Autor Wątek: Ethiopia Keffa Buginda Plantation Natural – palarnia kawy Euro Cafe (ranGo)  (Przeczytany 2230 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Ethiopia Keffa Buginda Plantation Natural – palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)

Ziarenka dosyć jasno palone z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy, sposób obróbki naturalny. Mają słodko - czekoladowy zapach, z owocową nutą, która kojarzy mi się z poziomkami.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, białe filtry Hario i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa, 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura 88°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia, razem z preinfuzją, nieco poniżej 3 minut. Bez mieszania po zalaniu, bo wtedy owoce były wyraźniejsze, a po przemieszaniu mogły się pojawiać delikatne czekoladowe nuty. W pierwszym polaniu na przemiał wędrowała czwarta część wody, a następne porcje były trochę mniejsze i trafiały w utworzony krater. Nad górne krawędzie przemiału woda nie wychodziła, miało to ograniczyć filtrowanie ponad przemiałem.
W aromacie dripa jest karmel i czekolada. W smaku zaś dominują słodkawe owoce (może mandarynki i truskawki), z kremowym tłem. Drip jest smaczny, dosyć delikatny, nieagresywny, nie kwaśny, w miarę słodki. Finisz owocowy, posmak przechodzący z czasem w czekoladę. Napar bardzo fajny, przyjemny do picia, ziarenka godne polecenia.
« Ostatnia zmiana: 20 Wrzesień 2015, 13:45:40 wysłana przez WS »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi