Autor Wątek: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje  (Przeczytany 62682 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Gaggia Classic II - zmiany, modyfikacje
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Sierpień 2015, 09:49:44 »
spójrzcie proszę na ten prysznic, bo nie daje mi to spokoju, zobaczcie na drugim zdjęciu jak wychodzi bokami zamiast środkiem prysznica - mogłam przekręcić za mocno i prysznic mi się spłaszczył przez to rozszczelnił się na bokach?
Nie znam budowy grupy Classica, ale w niektórych ekspresach pod prysznicem jest gumowy oring, uszczelka, która zabezpiecza przed bocznym wypływem.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Sierpień 2015, 10:05:43 »
No i to samoistne wyłączanie ekspresu, to następna porażka.
Tak to jest jak księgowy i ekolog pcha łapy w rzeczy o których nie ma pojęcia.

Magdalena.
Najlepiej Nagraj cały proces przygotowania kawy a my przeanalizujemy, niemniej poluj na Silvie :-)

Ps 3 min to się nawet woda
 w czajniku nie zagotuje.
A ty powinnaś nagrzać wszystkie metalowe części ekspresu, kolba jest nadal solidna, powinna parzyć, po dotchnieciu.
20 min to minimum do nagrzewania.
Jak się wyłączy, to musisz znowu go włączyć, takie kur...a udogodnienie:-)
Dodatkowo możesz puszczać gorącą wodę przez grupę i kolbę, tak po 15 minutach, żeby trochę przyspieszyć to nagrzewanie.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 10:31:22 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #77 dnia: 18 Sierpień 2015, 11:52:37 »
No to niestety Ci trochę namieszał sprzedawca w głowie.
1)Pompa ma faktycznie 15bar, ale jest to maksymalne ciśnienie jakie może podać. Jak pracuje bez obciążenia (bez kawy) to podaje ciśnienie 1bara.

Espresso powstaje poprzez przeciskanie wody przez kawę pod ciśnieniem. Ale coś musi to ciśnienie wytworzyć. Nie jest to bynajmniej pompa, tylko właśnie zmielona kawa. Widzisz jak na Twoim filmiku ciśnienie rośnie stopniowo? Od zera do ciśnienia ponad skalę. I teraz wyobraź sobie, że zamiast zamkniętego układu z manometrem, masz kawę. Ciśnienie będzie rosnąć tylko do tego stopnia, na jaki pozwoli ubita kawa. Będzie zmielona grubo, to ciśnienie jakie będzie potrzebne do spenetrowania ciastka kawowego będzie niskie. Odwrotnie jeśli zmielisz na mocno, ciśnienie urośnie za bardzo i też to będzie niedobre dla efektu końcowego (nad-ekstrakcja). Ekstremalnym przypadkiem jest tak mocno zmielona kawa, że ciśnienie przekroczy 12bar, zawór awaryjny (OPV) się otworzy i kawa nie przeleci w ogóle. A taki zawór posiada nawet Twój ekspres, tylko u Ciebie jest sztywno zestrojony np. na 12bar tak aby nie rozwalić pompy.
Tak więc ciśnienie 15bar jest tylko na papierze i to chwyt marketingowy.

2) Poczytaj dodatkowo jak działa ta super-crema (w google wpisz "Pressurized Portafilter"). Np tu: http://guide2coffee.com/guide-2-coffee-1/2012/06/23/pressurised-vs-non-pressurised-baskets

W skrócie tworzy on "fałszywy" opór w kawie, która jest zmielona za grubo/jest stara/zwietrzała. On otwiera się przy odpowiednim ciśnieniu udając poprawną ekstrakcję. Wystarczy spróbować uruchomić ekspres z takim sitkiem raz z kawą, a raz bez kawy w portafiltrze. Przepływ wody powinien być zbliżony, jeśli nie identyczny.
W większości masz rację ale nie do końca.
Zadziałanie opv wcale nie jest żadnym ekstremum.
U mnie ustawiony na 10.5 włącza się odrazu kiedy zaczyna się ekstrakcja
(Część wody wraca do zbiornika), czyli odrazu do bojlera woda jest podawana pod ciśnieniem 10.5.
Oczywiście ciśnienie tworzy kawa ale kawa go nie reguluje, tylko zawór zwrotny.
Jeśli będzie za grubo zmielona, to zawór nie zadziała i woda pójdzie z takim ciśnieniem jakie wytworzyła kawa (nie wiadomo z jakim ale mniejszym niż ustawione 10.5).
Jeśli będzie dość drobno, to zawór zadziała i poda ciśnienie 10.5.
Dla prawidłowej ekstrakcji zawór musi zadziałać za każdym razem inaczej ciśnienie będzie losowe ale mniejsze niż wartość graniczna a musi być stałe.

Dlatego należy je ustawić i dla tego tanie ekspresy są tanie, bo nie mają tej możliwości i paru innych jeszcze.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Sierpień 2015, 13:40:06 »
Jeśli będzie za grubo zmielona, to zawór nie zadziała i woda pójdzie z takim ciśnieniem jakie wytworzyła kawa (nie wiadomo z jakim ale mniejszym niż ustawione 10.5).
Tylko, że wg szkoły szukamy ciśnienia w granicach 9 barów, czyli takiego, które owego zaworu nie uruchomi. Tyle w teorii, bo wiadomo, że są "widełki" odpowiednich parametrów i to ostatecznie smak jest głównym kryterium.

No i zgadzam się, że uruchomienie zaworu nie musi być ekstremum, są również sytuacje pośrednie, jak np u Ciebie. Czyli sama kawa mogłaby jeszcze dać trochę większe ciśnienie (co by spowodowałoby najprawdopodobniej kanałowanie), ale OPV zapobiega nadmiernemu wzrostowi ciśnienia, a że z wylewek już coś tam leci to w efekcie mamy kawę :)

Dlatego właśnie OPV jest fajne, bo pozwala na pewne niedoskonałości w mieleniu i dystrybucji. Bez tego trzeba niemal idealnie wstrzelić się z przemiałem, aby osiągnąć zamierzone efekty.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #79 dnia: 18 Sierpień 2015, 13:56:20 »
Ciśnienie 11 na ślepym sitku, powinno dać 9 na ciastku z przepływem 1ml/sek.
Tak że ciśnienie masz już ustawione z góry.
Mieleniem zmieniasz tylko wielkość przepływu, ilość otrzymanej esencji w danym czasie.
Zawór ma się uruchomić i regulować ciśnienie, kawa tylko stawia opór aby osiągnąć ciśnienie, kawą nie regulujemy ciśnienia.

Jeśli masz w swoim ekspresie wężyk zwrotny od zaworu, to wyjmij go w czasie ekstrakcji i zobacz kiedy zaczyna przez niego lecieć woda spowrotem do zbiornika.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 14:05:46 wysłana przez raf77 »

Offline Magelenka

• Ekspres: Gaggia Classicc 2
  • Młynek: Pracuje nad tym
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Sierpień 2015, 18:09:13 »
Rozumiem, czyli dobrze ustawiony ekspres ma 11 barów na ślepym sitku, a na sitku z kawą 9 barów

Przekładając co na moją sytuację:

15 barów - tyle miałam na manometrze z zamkniętym przepływem - więc jeśli wrzucę kawę to będę miała około 13 - a to już za dużo, skoro używam sitek IMS to nie dziwota, że kawa mi tak leci szybko... a skoro nie mam zaworu OPV to kicha? Wychodzi na to, że nie zrobię poprawnego espresso?
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 18:44:14 wysłana przez Magelenka »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #81 dnia: 18 Sierpień 2015, 19:52:25 »
Jeśli Ci poszło aż do 15bar na manometrze, to stanowczo za dużo, nawet te bez regulacji powinny być ustawione na max 12bar.
Oj, to Philips niech lepiej te telewizory tłucze a nie za ekspresy się wzięli.

Chyba że kupić taki opv od gaggii osobno i samemu go zamontować do obiegu...

Z coffee Italia się nie odezwali?

Znalazłem Oscara w dużo lepszej cenie ponieważ funt dobrze stoi, to wychodzi coś koło 400£
www.elektros.it/gb/en/macchina-da-caffe-nuova-simonelli-oscar-nera-vers-tanica-acqua.html
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 20:47:31 wysłana przez raf77 »

Offline Magelenka

« Odpowiedź #82 dnia: 18 Sierpień 2015, 21:08:25 »
To żeś mi klina tym Oskarem zrobił, niby 50 funtów więcej od Silcy tylko... gash...

Moja ciekawska natura sprawiła, iż odkręciłam prysznic i co się okazało? Był za mocno dokręcony - był jakby wklęśnięty w drugą prawie stronę, tzn był prosty - a pchnęłam i powrócił to wyppukłego kształtu. Dźwięk zupełnie jak w zakrętce z Frugo. Więc zmierzylam raz jeszcze ciśnienie ale i tak podeszło pod 15 bar :(.

Myślałam o wrzuceniu zawodu opv ale kurcze, nie wiem czy dam radę... nie odzywali sie ze sklepu coffeeitalia, jeśli uznacie, ze z tymi 15 barami nie da się nic zrobić, tzn mając te 15 barów nie da się zrobić dobrej espresso to ja jutro zadzwonię albo wystawię na ebaya tą małą czorcie... ta espresso z filmików to taka jakaś kwaśna wyszła xD w ogóle każda kawa wychodzi taka sama w smaku, kaszaniasta, kwaśna (GUATEMALA ANTIGUA COFFEE, DOMINICAN REPUBLIC COFFEE, EL SALVADOR SAN ERNESTO COFFEE) ze sklepu Whittard ... dociskałam ile miałam siły, zmieliłam bardzo drobno, tak że kawa była w szklaneczce... a na domiar złego dzisiaj opanowałam chyba dyszę od Silvy xD

Zrobiłam filmik:

! No longer available

serio, nie ogarniam tych linkow :P
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpień 2015, 10:40:51 wysłana przez Spinacz »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #83 dnia: 18 Sierpień 2015, 21:24:42 »
Jak masz kasę to bierz Oscara.
Teraz dla nas dobry czas na takie różne zakupy, bo funt naprawdę mocno stoi, jak w 2004 po tyle był ostatnio. I do euro też tak mocny dawno nie był.

Co do filmu, wygląda, że wszystko robisz dobrze.
Ekstrakcja jest strasznie gwałtowna i szybka, możesz próbować drobniej mielić ale jak to daje 15bar, to nie wiem co z tego wyjdzie.
Im wyższe ciśnienie tym ochydniejszy smak kawy, tzn powyżej tych 9bar na ciastku.

Na filmie mogłaś dłużej przytrzymać kolbę po wylaniu wody, bo chodziło o zobaczenie góry ciastka w kolbie po ekstrakcji, czy nie ma kanałów.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 21:43:50 wysłana przez raf77 »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Sierpień 2015, 21:35:51 »
Jak na moje oko za mało kawy, błoto nie ciastko. To stukanie tamperem do niczego Ci niepotrzebne, szkoda tampera, poobijasz i po co? Jeśli trzeba, to ręką wystarczy poklepać kolbę. A już na pewno nie stukaj tamperem po ubiciu i jeszcze raz i znowu. Jest szansa, że pękniesz ciastko i łatwiejsza droga dla kanału. Poza tym (domyślam się, że poniekąd to też wina filmu) skróć czas od zapięcia kolby do rozpoczęcia ekstrakcji.

Pooglądaj Gwilyma.

PS
Linki się ogarną gdy dłużej z nami pobędziesz.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #85 dnia: 18 Sierpień 2015, 21:38:27 »
! No longer available

Zapomniałam o zdjęciach,
kawa kwaśna, creme blada jak tyłek zimą...

Powiedzcie mi proszę,  czy mając te 15 barami mogę zrobć smaczną kawę? Wszędzie czytam o tych 9-10 barach jako wymogu, więc jak na moje wnioskowanie te 5 więcej to stanowczo za dużo... ;> czy te 5 barów więcej nie ma wpływu na smak? Naprawdę nie wiem co robić, czy to dyskwalifikuje całkowicie ten ekspres czy nie?
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 21:47:54 wysłana przez Magelenka »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Sierpień 2015, 21:43:01 »
Wszystko z linkami robiłaś jak trzeba, tylko postów za malutko było na liczniku, teraz już będzie dobrze ;)

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #87 dnia: 18 Sierpień 2015, 21:49:29 »
Kawa kwaśna, może jednak pogrzej dłużej maszynę niż 3 min :-)
Donkiszot dobrze mówi, więcej kawy i nie potrzeba tyle aż stukać z boku.

Ciśnienie ma wpływ na smak, możesz założyć regulowany opv, lub zmienić ekspres.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2015, 21:51:57 wysłana przez raf77 »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:06:38 »
To ciacho nie wygląda tragicznie, ale od wczoraj piszę, że więcej kawy wkładaj, więcej znaczy lepiej, bo więcej kawy to więcej smaku, ale też bez przesady z drugiej strony :evil:

No a jaką teraz kawę przerabiasz? I naprawdę podgrzewaj ekspres co najmniej 10-20 minut.

Offline Magelenka

« Odpowiedź #89 dnia: 18 Sierpień 2015, 22:20:47 »
Zanim nagrałam ten filmik to zrobiłam kilka kaw, z 40 minut był włączony zanim zrobiłam sensowne wideo, byłam jakaś taka zestresowana :P.

Co do kaw to mam takie: El Salvador San ernesto, Uatemala Antigua i coś z Dominikany Dominican Repubic coffee.

Było tam z 14 gram. Dobrze, jutro dodam więcej, ale w sumie tak robiłam, przy 18 już kawa do prysznica mi się klei.

Eh, bo się napaliłam i teraz mam za swoje...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi