Autor Wątek: Młynek C3 (bliski kuzyn Severin KM3874)  (Przeczytany 6761 razy)

Offline SMaN

• Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Młynek C3 (bliski kuzyn Severin KM3874)
« dnia: 26 Sierpień 2015, 11:24:28 »
Cześć

Opowiem o nowym zakupie ku potomnym, gdyż młynek który kupiłem pojawia się pod wieloma nazwami a jest to niemalże ta sama konstrukcja więc rozwieje trochę wątpliwości.

Młynek, który nabyłem drogą kupna na jednym z popularnych serwisów ogłoszeniowych to C3- (google: c3 kaffekværn)  łudząco podobny do znanego w PL Severina KM3874 czy też Capresso Burr Coffee Grinder. To tak naprawdę ten sam młynek jedynie wydanie na rynki Skandynawskie.

Wszystkie te konstrukcje mają żarna płaskie takie jak te:

Młynek jest dosyć mały. niewiele większy od ostrzowego Straume. Po uruchomieniu nie wydaje zbyt głośnych dźwięków, posiada 17 stopni regulacji 1-9 (i połówki).  1- drobno 9-grubo.
Po rozpakowaniu i uruchomieniu z moją kawą do testów grubości (Mignes - Kaufland w promo 18zł/kg  :ogien: ) byłem załamany  :picardpalm:

Mimo, że młynek kupiłem z myślą o alternatywach (głównie drip) i ze względu na atrakcyjną cenę (1kg świeżej dobrej kawy) na zasadzie 'ryzyk-fizyk' to na ustawieniu od 1.5 do 9 uzyskiwałem całkiem duże głazy wraz z pyłem, którego oczywiście nie da się uniknąć. Jedynie na 1-nce było w miarę równo choć na pewno nie pod espresso co pokazuje instrukcja  :D

Ponieważ ostatnio remontowałem stare młynki i ręce mi świerzbią poczyniłem od razu pewne modyfikacje do tego młynka. 

Modyfikacja nr 1:

Natknąłem się w internecie na taki filmik Od 6:19 https://  www.   youtube.com/    watch?v=i6XJhgoFvIE
Choć jestem sceptyczny do pilnikowania czegokolwiek poszedłem za tą radą i używając trójkątnego pilniczka podtarłem i pogłębiłem rowkowanie na górnym nożu i faktycznie trochę podostrzyła się krawędź tnąca. Do dolnej nie ma takiego łatwego dostępu, więc chwilowo nie dotykałem (młynek mam dopiero 10 h ...)

Modyfikacja nr 2:

Dodatkową modyfikację zaczerpnąłem sugerując się trochę modyfikacjami poczynionymi na forum w modelu Severin KM 3873. Rozkręciłem górne żarno i pod każdą z trzech śrubek dołączyłem ok 3mm sprężynki (ucięte z długopisu końcówki gdzie są grubo nawinięte). Skręciłem najpierw do 90% co dało rezultat że przy nastawie 3 noże już delikatnie tarły o siebie. 9- dawało dosyć drobny drip. Poprawiła się znacznie dystrybucja cząstek na dużo bardziej równomierną.

Dokręciłem maksymalnie ściskając dołączone przeze mnie sprężynki i uzyskując pełną sztywność co otworzyło zakres.

W tej chwili trwają testy młynka. Pierwszy drip za jego pomocą wyszedł bardzo dobrze choć chyba zbyt drobno (lub źle odsiany pył) ale to zasługa zapewne kawy Antonia.
W kwestii pyłu  - mielenie na skali 5.5 dało przemiał wielkości soli kamiennej (takiej grubej) i zmienielnie 22gram dało ok 1.7g pyłu po odsianiu czyli całkiem nieźle choć całego mogłem nie wytrząsnąć przez sitko.

Podsumowanie:

Zalety:
+cichy
+mały
+zakres po modach dobry pod dripa
+mało pyli (w weryfikacji)

Wady:
- nie nadaje się pod espresso (choć nie był z tą myślą kupowany i nie spodziewałbym się po tanim młynku takiej możliwości)
- trochę brudzi mieląc kawę (rozrzuca drobinki przez mało szczelny pojemnik)
-+ pojemnik łapie dużo pyłu kawowego na ściankach, jest to trochę zaleta gdyż wystarczy zetrzeć krawędź i mamy mniej pyłu do odsiania :)
- ziarna skaczą po hopperze jak durnowate (wsypuję tylko odmierzoną ilość kawy gdyż mamy jedynie timer na ilość filiżanek a nie konkretną gramaturę przemiału)

W najbliższym czasie postaram się zrobić zdjęcia modyfikacji jak i przemiałów.  kawka

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Młynek C3 (bliski kuzyn Severin KM3874)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpień 2015, 11:58:11 »
łudząco podobny do znanego w PL Severina KM3874
Severin KM3874, którego miałem w rękach nie miał problemów ze skalą. Wyjęty z pudełka mielił na każdym ustawieniu adekwatnie inaczej.

Czy jest cichy? Moim zdaniem nie, bo jego niezbyt głośna praca daje dość nieprzyjemny, świszczący dźwięk. Młynek z kategorii lepiej mieć młynek niż nie.
Jeśli tylko ktoś może, to warto dołożyć do 3873, zupełnie inna kultura pracy.

Offline SMaN

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpień 2015, 12:34:22 »
Przepraszam źle napisałem - skalę miał, przemiał się różnił ale zawsze przedostawały się duże drobiny ciut nie ćwiartki całych ziaren i dystrybucja była fatalna.

Hałas to pojęcie względne, mogę jedynie porównać do ostrzowego... Mi jego praca nie przeszkadza.

Młynek raczej odradzam, dopiero po zabawie i ingerencji w sprzęt można coś z niego wyciągnąć i tylko w wąskim specyficznym zakresie. Dobry na rok/2 zanim nie pojawi się znowu Concept/Wilfa tudzież odpowiedni zamiennik. Zakup był bardziej eksperymentem niż inwestycją.

A pod espresso będę dalej albańskim ("mocarzem"  :-D ) mielił dopóki nie kupi się porządnego młynka tylko pod to konkretne ustawienie.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpień 2015, 12:42:32 »
A, do ostrzowego to tak, to nie ma porównania :)

Offline SMaN

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpień 2015, 17:38:53 »
wrzucam obiecane zdjęcia samego przemiału już po modyfikacji:

Najdrobniej -skala 1

Połówka - skala 5

Max - skala 9

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpień 2015, 18:00:40 »
Jaka jest średnica żaren w tym młynku?

Offline SMaN

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpień 2015, 18:37:22 »
43 mm zewnętrzna / 21 wewnętrzna

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi