Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 469703 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1530 dnia: 02 Kwiecień 2025, 17:37:11 »
Czy u osób korzystających z filtrowanej wody kranowej zauważyliście ostatnio jakieś problemy ze smakiem kawy? Ja ostatnio miałem taki przypadek, że kawy wychodziły mało aromatyczne, albo jakieś muliste lub gorzkie. Okazało się że zmiana wody zmieniała zupełnie sytuację.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1531 dnia: 18 Kwiecień 2025, 12:10:06 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1532 dnia: 20 Kwiecień 2025, 22:17:45 »
Czy u osób korzystających z filtrowanej wody kranowej zauważyliście ostatnio jakieś problemy ze smakiem kawy? Ja ostatnio miałem taki przypadek, że kawy wychodziły mało aromatyczne, albo jakieś muliste lub gorzkie. Okazało się że zmiana wody zmieniała zupełnie sytuację.
Norma. Zmiana parametrów wody w kranie na gorsze(dla nas), może być taki traf, że filtr jeszcze pogarsza sytuację i voila - masz to, o czym piszesz. Osmoza jedynym ratunkiem na niestabilną wodę w kranie.

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #1533 dnia: 22 Kwiecień 2025, 18:34:26 »
Mam pytanie, bo używam wody Primavera do ekspresu Fellow Aiden. Ta woda z butelkowanych smakuje mi najlepiej, tylko mniej więcej 3 tygodnie po odkamienianiu kawa robi mi się dość kwaskowa, jak rozumiem jest to efekt osadzającego się kamienia. Przepuszczam przez ekspres ok. 1l wody dziennie. Czy to jest normalne, że muszę go odkamienić co ok. 3 tygodnie i czy nie zaszkodzi to ekspresowi? Używam odkamieniacza Urnex.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1534 dnia: 23 Kwiecień 2025, 13:14:15 »
żywam wody Primavera do ekspresu Fellow Aiden.

Cześć! Chyba jedyne rozwiązanie to poszukanie wody z jeszcze niższą mineralizacją. Primavera ma ~250 mg/l, a Żywiecki Kryształ ~77 mg/l i raczej w kierunku tej drugiej opcji bym się pochylił.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1535 dnia: 23 Kwiecień 2025, 14:51:23 »
tylko mniej więcej 3 tygodnie po odkamienianiu kawa robi mi się dość kwaskowa, jak rozumiem jest to efekt osadzającego się kamienia.
Nie wiem czy to ma taki związek? Czy w ogóle faktycznie kamień się osadza? Można to jakoś sprawdzić wizualnie w tym ekspresie?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1536 dnia: 23 Kwiecień 2025, 15:08:00 »
Bez rozbierania nic nie sprawdzisz, wszystko zabudowane.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1537 dnia: 23 Kwiecień 2025, 16:26:37 »
Mam pytanie, bo używam wody Primavera do ekspresu Fellow Aiden. Ta woda z butelkowanych smakuje mi najlepiej, tylko mniej więcej 3 tygodnie po odkamienianiu kawa robi mi się dość kwaskowa, jak rozumiem jest to efekt osadzającego się kamienia. Przepuszczam przez ekspres ok. 1l wody dziennie. Czy to jest normalne, że muszę go odkamienić co ok. 3 tygodnie i czy nie zaszkodzi to ekspresowi? Używam odkamieniacza Urnex.

Zrób dwie kawy, jedną zaraz przed odkamienieniem, a drugą zaraz po, to się przekonasz, czy to jest problemem. Osobiście raczej wątpię. No chyba, że grzałka nie dogrzewa wtedy wody.
Jeżeli ekspres ma elementy aluminiowe odsłonięte na kontakt z wodą, to sugeruję KAMstop EXPRES od Sedana, jest na kwasie mlekowym, a nie cytrynowym.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1538 dnia: 24 Kwiecień 2025, 09:08:45 »
drugą zaraz po
To polecam od razu wylać i robić następną. Bywa tak, że resztki odkamieniacza się gdzieś będą pałętać, ilości raczej nieszkodliwe ale do sprawdzania smaku kawy raczej lepiej, żeby ich nie było.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #1539 dnia: 24 Kwiecień 2025, 11:01:21 »
Oczywiście po przepłukaniu. Uznałem to za oczywiste.

Offline Szkice

• Ekspres: Obecnie: Quick Mill Pop Up! kiedyś: Lelit Anna
  • Młynek: Obecnie: Df 64V, kiedyś: Lelit fred
« Odpowiedź #1540 dnia: 15 Czerwiec 2025, 21:54:12 »
Wada takiego sposobu w przypadku rozpuszenie saszetki na 20 litrów lub na 25 litrów to przechowanie takiej wody i gdzie to wymieszasz w wannie? Jeśli to ma potem leżeć w plastikowych butelkach po kilkadziesiąt dni to dziękuję. Zresztą woda destylowana też nie powinna być przechowywana a więc i nie kupowana w plastkowych pojemnikach bo często wchodzi z nimi q reakcję. Jak to mówił gość od dobrej palarni najlepiej mieć w domu osmozę i do takiej wody sobie mieszać jedną saszetkę na 5 l najlepiej szklanej i będzie git. Są fajne stacjonarne osmozy ala dystrybutor na blacie może zastąpić nawet czajnik choć bez mineralizacji będzie to kiepsko wyglądało. Jak dla mnie za dużo zabawy i wydatków zostaje póki co przy filtrze bwt z magnesem. third. Water to dobra opcja ale jakbym miał pewne źródło wody destylowanej lub osmotycznej
Ciśnienie mi podnosi, gdy strumień rośnie w falę

Ale dam jej szansę, przycisnę mocniej i brutalniej
By finalnie, owocniej kończyły się estrakcje
Mówię jej, że schudła gdy kładę ją na wadzę
Kosztuję ją ze smakiem a jej zapach - channel

Offline ikpara

« Odpowiedź #1541 dnia: 16 Czerwiec 2025, 11:41:45 »
Cześć! Chyba jedyne rozwiązanie to poszukanie wody z jeszcze niższą mineralizacją. Primavera ma ~250 mg/l, a Żywiecki Kryształ ~77 mg/l i raczej w kierunku tej drugiej opcji bym się pochylił.
250mg/l to jest sporo. Kiedyś w firmie kolega przy zakupie pomylił wodę i kupił średniozmineralizowaną (nie pamiętam już nazwy, ale miała sporo  ponad 200mg/l) zamiast Kryształu  to dosłownie przy pierwszym użyciu w kawie pływały "farfocle". Tyle, że kwaśne - to by mogło wskazywać na duże "niedogrzanie" wody, przez kamień? - no w zasadzie możliwe.
A jeśli chodzi o odkamienianie to ja w domu używam środka na bazie kwasu mlekowego do ekspresów i do czajnika, a czasem awaryjnie (w biurze) soku cytrynowego do czajnika.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2025, 11:47:56 wysłana przez ikpara »

Offline ikpara

« Odpowiedź #1542 dnia: 17 Czerwiec 2025, 13:43:02 »
Dzisiaj zauważyłem Żywiecki kryształ w sklepie PSS Społem (LUX) w Warszawie w cenie 8/29pln za 5L.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1543 dnia: 17 Czerwiec 2025, 14:05:42 »
Ponoć Żywiecki Kryształ już nie będzie wydobywać wody z dotychczasowego źródła. Po zmianie ujęcia stopień mineralizacji ma być kilka razy wyższy.

Co do ceny to w Selgrosie bodajże był za 5,50 zł a u mnie w osiedlowym sklepie 6,20.

Offline ikpara

« Odpowiedź #1544 dnia: 17 Czerwiec 2025, 16:38:28 »
Następnym razem obejrzę etykietkę w sklepie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi