtry Cafe kawy ze świata + prezentacja alternatywnych metod parzenia
14.00 - Charles z Koppi i Ministerstwo Kawy: cupping
15.00 – woda w procesie parzenia, wykład + prezentacja
16.00 - Czajnikowy.pl warsztaty czyli DO & DON'Ts w parzeniu herbaty
17.00 - Java Coffee: OD ZIARNA DO FILIŻANKI - różne odmiany Arabik, a smak kawy

Od 12.00 będę :)

Offline qarola Kobieta

• Festiwal Kawy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Październik 2015, 16:05:40 »
Chodziło mi o Festiwal.

Wiem, mali żarcik tylko ale na festiwalu kawy w Łodzi nie będę bo wracam dokładnie za dwa tygodnie, już po "festiwalu". Na Festiwalu będą jakieś pokazy, małe szkolenia ale w dużo mniejszym wymiarze niż w latach poprzednich.

mniejszy wymiar, ale tylko chwilowo :) Festiwal wraca w 2016 roku w pełnym wymiarze do Wytwórni (21/22 maja 2016) W tym roku będziemy jeszcze jako strefa Urban Festivalu w mikołajki - 5/6 grudnia w Art Inkubatorze w Łodzi. Zapraszam :)
Festiwal Kawy 2016

14/15 maja 2016 r.
Łódź, Klub Wytwórnia

Do zobaczenia na kawie! :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi