Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 469297 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1620 dnia: 26 Marzec 2026, 09:43:51 »
Nie mam ochoty się dzielić tą wiedzą, bo dano mi wyraźnie do zrozumienia, że się nie znam :) Powiedzmy, że po pierwszym mineralizatorze było 50ppm, po drugim 80ppm. Różnica w smaku kawy ogromna, koszt - około 10 zł, tyle kosztuje WML2, instalacja darmowa. W całość systemu po rozbudowie nie wnikam, bo to rozbudowane bardziej niż Akvo Home(tak się chyba nazywa ta podstawowa wersja, która i tak już nie jest najprostsza w budowie) i nie tylko moja wiedza w to poszła, więc nawet na zdjęciu to widziało tylko kilka osób, żeby zaraz jakiś spryciarz nie posiedział tydzień celem skopiowania(bo jak już masz listę elementów to nie trzeba być geniuszem, żeby to zrobić, to nie jest fizyka jądrowa) i zarabiania na tym - ale tu mówię o momencie, gdy było to zwykłe RO5 i za czyjąś radą dołożyliśmy drugi mineralizator. I żeby nie było czepialstwa co do młynka, że różnice w smaku wynikały z kiepskiego przemiału, to była Guatemala z prawie nowymi żarnami. I nie, nie stoi to u mnie w domu, ja to tylko składałem.

Offline Biff

« Odpowiedź #1621 dnia: 26 Marzec 2026, 23:35:35 »
Trochę nie kumam skąd ta obawa przed podzieleniem się wiedzą. Są plany na wprowadzenie tego jako gotowego produktu do sprzedaży? Bo jeśli nie, to słabo to wygląda ;).

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1622 dnia: 27 Marzec 2026, 09:03:54 »
Trochę nie kumam skąd ta obawa przed podzieleniem się wiedzą. Są plany na wprowadzenie tego jako gotowego produktu do sprzedaży? Bo jeśli nie, to słabo to wygląda ;).
Słabo wygląda to, że nie chcę, żeby ktoś dostał gotową instrukcję złożenia czegoś, na czym będzie zarabiał tysiące na sztuce? Czy to, że nie chcę się dzielić wiedzą dla mnie, którą dostałem od innych? A może coś innego? Poza tym jakiś czas temu okazało się, że przy składaniu pewne rzeczy pominęliśmy, trzeba było modyfikować. A plany są od dawna, tylko jest problem ze znalezieniem odpowiedniej obudowy.

Offline Biff

« Odpowiedź #1623 dnia: 27 Marzec 2026, 18:29:12 »
Jeszcze raz, czy są jakieś plany, bliższe lub dalsze, na monetyzację tego rozwiązania przez Ciebie, bądź kogoś z tym związanego?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1624 dnia: 31 Marzec 2026, 16:17:12 »
Napisałem na końcu, że są plany. Mogłem dopisać, że plany na monetyzację, wystarczyłby jeden post.

Offline Biff

« Odpowiedź #1625 dnia: 31 Marzec 2026, 16:23:58 »
Dziękuję, nie było tematu.

Offline Tomo Mężczyzna

• Ekspres: Crem One profiler | NS Musica [frankenstein] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
« Odpowiedź #1626 dnia: 04 Kwiecień 2026, 17:53:29 »
Siemanko,
Wertowałem różne wątki tutaj na forum, do tego pół internetu i szybki wywiad w dwóch kawiarniach i dalej nie wiem co robić 🫣

Mam w mieszkaniu wodę GH 13dH oraz KH 11dH.
Aktualnie kawa leci z dzbanka dafi i smakuje ok (aczkolwiek głównie mleczne plus trochę americano).

Ponieważ twardość wody odznacza się na sprzętach, to planuję zrobić zmiękczanie na całe mieszkanie.
Rozważałem filtry typu Viessmann aquastilla duo - podoba mi się koncept zmiękczyć + lekko poprawić - by woda była lepsza do kąpieli. Poziom zmiękczenia myślałem celować w 3dH na start.

Dalej tak zmiękczona wodę planowałem przygotować do kawy (podłączenie na stałe ekspresu crem one profiler - automatyczne ładowanie zbiornika), do tego jeszcze kranik do czajnika oraz podłączenie lodówki (kostkarka).

Ponieważ woda jest po zmiękczaczu, to rozważałem RO + mineralizację, by mieć dobrą wodę do kawy. Plan był taki by przygotować wodę pod kawę i korzystać z takiej wszędzie.
Natomiast jak zacząłem badać sprawę, to temat się szybko skomplikował.
Jest tanie RO za kilka stów, trochę lepsze rozwiązania od ecosoft w kwotach 1200-1800 (pure balance ze zbiornikiem czy robust mini jako direct flow). Poza tym są wyższe serie robust (w tym ciekawy robust coffee), ale to już kwoty rzędu ~4K PLN.

Natomiast obie kawiarnie w których pytałem korzystają z normalnych filtrów (dafi xtraSafe, czy bwt bestmax premium), tylko tam na filtr idzie woda prosto z sieci, nie zmiękczana.

Pytanie czy w moim przypadku klasyczne filtry mają sens, czy jednak nie poradzą sobie z sodem po zmiękczaniu?

Natomiast przy RO może się pojawić problem z zasileniem kostkarki (tutaj rozważałem odciąć się z wodą z prefiltra przed membraną i to dać na lodówkę).

Ma ktoś u siebie podobny setup? Działają normalnie filtry na zmiękczoną wodę, czy warto inwestować w droga RO? A może taki robust mini (mój faworyt na ten moment) daje radę?
Alternatywnie może warto złożyć RO samemu z gotowych elementów? 🤔

Offline Biff

« Odpowiedź #1627 dnia: 04 Kwiecień 2026, 18:35:19 »
Jeżeli masz możliwość dociągnięcia wody z sieci do punktu gdzie masz ekspres to ta twardość jest idealna pod BWT bestmax lub Britę Quell ST. Jeśli nie to zostaje RO.

Offline Tomo Mężczyzna

« Odpowiedź #1628 dnia: 04 Kwiecień 2026, 18:43:46 »
No niestety już nie mam tej opcji. Przygotowałem sobie pętlę na wejściu mieszkania do załączenia zmiękczacza i już wszystko dalej zabudowane + do ekspresu idzie ta sama linia co do zlewu i zmywarki.

Czyli przy zmiękczonej wodzie klasyczne filtry typu bwt bestmax czy Brita się nie nadają?

Rozumiem natomiast, że RO bez problemu taki temat ogarnie? :)
Ogólnie RO chyba lepsze, bo można ustawić sobie wodę jak się chce 🤔

A są jakies sprawdzone / polecane zestawy RO do domu? Szczególnie z uwzględnieniem zapotrzebowania na ekspres, kranik i kostkarkę? Lepiej ze zbiornikiem czy coś z dużym wydatkiem? Np jaki wydatek możemy uznać za duży? :)
Robust mini ma “do 60l/h” - ma to sens pod ekspres kranik i kostkarkę?

Offline iLuminaTi Mężczyzna

• Ekspres: Drip, French Press, Chemex
  • Młynek: RĘCZNY: KAZAK TURA3, COMANDANTE C40 Nitro Blade Black. ELEKTRYCZNY: WILFA SVART CGWS-130B
« Odpowiedź #1629 dnia: 04 Kwiecień 2026, 18:45:46 »
Dzień dobry.
Czy ktoś może potwierdzić, że Żywiecki Kryształ jest teraz z ujęcia zlokalizowanego w Kętach /mineralizacja ok 220 ppm/ a nie w Borze 76 ppm?
Kupowałem go w Carrefourze, ale ostatnio nie ma, a stare butelki niestety wyrzuciłem.

Znalazłem coś takiego: "Współcześnie dostępny produkt oparty jest na ujęciu S-4 w Kętach, gdzie mineralizacja wzrosła blisko trzykrotnie, osiągając poziom ok. 220 mg/l. Analiza nowej wody wykazuje znacząco wyższe stężenia kationów dwuwartościowych (ok. 45 mg/l wapnia i 17 mg/l magnezu) oraz proporcjonalnie wyższe stężenie wodorowęglanów, tworzących silny bufor alkaliczny. Wysoki poziom buforowości wody z Kęt działa destrukcyjnie na profil sensoryczny jasnopalonej kawy, neutralizując kwasowość i prowadząc do odczucia płaskiego, pozbawionego żywotności profilu smakowego."
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień 2026, 18:49:36 wysłana przez iLuminaTi »

Offline Tomo Mężczyzna

« Odpowiedź #1630 dnia: 04 Kwiecień 2026, 18:49:40 »
Widziałem to info na forum już w kilku miejscach, więc pewnie tak jest 🥲

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #1631 dnia: 04 Kwiecień 2026, 19:46:33 »
Czy ktoś może potwierdzić, że Żywiecki Kryształ jest teraz z ujęcia zlokalizowanego w Kętach /mineralizacja ok 220 ppm/

A może może potwierdzić.
Wszystko będzie widać.

w1.jpg

w2.jpg

w3.jpg

A jakby ktoś pytał o cenę >:( to też widać.

w4.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline iLuminaTi Mężczyzna

• Ekspres: Drip, French Press, Chemex
  • Młynek: RĘCZNY: KAZAK TURA3, COMANDANTE C40 Nitro Blade Black. ELEKTRYCZNY: WILFA SVART CGWS-130B
« Odpowiedź #1632 dnia: 04 Kwiecień 2026, 21:34:40 »
Dziękuję. A jednak.

Nic to. Trzeba się będzie pobawić w chemika i zaprojektować Żywiecki Kryształ we własnym zakresie.

Offline Biff

« Odpowiedź #1633 dnia: 04 Kwiecień 2026, 22:40:17 »
Czyli przy zmiękczonej wodzie klasyczne filtry typu bwt bestmax czy Brita się nie nadają?
To zdaje się jedyne jakie można użyć po soli, ale przy tak miękkiej wodzie nie mają sensu.

Offline Ness

• Ekspres: Alternatywy
  • Młynek: Comandante MK3 nitro
« Odpowiedź #1634 dnia: 04 Maj 2026, 19:23:59 »
Czy ktoś z Was użytkuje dafi flowcontrol coffee tea ( https://dafi.pl/wklad-filtrujacy-dafi-coffee-tea-system-flow-comfort-filtr-do-wody-s.html)?
Na plus cena i regulacja stopnia filtracji (twardość na wejściu). Pytanie jak smakowo i z trwałością filtra, bo może taniej ale częściej…

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi