Autor Wątek: Woda do kawy  (Przeczytany 470053 razy)

Offline zielonkawa11 Kobieta

• Ekspres: Origami, Kalita Wave, Aiden, Clever, Aeropress, MiiR Pourigami
  • Młynek: Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Fellow Ode, Timemore C5 Pro, Porlex Mini
Odp: Woda do kawy
« Odpowiedź #1515 dnia: 04 Listopad 2024, 14:26:10 »
A
USTM Silver RO z dodatkowymi mineralizatorami?
Chyba najbardziej sensowna i ekonomiczna opcja, jedyne co bym zamienił miejscami wkłady na pierwszy węglowy, drugi sendymentacyjny moim zdaniem tak jest lepiej dla żywotności membrany.
Artisz a ty używałeś konkretnie Silvera z 2 mineralizatorami? Ja mam wciąż problem z minerelizacją. Przy 4 mineralizatorach po nocy poziom pH wynosi lekko ponad 9, a TDS 130-180 mg/l. Chwilę woda odstała przed pomiarem.
Po ulaniu wody poziom pH utrzymuje się pomiędzy 6,3-7,3, a TDS wynosi 20-30 mg/l co jest bardzo słabym wynikiem, Primavera czy Żywiec Zdrój około 300 mg/l.
W tym momencie mam podłączone do Silvera naprzemiennie 4 mineralizatory: 2x L-VITA oraz 2x L-MIN w pozycji pionowej. Kierunek Flow zachowany. Początkowo były podłączone dwa mineralizatory: jeden L-VITA + 1 L-MIN. Po dołączeniu kolejnych dwóch niestety poziom TDS nie wzrósł. Montażysta filtracji nie potrafi pomóc, napisałam do labu USTM, ale na razie brak odzewu. Czy ktoś miał podobny problem? Jaki w takim razie TDS wam wychodził po 2 mineralizatorach?

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #1516 dnia: 05 Listopad 2024, 11:28:58 »
Pytanko do użytkowników odwróconej osmozy. Jak poprawić smak wody? Ostanio przy wymianie wkładów dołożyłem drugi wkład mineralizujący, poprawa smaku jest niewielka. Zależy mi na tym żeby woda była bardziej "mineralna". Mam te filtry od 4 lat i chyba smak mi sie już "znudził". Chodzi mi o wodę do picia a nie do parzenia kawy.

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #1517 dnia: 18 Listopad 2024, 12:12:07 »
Trochę dla siebie, trochę dla zainteresowanych wrzucam pomiary wody z Brita Purity C150. Świeży, dwutygodniowy filtr.

Kranówka:
180ppm (miernik tds), dKH 14, dGH 21, PH8

Brita 0% bypass:
80ppm, dKH, dGH nieczytelne, za niskie do pomiaru testem akwarystycznym

Brita 10% bypass:
140ppm, dKH 2,5 (45ppm), dGH 3.5 (63ppm), PH6

Kawa smakuje, dalsze testy jeszcze nastąpią.
Za parę miesięcy podłączę BWT Bestmax Premium V, zobaczymy jak wypadnie w porównaniu.

Zgodnie z zapowiedzią wrzucam odczyty dla BWT Bestmax Premium V, głowica ustawiona na "1":
136 ppm, 2,5 KH, 5 GH.
Kawa smaczna, ale przez nieuwagę wylałem przeznaczoną do porównania wodę z Brity, więc testy smakowe nieprzeprowadzone  :doh:
Ale dziwna sprawa, bo kiedy ustawiam głowicę  na "0", czyli bez bypassu, to wychodzi mi 200ppm w mierniku tds...

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1518 dnia: 18 Listopad 2024, 14:25:33 »
Zgodnie z zapowiedzią wrzucam odczyty dla BWT Bestmax Premium V, głowica ustawiona na "1":
136 ppm, 2,5 KH, 5 GH.
Większe GH w stosunku do Brity do pewnie zwiększona zawartość Mg+ (zakładając, że głowica "1" to 10%, nie wiem jak to dokładnie Bestmax liczy).

Ale dziwna sprawa, bo kiedy ustawiam głowicę  na "0", czyli bez bypassu, to wychodzi mi 200ppm w mierniku tds...
Jeszcze więcej Mg+?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #1519 dnia: 18 Listopad 2024, 15:08:33 »
Takie też podejrzenia mi po głowie chodziły. Może jak filtr świeży to i więcej "sypie" tego magnezu. No ale nic, kawka smaczna, jestem kontent.

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #1520 dnia: 02 Grudzień 2024, 07:57:43 »

Takie też podejrzenia mi po głowie chodziły. Może jak filtr świeży to i więcej "sypie" tego magnezu. No ale nic, kawka smaczna, jestem kontent.

Po Twoich rekomendacjach oraz poleceniach przez pracownika palarni Fonte również zamontowałem ten filtr, konkretnie BWT Bestmax Premium M. Też jestem z Torunia.
Wg taniego testu kropelkowego twardość wody z kranu 20dH - taką jednostkę mam na butelce testera.
Przy baypas na "1"4 stopnie niedługo po zamontowaniu. Wody używam do picia na surowo, gotowania potraw, herbaty itd.
Od początku brak kamienia w czajnikach.
Obecnie mam na liczniku 300l i przy tym baypasie "1" twardość nieco wzrosła - ok 6-7dH. Wg tabelki filtr w rozmiarze M przy mojej twardości powinien starczyć na 1100l.
Obecnie skończyły mi się filtry dołączone do ekspresu. Czy mogę bezpiecznie używać ekspresu bez filtra lelitowego?
Czy jest ryzyko odkładania kamienia? Czy profilaktycznie raz na 3 miesiące lepiej zrobić procedurę odkamieniania?

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #1521 dnia: 17 Styczeń 2025, 19:08:19 »
Doradźcie proszę co robię źle. Przeczytałem trochę wątek i już się zakręciłem. Dotychczas robiłem dripa z ekspresu przelewowego (Fellow) używając Primavery, smak wychodził super, ale przeczytałem, że mogę mieć problem z kamieniem, więc kupiłem przez neta Żywiecki Kryształ. Właśnie zrobiłem kawę na tej wodzie, wszystkie parametry identyczne jak przy Primaverze i kawa wyszła taka kwaśna, że nie idzie jej pić. W czym może być problem? Muszę zmienić jakieś parametry parzenia, czy ta woda po prostu taka jest? Parzę klasycznie 300ml, 23 click na Commandante i 19g kawy. Na Primaverze kawa o tych parametrach wychodziła idealna.  :chory2:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1522 dnia: 17 Styczeń 2025, 23:54:04 »
Żywiecki Kryształ ma niższe pH, mało magnezu oraz niską mineralizację. Ja nie koniecznie za nim przepadam. Jak na tej wodzie zaparzam, to przeważnie muszę w wyższej temperaturze parzyć, żeby kawa nie była tak kwaśna. Jak smakuje Ci Primavera to rób na niej, tylko pamiętaj żeby odkamieniać ekspres. Nie jest tak wysoko zmineralizowana, żeby miała zepsuć ekspres.
« Ostatnia zmiana: 23 Styczeń 2025, 17:50:13 wysłana przez krystians »

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #1523 dnia: 18 Styczeń 2025, 00:48:43 »
Żywiecki Kryształ ma niższe pH, i ma mało magnezu, oraz niską mineralizację. Ja nie koniecznie za nim przepadam. Jak na tej wodzie zaparzam, to przeważnie muszę w wyższej temperaturze parzyć, żeby kawa nie była tak kwaśna. Jak smakuje Ci Primavera to rób na niej, tylko pamiętaj żeby odkamieniać ekspres. Nie jest tak wysoko zmineralizowana, żeby miała zepsuć ekspres.

A co ile litrów zaparzonej kawy najlepiej odkamieniać taki ekspres? Stosować się do tego co sugeruje automat, czy robić to częściej? Zakupiłem dobry odkamieniacz Urnexu, więc myślę, że wszystko będzie ok.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #1524 dnia: 19 Styczeń 2025, 11:24:33 »
Od 20 lat piję kawę wyłącznie na wodzie z odwróconej osmozy i żyję. A moje ekspresy w ogóle nie wymagają odkamieniania. Nie zauważyłem pogorszenia smaku kawy. Ilość wody zawartej w 2-3 espresso dziennie jest śladowa w porównaniu z całkowitą objętością płynów, jakie powinno się wypijać każdego dnia. Wystarczy poza kawą pić dużo wody mineralnej i nie będzie żadnego problemu. Dlatego polecam używanie wody z RO do przygotowania kawy z ekspresu.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #1525 dnia: 22 Styczeń 2025, 11:34:13 »

Artisz a ty używałeś konkretnie Silvera z 2 mineralizatorami? Ja mam wciąż problem z minerelizacją. Przy 4 mineralizatorach po nocy poziom pH wynosi lekko ponad 9, a TDS 130-180 mg/l. Chwilę woda odstała przed pomiarem.
Po ulaniu wody poziom pH utrzymuje się pomiędzy 6,3-7,3, a TDS wynosi 20-30 mg/l co jest bardzo słabym wynikiem, Primavera czy Żywiec Zdrój około 300 mg/l.
W tym momencie mam podłączone do Silvera naprzemiennie 4 mineralizatory: 2x L-VITA oraz 2x L-MIN w pozycji pionowej. Kierunek Flow zachowany. Początkowo były podłączone dwa mineralizatory: jeden L-VITA + 1 L-MIN. Po dołączeniu kolejnych dwóch niestety poziom TDS nie wzrósł. Montażysta filtracji nie potrafi pomóc, napisałam do labu USTM, ale na razie brak odzewu. Czy ktoś miał podobny problem? Jaki w takim razie TDS wam wychodził po 2 mineralizatorach?

Też przerabiałem temat. Część mineralizatorów nie działa praktycznie wcale, a duża grupa podnosi znacznie TDS, ale przy tym również pH, co jest w przypadku kawy absolutnie niekorzystne.
Metodą prób i błędów - testowałem: Aquafilter, USTM, Supreme i Aquaphor. Wybrałem Supreme, ponieważ w miarę równo mineralizuje wodę tj. 3 wkłady (1 ustawiony pionowo i 2 ułożone poziomo) dają mineralizację na poziomi 40-75 TDS, przy czym 75 to wynik po dłuższym "odstaniu" wody w całym układzie, a 40 to minimalna wartość po upuszczeniu około 1-1,5 litra ze zbiornika RO. Ważne jest to, że pH wody nigdy nie przekroczyło 8, ani nie spadło poniżej 6 (zazwyczaj ~7,5) oraz to, że woda jest po prostu smaczna, nie tylko po w formie zaparzonej kawy, ale jako takiej tzn. normalnie do picia.

Z ciekawostek filtr Aquafilter powodował, że pH podnosiło do około 11 :o

Offline abuka

• Ekspres: Bezzera MAGICA S PID
  • Młynek: Niche Zero, Fellow Ode
« Odpowiedź #1526 dnia: 24 Styczeń 2025, 09:46:08 »
Czy ktoś wie gdzie można kupić Żywiecki Kryształ w Trójmieście?

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #1527 dnia: 24 Styczeń 2025, 10:17:03 »
Może Selgros Gdańsk, tak luźno rzucam...
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #1528 dnia: 24 Styczeń 2025, 10:47:31 »
Nie prościej wysyłkowo, jakieś allegro...?

Offline MarcinT Mężczyzna

• Ekspres: La Marzocco Linea Mini
  • Młynek: Mahlkonig E80 GBW, Niche zero

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi