;

Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 26367 razy)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
  • Pomógł: 0
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #90 dnia: 31 Styczeń 2016, 11:49:32 »
Palenie w piekarniku z termoobiegiem jest jednak bardziej równomierne i predkosc nagrzewania jest odpowiednia. Kwestia tylko wietrzenia pomieszczenia. Mam pytanie czy ktos probowal palenia w atmosferze pary wodnej?

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5265
  • Pomógł: 38
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Styczeń 2016, 12:04:25 »
W atmosferze pary wodnej można się chyba tylko parzyć, a nie palić...

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
  • Pomógł: 0
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #92 dnia: 31 Styczeń 2016, 12:44:56 »
Dlaczego? Para lepiej transferuje cieplo. Mowimy o parze powyzej 200 stopni oczywiscie. To jak z chlebem - skorka lepiej smakuje z zaparowanego piekarnika (cukry).
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2016, 12:49:18 wysłana przez jzagaja »

Offline flexooo

  • Wiadomości: 475
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Wilfa Svart, Porlex Mini
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Czerwiec 2016, 19:47:46 »
Nie wiem czy kontynuować wątek o wszystkim i o niczym jeśli chodzi o Europiccole, ale moje pytanie jest - jak sobie poradzić z wypadającymi sitkami? Jakiś oring aby zablokować? Ciastka fajnie wyskakują, ale trzeba robić to sitkiem a nie całą kolbą...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 5865
  • Pomógł: 165
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Czerwiec 2016, 20:04:46 »
W Peppinie jest podobnie. Poradziłem sobie dając kawałki gumki recepturki między sitko a kolbę.  Sitko wchodzi na wcisk i nie wypada.
LMWDP #469

Offline Alkaline Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Gaggia Coffee Deluxe, Quick Mill 0820, V60, Moccamaster
  • Młynek: Gastroback 42639, Baratza Encore
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Marzec 2018, 20:11:54 »
Czy da sie utalic ile lat ma ten ekspres i jaka jest grupa, pre-millenium badz millenium? Dostalem tylko pare zdjec,  wrzucam na google >

photos.app.goo.gl/TN5y25aVYbtiJ7Ko2

Ile jest teraz wart? Sprzedawca chce +-900 zl, do tego dodac koszt wymiany uszczelek no i dojazd, ponad 300km
Warto czy nie?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 1393
  • Pomógł: 35
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Reneka Techno DualBoiler PID
  • Młynek: Compaq A-8 ( ø83 mm )
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #96 dnia: 04 Marzec 2018, 20:17:39 »
O historii tych ekspresów i różnicach między nimi możesz poczytać tu : http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_storia1_eng.htm

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1115
  • Pomógł: 33
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #97 dnia: 04 Marzec 2018, 22:49:45 »
jak sobie poradzić z wypadającymi sitkami?
Niestety, jedynym skutecznym sposobem jest wytoczenie płytkiego rowka wewnątrz kolby i włożenie tam sprężyny. Tak jak jest w innych kolbach. Rowek powinien mieć głębokość i szerokość mniej więcej grubości sprężyny.
Czy da się ustalić ile lat ma ten ekspres
To można ustalić po wyglądzie wyłącznika, kratki ociekowej na około 1993-1997 czyli premilenium, (kolba mniejsza, ale za to nakrętka mocująca bojler do podstawy jest najprawdopodobniej na szczęście mosiężna, a nie bakelitowa) Data produkcji jest naklejona wewnątrz pod dolną pokrywą.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Alkaline Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Gaggia Coffee Deluxe, Quick Mill 0820, V60, Moccamaster
  • Młynek: Gastroback 42639, Baratza Encore
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Marzec 2018, 14:06:02 »
Dzieki za info )   Teraz wiem ze ekspres jest z 96 r.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi