Autor Wątek: ekspres + młynek do 2kpln  (Przeczytany 25384 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: ekspres + młynek do 2kpln
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Lipiec 2015, 11:22:59 »
Podwójne jest jeszcze spoko, na 4 potrzeba jakieś 15 minut, jak przychodzą goście, to się odechciewa ekspres odpalać ;)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lipiec 2015, 12:06:40 »
Ja się nauczyłem robić micro capu z pojedynczego espresso. Akurat mam filiżaneczki na ~100 ml, wiec jest idealnie heh

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lipiec 2015, 17:06:09 »
Idealnie (zgodnie z INEI) jest 150ml. 25ml espresso + 100ml mleka spienionego do objętości 125ml ;)

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lipiec 2015, 19:20:23 »
faktycznie. Zawsze sugerowałem się tym obrazkiem i kiedyś czytałem, że capu to napój "trzecich części": 1/3 kawy 1/3 mleka 1/3 pianki, co przy 60ml espresso daje łącznie 180 ml napoju. A tu taka niespodzianka.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lipiec 2015, 23:35:13 »
Niekoniecznie trzeba się z INEI zgadzać, ale trzeba pamiętać, że takie infografiki często są robione przez osoby trzecie. Czasem na potrzeby konkretnego miejsca, a czasem w ogóle nie poparte jakąkolwiek wiedzą.

Na tej powyżej: espresso 30ml? cafe creme ma obfitą cremę, a doppio wcale? przy tej samej ilości kawy? ciekawe jak to zrobić? ristretto 22ml? cafe macchiato bez jakiejkolwiek piany? itd. Raczej potraktowałbym to jako ciekawostkę przedstawienia menu, nie źródło wiedzy i przepisów.

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Lipiec 2015, 10:56:34 »
Chociaż nie mam tak dużego doświadczenia/porównania z różnymi ekspresami to mogę dorzucić tylko mój przykład, bo stałem przed podobnym dylematem.

Kupiłem Ascaso Steel Uno Prof + młynek i-steel (płaske żarna 54 mm o ile dobrze pamiętam), nowy komplet za niecałe 3k. Po 6 miesiącach użytkowania mogę powiedzieć, że jestem z niego bardzo zadowolony, chociaż chyba teraz dokonałbym innego wyboru.

Na "+" takiego zestawu na pewno można podkreślić, że kupiłem nowy sprzęt z subiektywnie ładnym designem, z którego wychodzi mi na tyle dobre espresso, że zasadniczo nie piję już nigdzie kawy na mieście - nie mówiąc o kawie z ekspresu w pracy. Zrobienie 2x cappu zajmuje mi dokładnie 3,5 minuty.

Z rzeczy, które mnie osobiście denerwują to młynek robiący sporo bałaganu. Obecnie zoptymalizowałem proces przykręcając odwrotnie widełki (obniżając ich poziom) i podkładając kolbę z wkładką z wyciętego kubeczka dzięki czemu kawa się nie rozsypuje i nie ma problemów z dystrybucją.

Osobiście uważam, że do espresso ekspres jak najbardziej się nadaje, jednak faktycznie z robieniem kilku kaw mlecznych jest trochę ..zabawy. Po pierwszym miesiącu użytkowania żałowałem, że nie kupiłem NS Oscara (tak jak początkowo planowałem), jednak obecnie piję już tylko espresso i jestem bardzo zadowolony z ekspresu.

Nie chciałem kupować sprzętu używanego, jednak patrząc na rolę młynka i ceny nowych maszyn, które po prostu robią robotę polecam kupno używanego młynka z wyższej półki. Co do ekspresu to już nie pomogę bo według mnie zarówno warto kupić nową maszynę typu Ascaso Steel czy RS jak i sprzęt używany lepszej klasy ze wszystkim konsekwencjami kupna urządzenia z drugiej ręki.

Pozdr

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lipiec 2015, 11:02:44 »
Panowie (chyba tylko panowie się odzywali w ytm wątku :-))
Ciągle sie zastanawiam (również z żoną) czy automat czy ekspres i młyn oddzielny. Żona skłania sie ku temu drugiemu, bo jak dobry automat to Jura a tu ceny zacznają się od 3.5kpln... Więc ciut za duzo.
Póki co mam takie typu:

ekspres:
Ascaso Dream (lub basic bo to podobno te same bebechy)
Rancilio SILVIA

młyn
Mecap M2M (nowy lub uzyw) lub M4 (używka)
LA SPAZIALE (uzywka)
Ascaso i-1 (nowy lub używ)
Graef CM 800 (nowy)

jeżeli automat (mniej preferowana opcja) to coś w okolicy: NIvona 757

I co byscie powiedzieli, zasugerowali?
GEnerlanie z młynem mam taki problem, ze mam małą kuchnię, i nie mogę postawić za bardzo jakiegoś młynka gastronomicznego stąt skłaniam ise bardizej ku temu i-1.

@ EMFED - dzięki za rzeczowe rady, pokrywają się one z moimi dotychczasowymi "odkryciami"
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2015, 11:13:22 wysłana przez tytoos »

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Lipiec 2015, 11:13:37 »
Piję od czasu do czasu kawy z automatu Nivony - ograniczenia regulacji wbudowanego młynka sprawiają, że kawa ma dla mnie "płaski" smak i tutaj już chyba lepiej jakiś sprzęt do alternatywy + spienianie mleka choćby kawiarką.

Jest całkiem sporo młynków, które zajmują mało miejsca w kuchni. Mój i-1 steel jest całkiem nieduży. Mieszkam na 38mkw i miejsce na komplet jakoś się znalazło.

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lipiec 2015, 11:36:13 »
czy jest jakas różnica pomiędzy i-1 mini i i-1 steel? Obroty i srednica zaren ta sama....

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lipiec 2015, 11:51:24 »
jeśli założyłeś, że stać Cię na nowy M2M, to poluj w tej cenie na używkę "gastro"
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lipiec 2015, 12:22:04 »
dla mnie gastro = duży rozmiar urządzenia. A jak napisałem wyżej, preferuję mniejsze z uwagi na małą kuchnie.

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lipiec 2015, 12:36:02 »
A nie myślałeś o NS Oscarze?

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lipiec 2015, 13:25:35 »
gastro = duży rozmiar urządzenia
Niekoniecznie. Pomijając hopper, który w domu możesz zastąpić czymś znacznie mniejszym, sama powierzchnia młynka niewiele jest większa. I tak trzeba gdzieś młynek postawić. Jeśli nie musisz walczyć o każdy cm², lepiej sprawdzić czy się zmieści niż żałować.

Offline tytoos Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lipiec 2015, 13:45:34 »
Niekoniecznie. Pomijając hopper, który w domu możesz zastąpić czymś znacznie mniejszym, sama powierzchnia młynka niewiele jest większa..

No OK, a ten gastro to jakie modele przykładowo, bo już trochę zgłupiałem. Myślałem, ze ten M2, M4 to juz coś zahaczające o gastro... (sory za ew. lamerstwo, ale w temacie jestem początkującym teoretykiem, tyle co wyczytam :-)).

A nie myślałeś o NS Oscarze?
Szczerze to nie, z tego co widzę to przekracza budżet i trzeba sprowadzać z zagranicy, a chyba aż tak zdeterminowany nei jestem, zeby tyle energii w to wkładać.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lipiec 2015, 14:18:10 »
Macap m4 to już zachacza o gastronomiczny, dobrze myslałeś.
Mój wybór z tej listy.
Silvia+m4.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi