Zastanawiałem się, czy stosując filtr w dzbanku (w moim przypadku Brita Maxtra+) muszę jeszcze stosować dodatkowy filtr w ekspresie.
Przeprowadziłem test twardości wody przy pomocy testera paskowego.
Twardość wody określa się na podstawie ilości kwadratów (a nie ich koloru)
5x zielone - <3dh / 0.00e / 0f - miękka woda
1x czerwone - >5dh / 6,25e / 9f
2x czerwone - >10dh / 12,50e / 18f
3x czerwone - >15dh / 18,75e / 27f
4x czerwone - >20dh / 25,00e / 36f
5x czerwone - >25dh / 31,25e / 45f - bardzo twarda woda
Na początek sprawdziłem twardość wody z kranu przed filtracją:
Wynik
3x czerwone - >15dh / 18,75e / 27f
Następnie sprawdziłem twardość wody z dzbanka z filtrem Brita Maxtra+. Filtr ten powinien wystarczyć na 4 tygodnie. Najpierw zmierzyłem twardość wody z filtrem bliskim terminu wymiany a następnie z nowym filtrem.
"Stary filtr" 2x czerwone - >10dh / 12,50e / 18f
"Nowy filtr" 1x czerwone - >5dh / 6,25e / 9f
Następnie zmierzyłem twardość wody wypływającej z wylewki wrzątku w ekspresie oraz w wężyku powrotnym do zbiornika wody. Do ekspresu trafia woda przefiltrowana dzbankiem Brita. W ekspresie jest zamontowany filtr Lelit MC747 Plus.
5x zielone - <3dh / 0.00e / 0f - miękka woda
Wnioski:
Filtr Brita maxtra+ zmniejsza twardość wody, ale jego skuteczność w zmiękczaniu z czasem maleje.
Woda trafiająca do układu ekspresu, dzięki dodatkowej filtracji jest miękka.
Dodatkowa filtracja w ekspresie zmniejsza twardość wody trafiającej do układu ekspresu.