Cafe Cubano - palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Pod nazwą Cafe Cubano kryje się kubańska arabika Serrano Superior. Ziarenka, jak na espresso, są dosyć jasno palone, zachęcająco pachną karmelem i czekoladą, prorokując smaczne espresso. Aromat przemiału jest przyjemny, słodko - czekoladowy.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30 ES. Espresso było robione jako jedno z dwóch z podwójnego sitka, doza 17 g, czas ekstrakcji 25 sekund. Crema spora, błyszcząca i ładna, dosyć ciemna i trwała. W aromacie espresso jest czekolada, cukiernicze pieczywo i słodkie nuty. W smaku dominuje gorzkawa czekolada, jest sporo słodkich nut, bez kwaskowatości, z niewielkimi akcentami kojarzącymi się z paleniem, ale dosyć przyjemnymi. Espresso jest smaczne, konkretne i solidne, ma spore body. Posmak jest bardzo długi i trwały, czekoladowy i przyjemny. Te ziarenka powinny odpowiadać zwolennikom tradycyjnego, nie kwaskowatego espresso. Cappuccino nie próbowałem, ale powinno być dobre. Żonie americano bardzo smakowało.
Sposób przygotowania: aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura parzenia 85°C, preinfuzja 30 sekund, łączny czas parzenia z preinfuzją 90 sekund, przemiał dosyć gruby. W aromacie jest czekolada i słodkie nuty. Napar był mocny i zdecydowany, głównie czekolada, z odpowiednią dozą słodyczy. Posmak długi i przyjemny. Ta kawa to strzał w dziesiątkę, dla zwolenników większych tradycyjnych czarnych kaw.
Kubańska arabika Serrano Superior z palarni Euro Cafe bardzo mi smakowała jako espresso i napar z aeropressu. Na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.