Autor Wątek: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje  (Przeczytany 62621 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:23:34 »
14 gram jak widzisz to za mało. Sama widziałaś ile wody zostało między prysznicem a kawą.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:26:31 »
Po prostu zdobywasz doświadczenie, nikt się baristą nie urodził.
Ja bym zaczął od dojścia do ładu z tym ciśnieniem, bo resztę robisz całkiem dobrze z drobnymi poprawkami.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:33:23 »
Ale jak dojść do ładu z ciśnieniem? Montowanie zaworu to tylko kolejne wydatki.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #93 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:35:32 »
No bez wydatków się nie obejdzie, niestety.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:36:28 »
Ja się z rafem77 nie mogę zgodzić. To właśnie kawą regulujemy ciśnienie, bo inaczej to byłoby bez sensu (mówimy cały czas o doppio). OPV ma znaczenie przy singlach i ristretto, gdzie bez zaworu, ciśnienie w kawie byłoby za wysokie i uzyskanie dobrego przepływu pod odpowiednim ciśnieniem byłoby niemożliwe.
Na forum HB czytamy:

Cytuj (zaznaczone)
For an espresso machine equipped with a vibratory pump, an over-pressure valve sets the maximum brew pressure, but it doesn't come into play if you're pulling volumes near a double espresso; this is because the vibratory pump's effective pressure is inversely proportional to the flow rate. If you're pulling short ristrettos, the OPV opens to keep the maximum pressure below what it otherwise would be at that flow rate (around 11 bar for a ULKA pump, for example).

Jak ktoś nie wierzy, to niech do portafiltra z manometrem dołoży trójnik i zrobi zawór, którym będzie mógł regulować przepływ
np: http://www.home-barista.com/forums/userpix/5154_img_0493s.jpg
Nagle okaże się, że sterując przepływem, będziemy też sterować ciśnieniem. I przy odpowiednich ustawieniach możemy mieć 3bary, a przy innych nawet 13. Przecież to logiczne, że jak woda leci przez kawę i dochodzi do ekstrakcji to ciśnienie MUSI gdzieś uciec, nie ma innej możliwości.

PS NS Oscar też w standardzie nie ma OPV, trzeba dokupić.

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:36:33 »
To prawda, jest woda, więc będę sypała więcej, a w przyszłości przesiąde się na mały koszyk, gdyż to jest moim celem, ponieważ lubię zrobić kilka kawek dziennie w mniejszej ilości :)

No właśnie Raf... ściągnęłam dekielek z ekspresu i tak sobiepatrzę,  myślę, gdzie ja miałabym ten zawór dać - za cholere nie mogę sobie tego uzmysłowić...

Który to będzie zawór, w załącznikach ten prosty jest z ebaya zaś ten drugi z allegro.

Zagwozdka kosmiczna, gdyż zawór to jakieś 20 funtów, albo około 100 zł.  Do Silvi musiałabym dodać z około 150 funtów, czyli część, która była przeznaczona na myłnek M2M, albo M4M ...  jakbym wiedziała to bym skróciła wakacje :P
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 22:42:26 wysłana przez Magelenka »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:40:26 »
więc będę sypała więcej
Pamiętaj, że 0,5g robi różnicę. Trzeba to wszystko dość precyzyjnie dobrać.

« Odpowiedź #97 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:41:52 »
Natomiast jeśli chodzi o to, że na ślepym jest 11, a w ciastku 9, to kolega ma rację, wnioskując po wpisach na HB i CoffeeGeek (sam tego nie jestem wstanie sprawdzić). Tu dochodzi do strat ciśnienia w układzie(? Poprawcie mnie jeśli się mylę)
Ja sam zaworu OPV nie posiadam, mam pompę 15 bar (jak we wszystkich tanich maszynach), wiec idąc tym tokiem rozumowania espresso powinno mi nie wychodzić. A jakimś cudem czasem mi się uda
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 22:44:20 wysłana przez slusar_o2 »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #98 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:44:32 »
Magdo.
Między pompę a bojler a odplyw z niego spowrotem do zbiornika.

Kolego Ślusar.
Ja już wszystko jasno odpisałem.
Nie mam nic do dodania.
Ciśnienie możesz sobie zmniejszyć zaworem, bo to tak jak byś grubo kawę zmienił.
Akurat ten koniec jest nie istotny, ważny jest drugi koniec, czyli górna granica.
Dla tego zawór musi zadziałać, bo puki nie zadziała, ciśnienie zależy od oporu kawy i jest nieznane a ma być 9bar, jak sam zauważyłeś.
To że nie masz opv to nie znaczy że nie ma tam zaworu, który zadziała przy powiedzmy 12barach i wtedy jest szansa na espresso :-)
Masz wężyk zwrotny do zbiornika?
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 22:56:21 wysłana przez raf77 »

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:50:10 »
No tak, ale w starej Gaggi to jakoś miało sens kiedy na to patrzyłam, zaś w tej nowej, tyle jest plastiku, że naprawdę nie wiem o co chodzi... jak to połączyć... entuzjazm wygasa jak Etna u mnie xD

Jest ktoś z Londnu bądź znacie miejscie, w którym ktoś mógłby mi z tym pomóc również w Lodnynie z tym zaworem w ostateczności gdyby sprawa ze sklepem i Rancilio nie potoczyła się dobrze?
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 22:59:55 wysłana przez Magelenka »

« Odpowiedź #100 dnia: 18 Sierpień 2015, 23:07:07 »
Dla tego zawór musi zadziałać, bo puki nie zadziała, ciśnienie zależy od oporu kawy i jest nieznane a ma być 9bar, jak sam zauważyłeś.
To że nie masz opv to nie znaczy że nie ma tam zaworu, który zadziała przy powiedzmy 12barach i wtedy jest szansa na espresso :-)
Masz wężyk zwrotny do zbiornika?
Tak, ja wiem co chcesz przekazać, ale uważam (i pokrywa się to z tym co podałem wyżej oraz przeczytałem na innych forach), że cały sposób robienia espresso opiera się na założeniu, że właśnie przy uzyskaniu przepływu 50/25 na ciastku uzyskujemy te oczekiwane 9bar. Nie mniej, nie więcej i nie trzeba go ograniczać w żaden sposób.

I wężyk zwrotny oczywiście jest, wkońcu delonghi to dobra firma, nie to co Gaggia :P, ale szczerze powiem nie patrzałem czy zawór działa Przy najbliższej okazji sprawdze

A ten portafilter z zaworkiem podałem jako przykład symulacji oporu jaki daje kawa. Nikomu nie sugeruje, żeby w ten sposób robić kawę. Żeśmy się chyba nie zrozumieli ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 23:13:02 wysłana przez slusar_o2 »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #101 dnia: 19 Sierpień 2015, 09:39:19 »
Skoro, tak jest, to po jakiego grzyba te regulowane opv i ustawianie ich na 11 bar?

Wystarczył by jakiś prosty zaworek zabezpieczający.
Przecież kawa sama ustawi ciśnienie :-)

Ps.
Dzięki tej dyskusji zaraz kupię taki zestaw: manometr, trójnik, zaworek i porobie pomiary.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2015, 09:44:25 wysłana przez raf77 »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Sierpień 2015, 10:24:46 »
Pozwolę sobie zdecydowanie nie zgodzić się z kolegą raf77 :mrgreen:
Wg. mnie regulowany opv jest po to, żeby ratować sprawę, jak spieprzę dobór grubości mielenia i siły ubicia. Jeżeli wszystko zrobię jak trzeba, opv ustawiony na 11 bar nie zadziała.

Powyższe popieram doświadczeniami zebranymi razem z kolegą Jackiem na jego Vibiemme Junior DB. Maszyna o tyle ciekawa, że 1. ma dodatkowy manometr pokazujący ciśnienie ekstrakcji, oraz 2. w tym konkretnym egzemplarzu opv "gwizdał" podczas pracy - czyli można było usłyszeć, kiedy zadziałał, a kiedy nie. Ustawiliśmy opv na 10,5 bar na ślepym sitku. Ciśnienie podczas ekstrakcji przy dobrze dobranym przemiale osiągało ok. 9,5 bar, przy czym opv milczał, a efekt w filiżance był doskonały.

Podsumowując: opv nie jest niezbędny do uzyskania poprawnego, smacznego espresso, tylko (i aż) zwiększa tolerancję maszyny na niektóre błędy operatora.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #103 dnia: 19 Sierpień 2015, 10:29:34 »
Który to będzie zawór, w załącznikach ten prosty jest z ebaya zaś ten drugi z allegro.

Zagwozdka kosmiczna, gdyż zawór to jakieś 20 funtów, albo około 100 zł.  Do Silvi musiałabym dodać z około 150 funtów, czyli część, która była przeznaczona na myłnek M2M, albo M4M ...  jakbym wiedziała to bym skróciła wakacje :P

Oryginalnie w gaggii był ten drugi.Film z regulacji.

opv jest na lini pompa-bojler, na trójniku.

Różnica w cenie to nie tylko opv.
Jeszcze zawór trójdrożny zabrali z "nowej wersji" classica.
selenoid valve, zobacz ile kosztuje, następne 40 funtów, jego już tak łatwo samemu nie założysz.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2015, 11:08:37 wysłana przez raf77 »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #104 dnia: 19 Sierpień 2015, 10:40:42 »
Powyższe popieram doświadczeniami zebranymi razem z kolegą Jackiem na jego Vibiemme Junior DB. Maszyna o tyle ciekawa, że 1. ma dodatkowy manometr pokazujący ciśnienie ekstrakcji, oraz 2. w tym konkretnym egzemplarzu opv "gwizdał" podczas pracy - czyli można było usłyszeć, kiedy zadziałał, a kiedy nie. Ustawiliśmy opv na 10,5 bar na ślepym sitku. Ciśnienie podczas ekstrakcji przy dobrze dobranym przemiale osiągało ok. 9,5 bar, przy czym opv milczał, a efekt w filiżance był doskonały.
U mnie się włącza za każdym razem, tylko ja robię trochę takie espresso w stronę ristretto, to raz a dwa ustawiałem opv na smak kawy, bez manometru ;-)
Z ciekawości dzisiaj zakupiłem manometr i zaworek i zrobię pomiary, możliwe że u mnie jest mniej niż 9bar na ciastku ale widocznie taka kawa bardziej mi smakuje.
Faktycznie możecie mieć rację jeśli u mnie jest mniejsze ciśnienie ustawione niż 9bar, to będzie działał opv za każdym razem.
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2015, 10:43:11 wysłana przez raf77 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi