Ja też nie rozumiem.
Przy okazji pierwszego posta na tym forum, chciałam się przywitać. Więc witam.
Wkręciłam się w temat dźwigniowców i tak trafiłam to forum.
Piszę w tym wątku bo mam dość podstawowe pytanie o różnicę miedzy otwartym a zamkniętym bojlerem.
Do otwartego można dolać wody zawsze, ale nie ma ciśnienia w nim, więc nie da się spienić mleka, tak? Czy coś jeszcze?
W którym typie łatwiej zapanować nad temperaturą?
Czy mleko spieniać można od razu po strzale, czy trzeba czekać na dogrzanie wody? Można najpierw spienić mleko, a potem zrobić espresso?
Zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu.
Nie wiem czy kupić od Francesco (i którą) czy nową np. na Morele.net.
Czytałam na hb, że te z przełomu 60/70 lat są lepsze niż nowe, ale czy dostanę do nich części w Polsce?
Macie podobne propozycje, czegoś lepszego, ale podobnego?
Zależy mi na tym żeby to był sprzęt domowy, który wygląda jak domowy, jest mały i robi smaczne espresso i podgrzeje mleko.
@Spinacz - scaliłem